Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤο Πεκίνο έτοιμο για ένα "νέο επίπεδο σχέσεων" με το Βερολίνο

Το Πεκίνο έτοιμο για ένα “νέο επίπεδο σχέσεων” με το Βερολίνο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη σήμερα για την εκλογή του τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και σημείωσε ότι η Κίνα προτίθεται να προωθήσει σε “νέο επίπεδο” τις σχέσεις με τη Γερμανία.

Οι σχέσεις Κίνας-Γερμανίας ήταν γενικά καλές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών, σε αντίθεση με αυτές μεταξύ του Πεκίνου κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες μπορεί να ήταν τεταμμένες, όπως με τη Γαλλία, τη Βρετανία ή πρόσφατα τη Λιθουανία.

“Η Κίνα προτίθεται να παγιώσει και να εμβαθύνει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, να διευρύνει τις επαφές και την συνεργασία σε διάφορους τομείς με τη Γερμανία”, σημείωσε ο Σι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Η Άγγελα Μέρκελ εργαζόταν πάντα για μια προσέγγιση με την Κίνα, λόγω του αδιαμφισβήτητου διπλωματικού και οικονομικού ρόλου αυτής της χώρας και της σημασίας της κινεζικής αγοράς για την γερμανική βιομηχανία.

Η ταχύτητα με την οποία ο Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον νέο καγκελάριο έρχεται σε αντίθεση με την αντιμετώπιση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο των εντάσεων με την Ουάσινγκτον, ο Κινέζος πρόεδρος είχε χρειαστεί περισσότερο από δύο εβδομάδες για να αντιδράσει στην εκλογή του στην αμερικανική προεδρία.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ