Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣε πτώση και η ζήτηση φυσικού αερίου

Σε πτώση και η ζήτηση φυσικού αερίου

H ζήτηση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά είναι περιορισμένη ενώ η τιμή παρά τη χθεσινή άνοδο εξακολουθεί να διατηρείται σε επίπεδα κάτω των 50 ευρώ/MWh. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου TTF, παρά την εβδομαδιαία άνοδο κατά 5,59% βρίσκεται  περιπου στα 44-45 ευρώ/MWh. Βέβαια, η τιμή σε σχέση με την ίδια μέρα πέρυσι είναι κατά 56% περίπου μειωμένη.

Προς ώρας η ζήτηση, λόγω της έλευσης της ανοιξιάτικης περιόδου είναι η μικρή, ωστόσο οι αβεβαιότητες παραμένουν. “Θα παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφιστάμενων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας” αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup, πάντως δίνοντας το σχετικό στίγμα για τις κατευθύνσεις για τις επιδοτήσεις, που ωστόσο, λόγω της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης των τιμών ολοένα και περισσότερο θα “κουρεύονται”.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι σε πρόσφατη  ανάλυσή της η Unicredit επισημαίνει κατ΄αρχήν ότι εξαιτίας του συνδυασμού, μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και ήπιων καιρικών συνθηκών, η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί εξαιρετικά σε όλη την Ευρώπη. Αποτέλεσμα είναι η τιμή TTF να έχει μειωθεί κατά περίπου 85% από την καλοκαιρινή κορύφωση των 340 ευρώ/MWh και να κινείται περίπου στα 50 ευρώ/MWh, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι σε ποσοστό 64% το οποίο είναι κατά 10 pp υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους. Ωστόσο, όπως αναφέρει και με βάση σχετικά σενάρια προβλέπεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hubTTF θα κινηθούν κατά μέσο όρο στα 80-90 ευρώ/MWh το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Στο μεταξύ οι εισαγωγές LNG όπως προκύπτει από τον σχετικό προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ εμφανίζονται, όπως είναι άλλωστε φυσικό, περιορισμένες τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο, ενώ περιορισμένη εμφανίζεται και η χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.   

Στην ελληνική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί να εισαχθούν πέντε φορτία LNG συνολικού δυναμικού 369.275 κυβικών μέτρων. Πρόκειται για δυο φορτία των  73.855 κ.μ. το καθένα της Elpedison, ένα φορτίο 147.710 κ,μ, της Μυτιληναίος,  καθώς και ένα φορτίο 36.928 κμ της MotorOilκαι ένα φορτίο 36.927κμ  της Ήρων, με τις δύο εταιρίες να μοιράζονται το ίδιο πλοίο για τη μεταφορά του.

Για τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί, προς το παρόν, τέσσερις αφίξεις φορτίων στη Ρεβυθούσα, εκ των οποίων το ένα δυναμικότητας 147.710 κμ έχει παραγγελθεί από την Μυτιληναίος και τα υπόλοιπα τρία φορτία από βουλγαρικές εταιρίες: Δύο φορτία προγραμματίζει η Bulgargas, το πρώτο 73.855 κμ και το δεύτερο 147.710 κ.μ. και ένα φορτίο, των 18.316 κμ η Met Energy. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ