Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνησυχητικές προβλέψεις μετά το κραχ της Credit Suisse

Ανησυχητικές προβλέψεις μετά το κραχ της Credit Suisse

Νέα τραπεζική κρίση; Και οι πλέον αισιόδοξοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις σημερινές εξελίξεις, καθώς οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Η ανησυχία για την πορεία του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη είναι έντονη και οι φήμες επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Αναλυτές εξηγούν πως εξαιτίας της αδύναμης επενδυτικής εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα bank – run στις πιο ευάλωτες τράπεζες, κάτι που θα πυροδοτήσει ασφυξία στον κλάδο.

Οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις.

Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «βραδυφλεγής κρίση» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, «με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα».

Σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους, ο ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού των 8,6 τρισ. δολαρίων σημείωσε πως η κατάρρευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες εύκολου χρήματος».

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων ήταν «το πρώτο ντόμινο που έπεσε» έγραψε ο Φινκ και προειδοποίησε ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές που στηρίζονται στη μόχλευση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της Credit Suisse για το 2022 καταγράφηκε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).

«Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες στις αρνητικές ειδήσεις, μετά την έκπληξη στις αμερικανικές τράπεζες.

Υπάρχει ο φόβος για μετάδοση του κινδύνου και σε άλλες τράπεζες» δηλώνει στο Bloomberg o Φρανσουά Λαβιέ, επικεφαλής αναλυτής στη Lazard Freres Gestion.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ