Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSTo black out στα χρηματιστήρια, το «γύρισμα» της Wall Street και το...

To black out στα χρηματιστήρια, το «γύρισμα» της Wall Street και το Χ.Α.

Σε γενικευμένο sell off εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 3,81% έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν κατά κύματα τις κερδισμένες θέσεις τους, υπό το φόβο της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), αλλά και υπό την απειλή του διαρκώς εντεινόμενου γεωπολιτικού ρίσκου.

Πάντως, οι δείκτες της Wall Street παρά τις εξαιρετικά μεγάλες απώλειες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, στο φινάλε γύρισαν θετικά, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη σηματοδότηση αντίδρασης σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α.

Το ελληνικό χρηματιστήριο πλέον μετά το πτωτικό διήμερο και τις απώλειες 4,47% βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς πλέον καλείται να υπερασπιστεί την ευρύτερη ζώνη των 910 – 920 μονάδων, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά.

Πάντως, τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και το Χ.Α. βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα οπότε θα αναζητηθούν αφορμές αντίδρασης, ενώ το ανοδικό γύρισμα της Wall Street χθες θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Χθες οι δείκτες της Wall Street έφτασαν να χάνουν από 3% έως 4,60%, όμως στο τέλος έκλεισαν ανοδικά σε ένα άκρως θεαματικό γύρισμα.

Ο Dow Jones έφτασε να χάνει 1.100 μονάδες (-3%) όμως τελικώς έκλεισε με άνοδο 0,29%, ο S&P 500 έφτασε να υποχωρεί έως και 3,75% όμως έκλεισε στο +0,28%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έφτασε να υποχωρεί έως 4,60%, κλείνοντας όμως στο τέλος με άνοδο 0,63%.

Είναι ενθαρρυντικό ότι όταν ο S&P 500 έφτασε σε πτώση 10-11% από τα υψηλά του, φλερτάροντας με το πέρασμα σε διαδικασία (επίσημης) διόρθωσης βρήκαν αγοραστές. Μένει να δούμε πως θα κινηθούν και σήμερα οι δείκτες της Wall Street που – ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία – δίνουν το γενικό πρόσταγμα παγκόσμια, πιο εμφατικά από άλλες περιόδους.

Έτσι, στις ευρωπαϊκές αγορές και κατ’ επέκταση στο Χ.Α. ζητείται μια αντίδραση κατ’ αρχήν σταθεροποίησης και άμυνας και δευτερευόντως – προϊόντος των εξελίξεων – ανασυγκρότησης και μερικής ανάκτησης του χαμένου εδάφους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες κατά 2,94%, επίδοση που κρίνεται συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες, σε μια ημέρα που είδαμε τον DAX να χάνει 3,80%. Είναι αρνητικό ότι χάθηκε η ευρύτερη ζώνη των 920-930 μονάδων, όμως κρίσιμες θα είναι η σημερινή και οι επόμενες συνεδριάσεις, που αποτελούν κριτήριο για το αν θα μπορέσει η αγορά να ανακτήσει μέρος των πρόσφατων κεκτημένων.

Το πρώτο ζητούμενο για την αγορά είναι να μην απωλέσει το ευρύτερο ψυχολογικό όριο των 900 – 910 μονάδων και αν είναι δυνατόν να επανακτήσει τη ζώνη των 920-930 μονάδων άμεσα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως με τη διήμερη πτώση ο Γ.Δ. έχασε ήδη το 50% της ανοδικής του κίνησης, οπότε πλέον οι 940 μονάδες γίνονται αντίσταση. Ο ίδιος σημειώνει ότι στήριξη είναι τα επίπεδα των 914 μονάδων, τα οποία χθες κρατήθηκαν οριακά. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 914,84 μονάδες με πτώση 2,93%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 912,85 όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 3,15%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ