don't even ask

don't even ask

spot_img

Ήπια προσγείωση (ΔΝΤ), η Coca Cola δίνει την τάση, Μητσοτάκης-αγρότες και στη μέση ΔΕΗ, βρήκε αντίδραση η INTRAKAT, όλα στο τραπέζι (ΤΧΣ), η άνοδος της Δομικής Κρήτης και το όνομα της Σταυρούλας Καμπουρίδου

*Αυτά είναι: δημοσίευμα του δικτύου NBC News αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την αγανάκτησή του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μεταξύ τους συζητήσεις, αποκαλώντας τον μάλιστα «μ@@@@α».

*Και αυτά είναι: Οι προσδοκίες των καταναλωτών των ΗΠΑ για την πορεία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, σύμφωνα με έρευνα της Fed Νέας Υόρκης. Για να ξέρουμε τι παίζει: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι πλέον «πολύ σίγουρο» ότι η παγκόσμια οικονομία θα δει μια ήπια προσγείωση, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται γύρω στα μέσα της χρονιάς. Πιο σαφής: Περιμένω να δω μέχρι τα μέσα του έτους τα επιτόκια να κινούνται προς την κατεύθυνση που ακολουθεί ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής «World Government Summit» στο Ντουμπάι. Και η DeA: Εξ’ αρχής είχαμε θεωρήσει πως, στην καλύτερη περίπτωση η Fed να προχωρούσε σε μείωση από την συνεδρίαση της 30ης Απριλίου-1ης Μαΐου. Εξηγώντας, αναλυτικά, τις ανησυχίες των Αμερικανών αξιωματούχων για την “στεγαστική πίστη”, τον κίνδυνο κρίσης στην αγορά εμπορικών ακινήτων, την λήξη του BTFP, τα προβλήματα στην Γερμανική αγορά κ.ο.κ.

*Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η The Coca Cola Company, ενδιαφέρουν καθώς ο αμερικανικός κολοσσός δίνει την τάση και για την Coca Cola HBC. Αρκετές οι επιφυλάξεις για τα μεγέθη του TCCC και λόγω πληθωρισμού αλλά και κόστους μεταφοράς, υλικών, ενέργειας κ.α. Ωστόσο, συνεχίζει σε ιστορικά υψηλά ο S&P500, για πρώτη φορά πάνω και από τις 5.000 μονάδες την Παρασκευή. O S&P 500 δεν έχει διορθώσει πάνω από 2% τις τελευταίες 70 συνεδριάσεις, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group. Αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου 61 εταιρείες του S&P 500, συμπεριλαμβανομένων των Lyft, Instacart, DoorDash, AutoNation, Kraft Heinz, Hasbro και Coca-Cola. Οι επενδυτές αναμένουν και τη δημοσίευση της μέτρησης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή σήμερα Τρίτη, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού. 

*Σήμερα και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες. Έστω, ότι η κυβέρνηση δίνει τα βασικά που ζητούν και πως η κρίση εκτονώνεται, το πρόβλημα στην ουσία του λύνεται; όσον αφορά στην γεωργική/κτηνοτροφική παραγωγή, το σταμάτημα της ερήμωσης της υπαίθρου, της επιβίωσης των μικρών/μεσαίων. Και το ουσιώδες, τι δυνατότητες έχει η κυβέρνηση-η κάθε κυβέρνηση- να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή όταν με την κεντρική γραμμή των Βρυξελλών μεθοδεύονται άλλες καταστάσεις. Δυστυχώς. Σήμερα ( ; ) θα φανεί εάν και σε τι απέδωσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΔΕΗ. Όντως, μέσω της Επιχείρησης η κυβέρνηση μπορεί να ικανοποιήσει (μέρος) των αιτημάτων των αγροτών που αφορούν στο κόστος ενέργειας. Αρκεί; προσωρινά ναι. Προοπτικά όχι. Όμως, ο chief του ομίλου ppc είναι στην Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ενεργειακού συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο Γιώργος Στάσσης είχε επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιο για την Ενέργεια Τζέφρι Πάιατ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού Ομίλου παρουσίασε στον (και) πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα το σχέδιο μετασχηματισμού αλλά και την εξωστρεφή δραστηριότητα της στα δυτικά Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

*Και μετά διερωτάται κάποιος για τη νόταμ των Βρυξελλών, και τον lobbyστα με την επιρροή σε παράγοντες της Κομισιόν. Η στήλη αναφέρθηκε και σε αυτή την πτυχή της υπόθεσης. Άραγε, σε ποιους των Βρυξελλών δεν θα άρεσε η πρωτοβουλία των “Τριών Θαλασσών- Three Seas Initiative”. Θυμίζω, προ εβδομάδων ο Γιώργος Στάσσης είχε παρουσιάσει σχέδιο επενδύσεων και στην Βουλγαρία. Υποθέτω πως, και αυτά συνεκτιμά η ΑΧΙΑ και δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 22,6 ευρώ και σύσταση για “αγορά”. Πάντως, στα 11,80 ευρώ με νέες απώλειες 0,84%, μάλλον “ουρά” πωλήσεων από την Παρασκευή, απόρροια της παρέμβασης της Κομισιόν.

*Ένα μέτριο “ξεφόρτωμα” έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση. Με τη μετοχή του ΔΑΑ να “προσγειώνεται” 3,38% χαμηλότερα στα 8,86 ευρώ, με τις τραπεζικές να διορθώνουν και blue chips να “γυρίζουν” από ιστορικά & πολυετή υψηλά, το πιθανότερο είναι να μείωσε θέση διαχειριστής ξένου fund. H αξία συναλλαγών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη- στα 83,7 εκατ- όμως ήταν βαρύνουσα σε μετοχές με υποχώρηση- στα 62,5 εκατ.

Μόλις 12,3 εκατ. σε μετοχές με άνοδο, δηλαδή Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και Helleniq Energy με συνέπεια το μείον 0,49% του ΓΔ να το θεωρώ πλασματικό. Πρακτικά η διόρθωση ήταν ευρύτερη και με επίμονο πωλητή ή πωλητές. 

*Χθες-σήμερα συνεδριάζει το δ.σ του ΤΧΣ- για θέματα ημερήσιας διάταξης κ.λ.π- το βλέπω πολύ δύσκολο να μην συζητήσουν και το θέμα του placement για το 27% της Πειραιώς. 

*Αύριο, πριν την συνεδρίαση η ανακοίνωση μεγεθών από τον όμιλο Coca Cola HBC. Κάποιες επιφυλάξεις υπάρχουν, θα δούμε αύριο εάν ευσταθούν. Πιθανότατα διαχειριστής ξένου fund που απέκτησε μετοχές του ΔΑΑ στα 8,2 ευρώ να ήταν χθες πωλητής στο εύρος των 9,25-8,856 ευρώ. Σύμφωνα με την κατανομή στην αμκ, κυρίως ξένα funds πήραν στα 8,2 ευρώ-μέσα σε 3-4 συνεδριάσεις έβγαλαν ικανοποιητική απόδοση. Την προσφορά τους, πιθανότατα, να την απορροφούν εγχώριοι θεσμικοί που είχαν μείνει με peanuts στο χέρι. Εάν ισχύει, τότε πληρώνουν ένα fee στους ξένους. Έτσι γίνονται οι business στα banana states. 

*Επιστρατεύθηκαν χθες και οι ΟΠΑΠ (16,59), Helleniq Energy (7,74). Ουδέν σχόλιο από την στήλη για τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην Elinoil. Στους δείκτες η μετοχή του ΔΑΑ, για να δούμε τις “εξόδους”. Πάντως στον όμιλο Sarantis, Κυριάκος και Γρηγόρης προνόησαν εγκαίρως. Σταμάτησε το πτωτικό σερί για τη μετοχή της Intrakat, βγήκε αντίδραση κατά 0,94% στα 4,84 ευρώ. Αποτίμηση στα 776,9 εκατ. Ανεπαίσθητη υποχώρηση για Intracom Holdings- με μείον 0,25% στα 4,055 ευρώ- και Intralot- με μείον 0,48% στα 1,234 ευρώ. Αυτό είναι “κλείσιμο” 1,234, ούτε με μοιρογνωμόνιο. 

*Εν τέλει, οι της Δομική Κρήτης θα πρέπει να έχουν βρει κοίτασμα κάπου έξω από το Ηράκλειο. Δεν εξηγείται αλλιώς και νέα άνοδος με 2,70% στα 4,56 ευρώ. Και να σκεφτεί κάποιος ότι, ο Δημήτρης Κούτρας αγόραζε πέρυσι τον Ιούνιο στα 0,9 ευρώ τη μετοχή. Αποτίμηση 72 εκατ., σχεδόν 6 φορές τον κύκλο εργασιών και 60 φορές τα προ φόρων. Και με πτυχίο 6ης Τάξεως, παρακαλώ. 

*Παραδόθηκαν τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία (Πειραιάς) και ανέβηκε η μετοχή της Π. Πετρόπουλος. 

*Το όνομα που συζητείται περισσότερο στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο, αυτή την περίοδο είναι της Σταυρούλας Καμπουρίδου. CEO στα ΔΙΑτραπεζικά Συστήματα/ΔΙΑ.Σ. 

*“Τρικυμία” για το Fairfax, την προηγούμενη Πέμπτη. Διόρθωση έως 15% για τη μετοχή. Ο λόγος; ένα report του fund Muddy Waters (όχι του μπλουζίστα) που πήρε short θέση, υποστηρίζοντας πως το fair value είναι 18% χαμηλότερα. Ένας μικρός χαμός, μέχρι να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις. Την Παρασκευή ανακοινώνει αποτελέσματα 2023, οι επιτελείς του Fairfax θα απαντήσουν σε εύλογα ερωτήματα. Πάντως χθες βράδυ η μετοχή (κωδικός FFH) είχε ξανά πάρει τα πάνω της, στα 1,329.88$ με 5,45%. 

*Και η στήλη θα κλείσει, υπενθυμίζοντας την κρίση που διατρέχει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με αντίχτυπο στην τραπεζικά καρδιά της στεγαστικής πίστης και δη των εμπορικών ακινήτων. Μακάρι ονόματα τραπεζών, φορέων όπως Deutsche Pfandbriefbank (PBB) ή και Aareal Bank AG, LBBW να μην μας απασχολήσουν ιδιαίτερα. Επειδή: Η ΕΚΤ επανειλημμένα έχει επισημάνει τα εμπορικά ακίνητα ως τομέα ανησυχίας και πρόσφατα έχει δώσει σήμα στις τράπεζες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις εάν δεν έχουν επαρκή έλεγχο αυτών των κινδύνων, σύμφωνα με το Bloomberg. Πέρυσι η PBB έλαβε την υψηλότερη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων από την ΕΚΤ μεταξύ των περισσότερων από 100 δανειστών που εποπτεύει άμεσα. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι είναι «πολύ πάνω» από τις κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις της. Προσώρας το πρόβλημα δεν μας αφορά, προσώρας. Για αυτό προσέχουμε για να έχουμε. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask