Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSFrontrunner o DROMEAS- Συνέντευξη του προέδρου της εταιρείας Σάκη Παπαπαναγιώτου

Frontrunner o DROMEAS- Συνέντευξη του προέδρου της εταιρείας Σάκη Παπαπαναγιώτου

Στη δυναμική ανάπτυξη του ΔΡΟΜΕΑ, μετά και τις νέες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον γερμανικό στρατό, αναφέρεται ο πρόεδρος της εταιρείας Σάκης Παπαπαναγιώτου σε αποκλειστική συνέντευξή του στο finup.

Μιλάει επίσης για το καθεστώς των δημόσιων διαγωνισμών στην Ελλάδα, την λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

-Κύριε πρόεδρε, είχαμε δύο σημαντικές εξελίξεις για τον ΔΡΟΜΕΑ. Πρόκειται για τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Γερμανικό στρατό. 

Ο διαγωνισμός είναι ο τρίτος κατά σειρά πενταετίας και ο ΔΡΟΜΕΑΣ θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής της Ευρωπαικής Επιτροπής. Αυτό ισοδυναμεί με ένα τρίτο χρυσό μετάλλιο για την εταιρεία. Επίσης, είναι μεγάλη επιτυχία η επιλογή μας από τον Γερμανικό στρατό για μία ακόμη τετραετία στα έπιπλα. Το 2020 είχαμε συσσωρεύσει από διαγωνιστικές διαδικασίες παραγγελίες 50 εκατομμυρίων. Για την επόμενη πενταετία, σε συνδυασμό με την εσωτερική αγορά και τις εξαγωγικές μας δραστηριότητες, ξεπερνάμε τα 100 εκατομμύρια, γεγονός που διασφαλίζει την ανάπτυξη και την κερδοφορία του ΔΡΟΜΕΑ.

-Ο ΔΡΟΜΕΑΣ, όπως φαίνεται, μπορεί να απευθυνθεί με επάρκεια στους μεγάλους προμηθευτές του εξωτερικού. Στην Ελλάδα όμως πως έχει η διαγωνιστική διαδικασία;

Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα, ανέκαθεν υπήρχε, ακόμη και όταν η αγορά του κλάδου ήταν πιο εύρωστη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν εκσυγχρονιστεί αναφορικά με τις προμήθειες. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις γι΄αυτό. Αφήνονται σκόπιμα ορισμένοι να διαχειρίζονται κάποιες προμήθειες, αρκετές φορές και προς ίδιον όφελος. Χρειάζεται σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Είναι τεράστια η παρέκκλιση των διαδικασιών.

Παράδειγμα, για να φτάσει ο ΔΡΟΜΕΑΣ να παίρνει για τρίτη πενταετία διαγωνισμό της ΕΕ, δείχνει την αξιοπιστία του, με βάση την συνέπεια, την ποιότητα, τις πιστοποιήσεις, τις τιμές. Δεν μπορεί στην Ελλάδα, στους διαγωνισμούς των δημόσιων φορέων, με τα παραπάνω αξιόπιστα στοιχεία που διαθέτει, να μην παίρνει δουλειά. Δεν απαιτούνται προδιαγραφές και προϋποθέσεις και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Χωρίς το προϊόν να ανταποκρίνεται στους κανονισμούς της εργονομίας, της ασφάλειας, αντοχής και άλλων παραμέτρων στο εξωτερικό δεν γίνονται αποδεκτές οι προσφορές των διαγωνιζομένων. Αλλά και στο θέμα των τιμών πολλές φορές είχαμε πιο ανταγωνιστικές και μας απέκλεισαν με ασήμαντες αφορμές. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ασπαστεί τους κανονισμούς και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντί αυτού τι γίνεται στην Ελλάδα;

Έχουμε πολλά προϊόντα που εισάγονται χωρίς προδιαγραφές, κυρίως από Κίνα, όχι μόνο τα έπιπλα, χωρίς κανένα πιστοποιητικό. Είναι όμως πολύ φτηνά. Εάν κάποιος το αναλύσει βλέπει ότι η “ζωή” τους χρονικά είναι πολύ περιορισμένη. Θα αναγκαστεί να το πετάξει και να ξανακάνει προμήθεια με επιπρόσθετο κόστος. Πρέπει λοιπόν οι αρμόδιες αρχές να καταστήσουν διακριτό ότι στην αγορά υπάρχουν δύο ειδών προϊόντα. Αυτά που έχουν πιστοποίηση και αυτά που δεν έχουν, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να διαλέξει με τα δικά του κριτήρια.

-Κύριε πρόεδρε είμαστε βοηθούμενης και της πανδημίας, στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα καλό έπιπλο γραφείου;

Τα τελευταία χρόνια ο ΔΡΟΜΕΑΣ έχει μπει δυναμικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Δίνουμε προδιαγραφές, εγγυήσεις και πιστοποιητικά. Είναι απαραίτητο ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει. 

-Ο ΔΡΟΜΕΑΣ πέρασε μέσα από κρίση και άντεξε. Είναι η ηγέτιδα δύναμη στην αγορά;

Πριν την κρίση, μέχρι το 2009 δεν είμαστε μόνοι. Έκτοτε και μέχρι το 2015 όσοι ανταγωνιστές υπήρχαν βρέθηκαν εκτός αγοράς, λόγω κρίσης που συρρίκνωσε τον κλάδο, αλλά και λόγω της έλλειψης υποδομής να αντέξουν στη μειωμένη ζήτηση. Ήταν περισσότερο εμπορικές επιχειρήσεις και όχι εταιρείες παραγωγής του προϊόντος. Ο ΔΡΟΜΕΑΣ με την καθετοποιημένη παραγωγή του βγήκε στη διεθνή αγορά. Το 2008 είχαμε 24 εκατομμύρια πωλήσεις και το 2010 έγιναν πέντε στην εσωτερική αγορά. Όμως το 2009 πήραμε τον πρώτο διαγωνισμό της Επιτροπής που μας έδωσε το φιλί της ζωής και τα πέντε εκ. του 2010 έγιναν δέκα. Έτσι μπορέσαμε και αντέξαμε.

σημερινή εικόνα του ΔΡΟΜΕΑ ωστόσο δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό. Βεβαίως αυτό συμβαίνει και με άλλες εταιρείες.

Πιστεύω ότι και η Κεφαλαιαγορά έχει εγγενείς αδυναμίες στο να παρακολουθεί την πορεία των χρηματιστηριακών αξιών με βάση τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία. Όταν ο ΔΡΟΜΕΑΣ πάει καλά υπάρχουν κάποια “αόρατα κέντρα” που διαφεντεύουν τις μετοχές. Τις καθοδηγούν προς ιδίον όφελος. Βέβαια στο πέρασμα του χρόνου, γι΄αυτό και δεν ανησυχώ, η μετοχή θα πάρει τη θέση της. Με τέτοια ανοδικά στοιχεία ο ΔΡΟΜΕΑΣ θα αποκτήσει ελκυστικότητα. 

-Γενικότερα κύριε πρόεδρε τι πιστεύετε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως έχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης των Οργανισμών και των Δήμων άλλα και η εν γένει Διακυβέρνηση της χώρας μέσω των Υπουργείων, θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν ριζικά και με σαφήνεια χωρίς γενικότητες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, στις υποδομές, στην αναβάθμιση των βιομηχανικών περιοχών, στην παραγωγή ήπιων μορφών ενέργειας και στην περαιτέρω αξιοποίηση της πληροφορικής.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ