Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροειδοποίηση από Ρουμπινί: «Ωρα Lehman» για την Ευρώπη η Credit Suisse

Προειδοποίηση από Ρουμπινί: «Ωρα Lehman» για την Ευρώπη η Credit Suisse

Σοκ προκαλεί στο επενδυτικό κοινό η προειδοποίηση που απευθύνει ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μετά τις εξελίξεις με την Credit Suisse.

O οικονομολόγος χαρακτήρισε “Ώρα Lehman” για την Ευρώπη την κρίση της Credit Suisse.

Σε ανάρτησή του επισημαίνει ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να σωθεί και πολύ μεγάλος για να πτωχεύσει». Ανέλυσε τις ομοιότητες με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παγκόσμια οικονομική κρίση, που επηρέασε και την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg, επισήμανε ότι «η αμερικανική Silicon Valley Bank αφορούσε μόνο 150 δισ. δολάρια ενεργητικό, ενώ στην Credit Suisse μιλάμε για τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια.

Οπότε οτιδήποτε συμβεί στην ελβετική τράπεζα θα έχει συστημικό αντίκτυπο όχι μόνο στο ευρωπαϊκό χρηματοικονομικό σύστημα αλλά στο παγκόσμιο σύστημα».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια “ώρα Lehman” για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. “Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία»

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ