Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣDeloitte: Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εμφάνισης του κορωνοϊού

Deloitte: Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εμφάνισης του κορωνοϊού

Το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων προβλέφθηκε με την παράγραφο 1α του άρθρου 35 του πρόσφατου Ν. 4753/2020, σημειώνει η Deloitte.

Ειδικότερα, με τις εν λόγω νομοθετικές διατάξεις προβλέφθηκε ότι από τη δημοσίευση του Ν.4753/2020 (ήτοι την 18.11.2020) μέχρι την 31.12.2020, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Περαιτέρω, στο νόμο ορίζονται ως πληγείσες επιχειρήσεις για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου οι επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019. Οι ως άνω νομοθετικές διατάξεις εξουσιοδοτούσαν τον Υπουργό Υπουργού Οικονομικών να προσδιορίσει με απόφασή του, μεταξύ άλλων, τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω αναστολής.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. Α.1259/2020 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω μέτρου για την υπαγωγή, από τη δημοσίευση του ν. 4753/2020 και μέχρι την 31-12-2020, αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις που,

  • είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 1 της εν λόγω απόφασης,
  • είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 2 της εν λόγω απόφασης και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 50% για την περίοδο Απριλίου έως Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.

Επιπλέον, με την εν λόγω απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο για τους δικαιούχους, καθώς και ο τρόπος αποστολής ή διαβίβασης των πληροφοριών από την Α.Α.Δ.Ε. προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων που τίθενται.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ