Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρονιά ρεκόρ για την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών startups

Χρονιά ρεκόρ για την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών startups

Τα βλέμματα των επιχειρηματικών κεφαλαίων (VCs) διεθνώς φαίνεται να συγκεντρώνει η ευρωπαϊκή startup σκηνή, η οποία επιτυγχάνει τα τελευταία χρόνια όλο και υψηλότερες χρηματοδοτήσεις για την νεοφυή επιχειρηματικότητά της. Το παραπάνω προκύπτει και από την πρόσφατη έρευνα της Pitchbook (European Venture Report, Q3 2021), σύμφωνα με την οποία, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις σήκωσαν κεφάλαια ύψους 24 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που καταγράφηκαν στα δύο προηγούμενα τρίμηνα αυξάνει τις προσδοκίες των αναλυτών το 2021 να αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές startups από άποψη χρηματοδοτήσεων.

Κι αυτό γιατί αθροιστικά από την αρχή του έτους μέχρι και τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου οι startups που εδράζονται στην Ευρώπη συγκέντρωσαν περί τα 74 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις.

Αντίστοιχα, οι συμφωνίες χρηματοδότησης που διεκπεραιώθηκαν μέσα σε αυτούς τους 9 πρώτους μήνες του 2021 ανήλθαν σε 8.000, αριθμός ρεκόρ στην μέχρι τώρα πορεία της ευρωπαϊκής νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών του οικοσυστήματος, των νεοφυών δηλαδή επιχειρήσεων που κέρδισαν την εμπιστοσύνη και τα κεφάλαια των επενδυτών, συγκαταλέγονται η βρετανική εταιρεία fintech Revolut, η οποία «σήκωσε» 673 εκατ. ευρώ, η σουηδική Klarna o γύρος χρηματοδότηση της οποίας έφτασε το 1,1 δισ. ευρώ, η Bolt από την Εσθονία η οποία χρηματοδοτήθηκε με 600 εκατ. ευρώ και άλλες.

Η εισροή κεφαλαίων μάλιστα, ωθεί όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές startups να κατακτούν τον τίτλο του μονόκερου, αυξάνοντας τα ποσοστά των εταιρειών που εδράζονται στην Ευρώπη και η αποτίμησή τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι ήδη από το 2018, τόσο ο αριθμός «μονόκερων» όσο και η αξία τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στην Ευρώπη, με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αξία τέτοιων εταιρειών να υπολογίζεται συνολικά στα 253 δισ. ευρώ.

Οι βασικές χώρες που γεννούν εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ.ευρώ είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ωστόσο και τα αναδυόμενα οικοσυστήματα επιτυγχάνουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, αφού όπως επισημαίνουν οι αναλυτές «μια υγιής αγορά “μονόκερων” επιτρέπει σε περισσότερα κεφάλαια να εισρέουν στο οικοσύστημα και να επιταχύνουν την ωρίμανση των ομάδων VCs».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ