Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣAlpha Bank και Unicredit εξετάζουν επέκταση στη Ρουμανία μετά τη μεταξύ τους...

Alpha Bank και Unicredit εξετάζουν επέκταση στη Ρουμανία μετά τη μεταξύ τους συμφωνία

Κύκλο εντατικών επαφών με τη διοικητική ομάδα της UniCredit, με αντικείμενο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο μερών, είχε η διοίκηση της Alpha Bank στο Μιλάνο. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο Ομίλων, Andrea Orcel και Βασίλης Ψάλτης, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη στο Bloomberg, έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Η σύμπραξη με την Alpha Bank πηγαίνει καλά και η συνεργασία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ ευρύτερο από την εμπορική συμφωνία διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμανική αγορά, οι δύο Όμιλοι δεν αποκλείεται να συνεργαστούν ακόμα και για μία εξαγορά στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο θυγατρικών τους, δήλωσε ο A.Orcel στην κοινή συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Alpha Bank, Β. Ψάλτη. «Δηλώνουμε και οι δύο τη δέσμευσή μας στη Ρουμανία, μας ενδιαφέρει η αγορά της, βλέπουμε και οι δύο μεγάλη αξία εκεί», ανέφερε ο κ. Orcel. «Εάν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε να προχωρήσουμε από κοινού σε εξαγορές». 

Για την Alpha Bank, της οποίας τα σχέδια ανάπτυξης στη Ρουμανία μπήκαν στον πάγο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να αποκομίσει αξία, ενώ παράλληλα διατηρεί την επένδυσή της σε μια μεγαλύτερη πλέον τράπεζα, η οποία θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε ο κ. Ψάλτης. «Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού». Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει το 9% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρουμανικής θυγατρικής της Alpha Bank, την οποία σχεδιάζει να συγχωνεύσει με τη δική της θυγατρική στη χώρα. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συνάψει συνεργασία για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος διανομής τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα.

«Είμαι πολύ, πολύ ευχαριστημένος με αυτή τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Orcel, χαρακτηρίζοντας την αγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Alpha ως «πιλότο» για νέες αγορές στις οποίες δεν ανταγωνίζεται άμεσα κάποια άλλη τράπεζα. «Μπορεί να υπάρξουν και άλλες αγορές στην κεντρική Ανατολική Ευρώπη στις οποίες μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε άμεσα. Εάν μπορώ να το επαναλάβω με εταίρους που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω». 

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit για ένα διήμερο workshop με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διαμόρφωση κοινής ατζέντας. Ο κ. Ψάλτης βρέθηκε στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 στελεχών του, ενώ στις συνεδριάσεις της κοινής συντονιστικής επιτροπής, σχεδίασαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Άλλη μία συνάντηση προγραμματίζεται για το καλοκαίρι στην Αθήνα. «Ενώ είμαστε προφανώς ο μικρότερος εταίρος σε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Ψάλτης, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. «Αυτό προφανώς κινητοποιεί περαιτέρω τις ομάδες μας», ανέφερε. Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι παρουσίασαν τη συμφωνία τους ως έναν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Ο κ. Orcel επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha Bank και ο κ. Ψάλτης υποστήριξε ότι «σαφώς αυτή η δομή, ως έχει τώρα, είναι πολύ συνεκτική». «Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε με αυτή τη συμφωνία, βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Εάν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να το πετύχουμε», είπε o CEO της Alpha Bank. Η συμφωνία θα αποφέρει πρόσθετα καθαρά κέρδη ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. για την UniCredit από το 2026, τα περισσότερα εκ των οποίων «από το ρουμανικό σκέλος», ανέφερε ο κ. Orcel. Ο αντίκτυπος της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα φανεί ήδη από το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Οι δύο CEOs δήλωσαν βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να συμπεριλάβει τους τομείς των πληρωμών, τη συναλλακτική τραπεζική και τις κεφαλαιαγορές. «Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στη συμβουλευτική τραπεζική ή στις αγορές κεφαλαίων, οι δύο Όμιλοι θα είναι ολοένα και περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με βάση κοινή στοχοθεσία, διευρύνοντας το μέγεθος των κεφαλαίων που μπορούμε να συνεπενδύσουμε», δήλωσε ο κ. Orcel. Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να πωλεί τα προϊόντα της στους πελάτες της Alpha Bank και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη. Για την Alpha Βank, η οποία έχει στο πελατολόγιό της περίπου το 25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ύπαρξη ενός ισχυρού εταίρου «ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τις εταιρείες αυτές», δήλωσε ο κ. Ψάλτης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ