Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΑνάκαμψη της αεροπορικής αγοράς – στα ύψη οι εμπορευματικές πτήσεις 

Ανάκαμψη της αεροπορικής αγοράς – στα ύψη οι εμπορευματικές πτήσεις 

Ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η πτητική δραστηριότητα φέρνοντας την αεροπορική κίνηση λίγο πιο κοντά στα επίπεδα του 2019, που θεωρείται η τελευταία «κανονική» χρονιά.

Τα στοιχεία του Eurocontrol κάνουν λόγο για 25.182 ημερήσιες πτήσεις κατά μέσο όρο, με την εναέρια κυκλοφορία να βρίσκεται ήδη στο 82,4% των επιπέδων του 2019, την εβδομάδα 18-24 Απριλίου 2022. Εντός των ορίων της Ευρώπης η αύξηση καταγράφηκε ενισχυμένη (89%) γεγονός που αποδίδεται στο Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα. Εκτός των ορίων της ΕΕ όμως η κινητικότητα εμφανίζει υστέρηση καθώς οι μετακινήσεις έφτασαν μόλις το 68% των επιπέδων του 2019. Κερδισμένοι στη μάχη της χαμένης διετίας εμφανίζονται οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που ενίσχυσαν τη δραστηριότητά τους κατά 84% έναντι 75% που ήταν ο ρυθμός αύξησης των full service εταιρειών. 

Στην αντίπερα όχθη οι εμπορευματικές πτήσεις φαίνεται ότι κερδίζουν το χαμένο έδαφος με τρομακτικά ταχύτερους ρυθμούς επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια αγορά που δεν υπακούει στους κανόνες των επιβατικών μεταφορών. Ειδικότερα οι εμπορευματικές πτήσεις έφτασαν το 105% των επιπέδων του 2019 κατά την εβδομάδα 18-24 Απριλίου 2022, ενώ οι λεγόμενες VIP πτήσεις άγγιξαν το 120%. 

Οι πτήσεις προς «κλασικούς» ευρωπαϊκούς προορισμούς έχει ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό, με την Πορτογαλία να επιτυγχάνει το 95% και την Ισπανία το 92% της κίνησης. Οι πτήσεις προς την Καραϊβική αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με 182 ημερήσιες πτήσεις κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, και οι πτήσεις προς την Βόρεια Αμερική βρίσκονταν μόλις στο -12% σε σύγκριση με το 2019, με 1.005 κατά μέσο όρο ημερήσιες πτήσεις προς/από την Ευρώπη.

Εμπορευματικές πτήσεις για την Maersk

Χαρακτηριστικό της υψηλής απόδοσης των εμπορευματικών αεροπορικών μεταφορών είναι το γεγονός ότι AP Moller – Maersk προχώρησε στην ίδρυση της δικής της εταιρείας αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών με στόχο την εξυπηρέτησης των αναγκών logistics των υφιστάμενων πελατών της. 

Η αεροπορική εταιρεία θα φέρει την επωνυμία Maersk Air Cargo και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική στο β’ εξάμηνο του 2022. Ταυτόχρονα, η Maersk επέλεξε το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Δανίας, το Billund, ως κόμβο αεροπορικών εμπορευμάτων για τη νεοσυσταθείσα αεροπορική εταιρείας της.

Η νέα air cargo εταιρεία της Maersk είναι «το αποτέλεσμα της υπάρχουσας εταιρείας Star Air, η οποία μετέφερε τις δραστηριότητές της στη Maersk Air Cargo» σημειώνεται εκ μέρους της Maersk, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία μεταφοράς δραστηριοτήτων έχει εγκριθεί ήδη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Δανίας.

Όσον αφορά τη Maersk Air Cargo, η αεροπορική θα πετά με συνολικά πέντε εμπορευματικά αεροσκάφη – δύο νέα B777F και τρία μισθωμένα B767-300. Στόχος είναι να μεταφέρει περίπου το 1/3 του ετήσιου αεροπορικού τονάζ με το δικό της αεροπορικό δίκτυο, ενώ το υπόλοιπο θα μεταφέρεται από εμπορικούς αερομεταφορείς και αερομεταφορείς τσάρτερ πτήσεων.

Συνεχίζει να «πετά» η αεροπορική αγορά

Τα θετικά σενάρια για την εξέλιξη της αεροπορικής κίνησης το 2022 αποτυπώνει το Eurocontrol, σε νεότερες εκτιμήσεις του, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη 84% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας και 9,3 εκατομμύρια πτήσεις.

Αναλυτικότερα, βάσει των τελευταίων “Traffic Scenarios” του Eurocontrol, για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2022, προβλέπεται μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά της αεροπορικής κίνησης, με αιχμή την καλοκαιρινή περίοδο.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η αεροπορική κίνηση θα ανέλθει στο 89% των επιπέδων του 2019 έως τον Αύγουστο του 2022, βάσει του “Base Scenario”, για να κορυφωθεί στο 92% ως τα τέλη του χρόνου.

Τα παραπάνω νούμερα μεταφράζονται σε περίπου 9,3 εκατομμύρια πτήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2022 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Eurocontrol, «αυτό αντιπροσωπεύει το 84% της αεροπορικής κίνησης του 2019, όταν σημειώθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 11,1 εκατομμυρίων πτήσεων», κάτι που είναι σημαντικά υψηλότερο από τα 6,2 εκατομμύρια πτήσεις που έγιναν το 2021.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ