Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κρίση της Credit Suisse ενισχύει τους φόβους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η κρίση της Credit Suisse ενισχύει τους φόβους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Σοβαρές αναταράξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού χρηματιστηρίου προκαλεί η κρίση με την Credit Suisse.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται σε επιφυλακή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ενισχύεται το κλίμα ανασφάλειας και δεν αποκλείεται ο ελβετικός κολοσσός να είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση της Credit Suisse ενίσχυσε ενέτεινε η άρνηση στήριξης της Credit Suisse από τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχό της, τη Saudi National Bank, με τον πρόεδρο του ΔΣ της σαουδαραβικής τράπεζας να επικαλείται λόγους ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τη μετοχή της τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης και τα ασφάλιστρα. 

“Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%”, ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV , όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοικτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse, εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ