Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSProdea Investments: «Σήκωσε» 300 εκατ. με υπερκάλυψη 1,85 φορές και επιτόκιο 2,3%

Prodea Investments: «Σήκωσε» 300 εκατ. με υπερκάλυψη 1,85 φορές και επιτόκιο 2,3%

Επιτυχημένη ήταν η έξοδος στις αγορές (και) της Prodea Investments που εξέδωσε ομόλογο 300 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την 3η ελληνική εταιρεία που προέβη μέσα στην εβδομάδα σε κάτι τέτοιο μετά τις ΔΕΗ και Sani – Ikos. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μαρτυρά ξεκάθαρα το νέο ευνοϊκό οικονομικό και επιχειρηματικό status quo που διαμορφώνεται, με τα ελληνικά assets να έχουν έρθει με έμφαση στο προσκήνιο, με μεγάλη ζήτηση από τους ξένους.

Η Prodea Investments λοιπόν ζητούσε 300 εκατ. ευρώ ενώ οι προσφορές ανήλθαν στα 554,24 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 1,85 φορές, ενώ το τελικό επιτόκιο ορίστηκε στο 2,30%. Το ποσό που αντλήθηκε από την έκδοση του εταιρικού ομολόγου θα χρηματοδοτήσει τις πράσινες επενδύσεις της εταιρείας.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 196.500 Ομολογίες (65,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 103.500 Ομολογίες (34,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Όπως προέβλεπε το ενημερωτικό δελτίο της Prodea Investments από τα 416,2 εκατ. ευρώ που είναι το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), τα 348,8 εκατ. αφορούν «πράσινες» επενδύσεις όπως βιοκλιματικά κτήρια και κτήρια με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το ένα τρίτο των «πράσινων» επενδύσεων, περίπου 108,1 εκατ. ευρώ αφορούν συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί από την επενδυτική επιτροπή αλλά βρίσκονται στο στάδιο των δεσμευτικών συμβάσεων, 111,1 εκατ. ευρώ επενδύσεις με βάση συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, 52,8 εκατ. επενδύσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και 76,8 εκατ. επενδύσεις σε ακίνητα που ήδη κατέχει η Prodea κατά τουλάχιστον 35%. Από το σύνολο των «πράσινων» επενδύσεων περί τα 141 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το ομόλογο.

Περίπου το 52% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος των 416,2 εκατ. αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ομολόγου ενώ 11% έχει ήδη καλυφθεί από την εταιρεία ως προκαταβολή ή συμμετοχή. Για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου μέρους η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, τόσο τραπεζικό δανεισμό όσο και ίδια κεφάλαια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ