Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Η εμφατική επιστροφή των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Η εμφατική επιστροφή των τραπεζών

Παρά την εγχώρια εσωστρέφεια και μιζέρια που σαν πέπλο σκεπάζει οτιδήποτε καλό λαμβάνει χώρα, δημιουργώντας μια αίσθηση λανθάνουσας πραγματικότητας σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, το 2022 έχει μπει με καλούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο.

H Ελλάδα και ευρύτερα η ελληνική οικονομία βγαίνει από μια υπερδεκαετή απομόνωση και από το «γύψο» των μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτήρησης, ενώ πριν συμπληρωθούν σαράντα ημέρες στο 2022, καταγράφεται ένα εντυπωσιακό κρεσέντο από deals και συμφωνίες που πιστοποιούν την ελκυστικότητα των ελληνικών assets.

Συνάμα, ανακοινώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση σημαντικές αναθέσεις κομβικών έργων υποδομών, που με τη σειρά τους επηρεάζουν μια ολόκληρη αλυσίδα υπηρεσιών, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει και ένα μπαράζ αναβαθμίσεων και θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες.

Το νέο έτος έχει μπει με… φόρα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης ήδη έχει υπερκεράσει άνω του 50% την απόδοση που είχε στο σύνολο της περασμένης χρονιάς, καθώς κερδίζει ήδη 5,45%, έναντι 10,72% όλη τη χρονιά πέρυσι. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης ήδη καταγράφει διπλάσια άνοδο από πέρυσι, καθώς κερδίζει 22,63%, έναντι 10,72% το 2021.

Η προσμονή για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, η σημαντική βελτίωση της εικόνας των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αλλά και η μεγάλη κινητικότητα και η πληθώρα από deals που καταγράφονται στην τεχνολογία, στα τρόφιμα αλλά και σε άλλους κλάδους, είναι παράγοντες που βάζουν ξανά στο «χάρτη» των διεθνών επενδυτών το Χ.Α.

Τα deals και τα κομβικά έργα

Τα deals που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζουν πολλά ελληνικά assets καθώς αποδεικνύουν – στην πράξη – την ελκυστικότητά τους, ενώ τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και αν φέρνουν αρρυθμίες και προβλήματα στην απορρόφησή τους, λειτουργούν ως επιταχυντής για το «τρέξιμο» και το ξεμπλοκάρισμα δεκάδων projects στις υποδομές, στην ενέργεια, στις κατασκευές και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται διαγωνισμοί και αναδοχές για κομβικά έργα μεγάλης κλίμακας, που με τη σειρά τους να φέρουν προστιθέμενη αξία σ’ όλη την «αλυσίδα» που περιλαμβάνουν οι ανάγκες υλοποίησης αυτών των έργων. Η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), το οδικό έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, ο οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι, η επέκταση της λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό είναι μερικά μόνο από τα έργα που απασχολούν την κατασκευαστική κοινότητα αυτό το διάστημα.

Με φόντο όλα τα ανωτέρω και με τις τράπεζες στο… τιμόνι, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά τόσο από τις ώριμες αγορές της Ευρώπης, όσο και από τις περισσότερες αγορές που ανήκουν στην κατηγορία των αναδυόμενων.

Στα ραντάρ των ξένων ξανά

Αργά αλλά σταθερά, η ελληνική αγορά μπαίνει εκ νέου στα ραντάρ των διεθνών χαρτοφυλακίων ενώ μόλις αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα θα αυξηθούν οι ξένοι θεσμικοί που επενδύουν – βάσει πρωτοκόλλου – μόνο σε αγορές που βρίσκονται στο «χάρτη» των μεγάλων και παγκόσμια αναγνωρισμένων οίκων αξιολόγησης.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πιο… ευαίσθητος δείκτης κάθε θετικής (ή αρνητικής) αλλαγής στο επενδυτικό και δημοσιονομικό προφίλ μιας χώρας, καθώς είναι ο κλάδος που αντανακλά όλη την οικονομική δραστηριότητα, την κίνηση του χρήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες στις 705,05 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 25 Φεβρουαρίου 2020, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλέον σε υψηλό διετίας. Η μετοχή της Eurobank βρίσκεται σε υψηλό 6ετίας, κερδίζοντας φέτος 20%, η Alpha Bank είναι πρώτη σε απόδοση σε όλο τον FTSE 25 με ράλι 28,13%, η Εθνική κερδίζει 21,66%, ενώ η Πειραιώς βρίσκεται στο +17,05%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών, σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount σε σχέση με τους ομοειδείς της περιφέρειας της Ε.Ε.. Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.

Οι κίνδυνοι

Φυσικά, ο κίνδυνος μιας ουσιαστικής αλλαγής κατεύθυνσης των ξένων αγορών, μετά από ένα τόσο πολυετές και πλουραλιστικό bull market είναι υπαρκτός. Η αλήθεια είναι πως καμιά αγορά και δη μικρή, ρηχή και περιφερειακή, όπως η ελληνική, δεν μπορεί να πηγαίνει επί μακρόν κόντρα στο διεθνές momentum. Ο κίνδυνος λοιπόν για την ελληνική αγορά έγκειται στο να υπάρξει γενικευμένη πτωτική «στροφή» των ξένων δεικτών, τέτοια, που θα άλλαζε παγκόσμια το momentum, ύστερα από την… υπερφόρτωση των τελευταίων περίπου δώδεκα ετών.

Μπορεί οι αγορές να έδειξαν ότι ξεπέρασαν τις αρχικές ανησυχίες για το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, όμως το παγκόσμιο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι… ναρκοθετημένο. Πληθωρισμός, αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια, παγκόσμιο χρέος, ενεργειακή κρίση και γεωπολιτικές εξελίξεις, είναι παράγοντες που μπορούν να αλλάζουν άρδην το κλίμα. Έτσι, απαιτείται διαρκής εγρήγορση και μεγάλα αντανακλαστικά από τους επενδυτές.  

Αποδόσεις 2022 για τις μετοχές του FTSE 25 
Μετοχή Απόδοση ’22 
ALPHA BANK +28,13%
ΕΘΝΙΚΗ +21,66%
AEGEAN+21,33%
EUROBANK+20%
ΠΕΙΡΑΙΩΣ+17,05%
ΟΤΕ+8,27%
ΟΠΑΠ+7,62%
VIOHALCO +5,88%
JUMBO+5,40%
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ+4,50%
COCA COLA+3,17%
ΑΔΜΗΕ+3%
ELVALHALCOR+2,16%
ΤΙΤΑΝ+2,09%
MOTOR OIL +1,96%
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ+1,12%
QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ+0,64%
LAMDA DEVELOPMENT-0,51%
Ο.Λ.Π.-0,70%
ΓΕΚΤΕΡΝΑ-2,21%
Ε.Υ.Δ.Α.Π. -2,82%
ΕΛΛΑΚΤΩΡ-3%
ΣΑΡΑΝΤΗΣ-3,71%
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-5,74%
ΔΕΗ-12,34%
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ