Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κικίλιας: Νέα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθούν οι...

Κικίλιας: Νέα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Εντείνονται οι προσπάθειες, από το υπουργείο Υγείας, για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών στη χώρα μας, που έχει πέσει περίπου στους 76.000  (75.941 χθες) από 110.000 που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα δοθούν νέα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς προκειμένου να ενισχυθεί η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού. Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN:

1. Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού.

2. Παράλληλα αυξάνεται στα 20 ευρώ, από 3 ευρώ, η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό που θα πραγματοποιούν σε πολίτες στο ιατρείο τους.

3. Όσον αφορά τον κατ΄οικον εμβολιασμό αυξάνεται από 20 ευρώ στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις του κ. Κικίλια δείχνουν τα άμεσα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας στις προειδοποιήσεις των ειδικών που επισημαίνουν ότι μέσα στον Αύγουστο πρέπει να πετύχουμε το 80% της εμβολιαστικής μας κάλυψης του πληθυσμού και να μην περιμένουμε τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου σημειώθηκαν 3.163 κρούσματα σε ενήλικες στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών. Είχαμε δηλαδή μια αύξηση κατά 75% στον αριθμό νέων κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε η Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα όπως επεσήμανε το στοιχείο που  χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα, είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας. Γι΄ αυτό υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίες 40-60 ετών.

Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των νοσηλειών και πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ήδη είχαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο νέων εισαγωγών του 7ημέρου να ανέρχεται στις 129 εισαγωγές ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να ξεπερνά μετά από πολλές εβδομάδες και πάλι τους 1000 συνολικά στην επικράτεια.

Παράλληλα, οι μετρήσεις των λυμάτων δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, 220% στην Αττική και 260% στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.