Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρ. Σταϊκούρας: Σημαντική τομή η εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος αμοιβών

Χρ. Σταϊκούρας: Σημαντική τομή η εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος αμοιβών

Η εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος αμοιβών, σε σχέση με το έργο, τις ευθύνες και την αποτελεσματικότητα κάθε υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες – διεθνώς – πρακτικές, αποτελεί μία σημαντική τομή. Αυτό τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, στόχος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, είναι η ενίσχυση της απόδοσης της φορολογικής αρχής, μέσω τόνωσης της παραγωγικότητας αυτής, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Θέτουμε τις βάσεις για μία φορολογική αρχή που συμπληρώνει και ενισχύει την επίτευξη των στόχων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, διαμορφώνοντας – μακροπρόθεσμα – ένα πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης», όπως ανέφερε.

Ειδικότερα το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ:

1ον. Είναι κοινωνικά δίκαιο, καθώς το ενιαίο μισθολόγιο διατηρείται στο ακέραιο, βάσει αρχαιότητας και εκπαιδευτικού επιπέδου, όπως ισχύει σήμερα για το υπόλοιπο Δημόσιο.

2ον. Είναι καινοτόμο, καθώς η ΑΑΔΕ αποτελεί τον δημόσιο φορέα – πρότυπο που εισάγει περιγράμματα θέσεων, που περιλαμβάνουν διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες για τον κάθε υπάλληλο, ανάλογα τη θέση στην οποία υπηρετεί.

Η αμοιβή πλέον θα συνδέεται πραγματικά με την απασχόληση του υπαλλήλου σε συγκεκριμένα καθήκοντα.

3ον. Είναι ορθολογικό, καθώς αντιμετωπίζει τη στρέβλωση της προσωπικής διαφοράς μέσω της ειδικής αμοιβής.

Με αυτό τον τρόπο οδηγεί σε μισθολογική εξομοίωση των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων με τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά, βάζοντας τέλος σε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα όσων διορίζονται ή μετατάσσονται στην ΑΑΔΕ.

4ον. Είναι ανταποδοτικό, γιατί το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων θα είναι πλέον συντάξιμο.

5ον. Είναι σύγχρονο, καθώς θεσμοθετείται κίνητρο επίτευξης στόχων, με συγκεκριμένη διαδικασία για ανταμοιβή του προσωπικού στην επίτευξη των στόχων της Αρχής.

6ον. Είναι ανταγωνιστικό, καθώς οι νέες απολαβές διαμορφώνονται σε επίπεδα που η αγορά αποτιμά τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για κάθε θέση εργασίας, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και των δημοσιονομικών περιορισμών.

7ον. Είναι αξιοκρατικό, αφού η αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για το νέο μισθολογικό καθεστώς.

“Επιβραβεύουμε τους καλούς, αποδοτικούς, παραγωγικούς υπαλλήλους, ενώ δημιουργούμε ένα περιβάλλον ανάπτυξης όσων ακολουθούν”, ανέφερε ο Υπουργός.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ