*Για το “μαξιλάρι” στη μετοχή της ΔΕΗ, μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών (από την αμκ) είχατε ενημερωθεί έγκαιρα. Don’t even Ask, και από τα 9 ευρώ της αμκ στα 10,65 χθες. Με συναλλαγές 2,36 εκατ. μτχ το 8,18% για τη μετοχή επιτεύχθηκε με αγορές ισχυρών funds που δεν πήραν τις θέσεις που περίμεναν. Ενδεικτικά, αναφέρω ονόματα: πέραν των CVC Capital, OakHill, BlackRock, Fidelity e.t.c και τα Helikon, Light Sky, Fiera Capital ων ουκ έστιν αριθμός.
*Επειδή ακούω πολλά… παραμύθια και οι… δράκοι πληθαίνουν, σας διαβεβαιώ πως ΟΥΔΕΜΙΑ κίνηση εξαγοράς εισηγμένης, θυγατρικής κ.λ.π στην εγχώρια αγορά είναι στα σκαριά από την πλευρά της ΔΕΗ. Εν τω μεταξύ γελάω, γιατί τη μία μέρα το Χ fund εξαγοράζει την τάδε θυγατρική της εισηγμένης, την άλλη μέρα το ΧΧ fund την δίνει κ.ο.κ. Αν είναι δυνατόν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο πώλησης θυγατρικών ή μεριδίων ΑΠΕ τους. Σοβαρευτείτε guys.
*Δια στόματος Στάσση, πως η ΔΕΗ έχει στο monitoring περιπτώσεις ΕΚΤΟΣ συνόρων, στην ευρύτερη περιοχή. Τίποτε περισσότερο-τίποτε λιγότερο.
*Το HIG ήταν σε επαφές με τον όμιλο Βεϊνόγλου, αλλά δεν ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος, για τις εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα. Πάντως στα logistics, έχουν μπει πολύ “γερά χέρια”.
*Ωραίο το Zebra, στο Ψυχικό. Με ωραίες παρουσίες, το βράδυ του Σαββάτου.
*Σημαντική επιτυχία των Θάνου Τσίρου- Ραλλού Αλεξοπούλου η συνέντευξη του Αλέξη Πατέλη (Ναυτεμπορική). Θα σταθώ στα της διαδοχής του Σωκράτη Λαζαρίδη. “Η ΕΧΑΕ είναι μία ιδιωτική επιχείρηση χωρίς κρατική συμμετοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για νέα ηγεσία. Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακατευτεί σε αυτή την επιλογή. Η χώρα χρειάζεται ΦΡΕΣΚΙΕΣ ηγεσίες και καινούργιες ιδέες πέρα από τα τετριμμένα. Προφανώς και έχει κεντρικό ρόλο να παίξει το ΕΧΑΕ σε αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί ΟΠΟΥ αρμόζει». Εσείς τι καταλαβαίνετε; ΟΚ.
*Για τον Βασίλη Καρατζά, όσο περισσότερα γράφονται τόσο τον “καίνε”. Όταν το πρωτόγραψε το DeA ήταν το επικρατέστερο ενδεχόμενο. Τώρα, αν είναι να μπλέξουν Egon Zehnder (Ανδρέας Γαβριηλίδης) κ.λ.π δυνάμεις, αφήστε το καλύτερα. Όχι ο Ανδρέας δεν είναι ο παλιός ex της Κεφαλαιαγοράς. Για τον Αναστάση ο λόγος, ο οποίος κάποια στιγμή απηύδησε και τα “βρόντηξε”.
*Άλλη μία, επιτυχής, παράσταση από τον όμιλο Intracom. Στα 2,14 (3,38%) η Intracom, στα 2,33 (6,88%) η Intrakat και στα 0,745 (3,47%). Θυμήθηκα και το… ανέκδοτο, πως ο Σωκράτης (ένας είναι) πουλάει θυγατρικές, συμμετοχές κ.λ.π για να συγκεντρώσει κεφάλαια, για να αποχωρήσει. Απεναντίας, λίγη υπομονή- μονάχα- και τα καλύτερα έρχονται. Stay tune.
*Εκκαθαρίζουν, οι servicers, περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες-μέσω των χαρτοφυλακίων NPLs- απομακρύνεται ο κίνδυνος να καταπέσουν εγγυήσεις, που έχουν χορηγηθεί από το Δημόσιο. Το σημείωνα χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα, ενόσω “τσιμπάει” το CairoMezz (της Eurobank) στα 0,1708 (5,17%) με 1,04 εκατ. τμχ. Θα έχει και συνέχεια, το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.
*Θα είναι ο Ιούνιος του 2022 ο μήνας «ορόσημο» για την ολοκλήρωση και της πολυετούς περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας; Οι σχετικές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για το τελικό χρονοδιάγραμμα έχουν ήδη ξεκινήσει. Ημερομηνίες δεν έχουν κλειδώσει αλλά το καλοκαίρι του 2022 φαντάζει ως το πιθανότερο χρονικό διάστημα για να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο. Υπάρχει μια εκκρεμότητα, η εκταμίευση μιας δόσης κερδών ANFAs και SMPs η οποία κρατάει από το μακρινό πλέον 2018 η οποία πρέπει και αυτή να κλείσει για να ολοκληρωθεί και τυπικά αλλά και ουσιαστικά η διαδικασία που θα σηματοδοτήσει άλλο ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Το ερώτημα βέβαια είναι «τι γίνεται μετά». Μετά το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας αλλά και την άρση της «γενικής ρήτρας διαφυγής» (όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες της ΕΕ) η χώρα θα ενταχθεί στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής επιτήρησης (postprogramme surveillance) όπως ίσχυσε και για τις άλλες χώρες που εκταμίευσαν δάνεια από τον ESM. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία; Πολύ είναι η απάντηση καθώς ολοκληρώνεται με την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχουμε εκταμιεύσει. Και πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει έλεγχος δύο φορές τον χρόνο. Ο ESM από την πλευρά του, ως ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τον μηχανισμό της έγκαιρης προειδοποίησης προκειμένου να επιτηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την ικανότητα της Ελλάδας να το εξυπηρετεί. Πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα με την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής εποπτείας. Δεν είναι έτσι. Η χώρα θα δεσμεύεται να ικανοποιεί τους στόχους που θα συμφωνηθούν στο αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, ωστόσο οι δανειστές δεν θα είναι σε θέση να υπαγορεύουν συγκεκριμένες πολιτικές. Από την άλλη, η επιτήρηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για… καλό σκοπό. Να αποτελέσει δηλαδή το επιχείρημα που θέλει να έχει στα χέρια της η ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και αφού ολοκληρωθεί το PEPP. Λεπτομέρειες… προσεχώς
*Το να υποστηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ζάεφ μην πέσει από τη κυβέρνηση, ούτε στα καλύτερα όνειρα του Τσίπρα. Ο Νίκος Δένδιας είπε στη Ρώμη ότι τελευταίως ακούγονται εθνικιστικές σειρήνες (μεθερμηνευόμενο ως VMRO) και πως δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση σε ό,τι έχει επιτευχθεί (Τσίπρας) με μεγάλη δυσκολία και μεγάλο κόπο. Υποθέτουμε γραμμή Μαξίμου είναι αυτή.
*Υπερβάλλοντα ζήλο καταλογίζουν στην κορυφή του επιτελείου, ορισμένα… όπλα, καθώς ακούγονται ή εγγράφονται αιτιάσεις για την εικόνα του Πολεμικού Ναυτικού, που όντως χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επ΄αυτού η κυβέρνηση μερίμνησε με τις Γαλλικές φρεγάτες. Απαιτείται βεβαίως ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ ως άπαντες γνωρίζουν, αλλά όλα θέλουν το χρόνο τους. Δεν χρειάζεται άγχος, λένε ψύχραιμες φωνές στο πεντάγωνο, καθώς δεν εξαρτώνται επ ουδενί οι κρίσεις από τα χρονοδιαγράμματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.