Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑCredit Suisse: Σοκ στην αγορά - Απώλειες για ευρώ, στερλίνα, ελβετικό φράγκο

Credit Suisse: Σοκ στην αγορά – Απώλειες για ευρώ, στερλίνα, ελβετικό φράγκο

Σε ιστορικό χαμηλό “έπεσε” η μετοχή της Credit Suisse με πτώση άνω του 29%, μετά και την απόφαση του μεγαλύτερου ιδιώτη μετόχου του ομίλου να μην αιματοδοτήσει την τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

Η Saudi National Bank, η οποία ελέγχεται κατά 37% από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, αφότου αγόρασε μερίδιο 9,9%.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Credit Suisse, Axel Lehmann, ανέφερε ότι πιθανή κρατική στήριξη στην τράπεζα “δε συζητείται καν”, παρά τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον όμιλο.

Οι εξελίξεις με την ελβετική τράπεζα οδήγησαν τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη SX7P στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου και προκάλεσαν απότομο sell off στις αγορές συναλλάγματος.

Το ευρώ υποχώρησε 1,2% στα 1,0605 δολάρια, η στερλίνα υποχώρησε 0,8% στα 1,2065 δολάρια και το ελβετικό φράγκο υποχώρησε 1,2% στα 0,9251 ανά δολάριο.

Ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος στη Monex, δήλωσε ότι η κρίση της Credit Suisse προκαλούν όλη τη ζημιά στις αγορές συναλλάγματος, καθώς οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν νέο χτύπημα σήμερα”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ