Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήPEOPLEΤο παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

Το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά μοναστήρια, άλλα εν ενεργεία και άλλα όχι, που κουβαλούν τη δική τους ιστορία. Πολλά από τα μοναστήρια αυτά δεν είναι γνωστά μόνο στην Ελλάδα, αφού η φήμη τους έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο έρχονται σε αυτά κάθε χρόνο.

Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας. Στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών-Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας.

Πρόκειται για το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που πολλοί παρομοιάζουν με αληθινό ησυχαστήριο, το οποίο δέχεται πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει βιώσει καταστροφές κατ’ επανάληψη που οδήγησαν τελικά στην ανοικοδόμηση του μοναστηριού το 1965.

Η ίδρυση της Μονής υπολογίζεται κάπου κοντά στον 8ο αιώνα μ.Χ., από τον Όσιο Γερμανό. Η ιστορία του εν λόγω μοναστηριού αριθμεί αρκετούς αιώνες ιστορίας και γεγονότων. Αφού οικοδομήθηκε ένα πρώτο μικρό εκκλησάκι από τον Όσιο Γερμανό, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι, ο ίδιος ο Όσιος ξεκίνησε την αναζήτηση μέσα στο δάσος, ενός ξύλου που θα προσφερόταν για τη φιλοτέχνηση της Παναγίας επάνω του.

Όταν τελικά η αναζήτηση απέδωσε καρπούς και ο Όσιος βρήκε το κατάλληλο ξύλο, εκείνο ράγισε και ένα κοκκινωπό φως έλουσε τη σχισμή του. Αμέσως μετά, στο ραγισμένο ξύλο άρχισε να διαγράφεται η μορφή της Παναγίας, η οποία ονομάστηκε έκτοτε, όπως και ολόκληρο το μοναστήρι, Παναγία Εικοσιφοίνισσα.

Σήμερα, η Παναγία Εικοσιφοίνισσα αποτελεί γυναικείο μοναστήρι. Είναι ένας δημοφιλής θρησκευτικός προορισμός, μιας και εκατοντάδες πιστοί φτάνουν σε αυτήν για να προσκυνήσουν, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τη μαρτυρική Μονή με τη μεγάλη ιστορία της που χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 14 Σεπτεμβρίου, τον Τίμιο Σταυρό, αλλά και στις 21 Νοεμβρίου, τα Εισόδια της Θεοτόκου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ