don't even ask

don't even ask

spot_img

“Φορτσάρει” η Πειραιώς, by the book (Στουρνάρας), το μέρισμα της Autohellas, Βαρδινογιάννης-NOVA, προσεκτικά βήματα από Intertech, ο στόχος Κυριακόπουλου και ανοίγει το Isla Brown Chania

*Τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, μήνας με θετικό “ταμείο” για ΗΠΑ και Ευρώπη. Δευτεραθλητής παγκοσμίως το ΧΑ, με το μοσχοβίτικο ΜΟΕΧ Russia να ξεπερνά σε απόδοση το 19,52% του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, θα εστίαζα περισσότερο στο +30,90% του Δείκτη Τραπεζών, ειδικότερα στην Πειραιώς (58,83%), ολοταχώς για τον MSCI Standard Greece. Εθνική με μεταβολή 29,86% από την αρχή του έτους, Eurobank με 29,24% και με 20,80% για την μετοχή της Alpha Bank είναι-ήδη- μέσα στο “καλάθι” της Morgan Stanley. Στα 2,89 δισ. η αποτίμηση της Πειραιώς, δύσκολα δεν θα συμπληρώσει το τραπεζικό “καρέ” του MSCI Standard Greece. Την Παρασκευή θα έχει η αγορά πιο σαφή εικόνα για την αποτίμηση της Πειραιώς, βράδυ 11ης Μαΐου οι ανακοινώσεις της MS και από 1ης Ιουνίου η 11η του δείκτη, εάν και εφ’ όσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των αναλυτών. Έχει τη σημασία της η προσθήκη της Πειραιώς στο “καλάθι”, καθώς η “βαρύτητα” στάθμισης θα αυξηθεί από το 35% στο 40%, ενισχύοντας περαιτέρω την σημασία του κλάδου. Πιθανότατα θα ενισχυθούν και τα “πονταρίσματα” των ξένων με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

*Σε μισή αναβάθμιση προχώρησε η Standard & Poor’s την Παρασκευή. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισροών κεφαλαίων έγινε με οδηγό αυτή την εξέλιξη ως βασικό ενδεχόμενο, οι αναλυτές δεν περιμένουν για σήμερα σημαντικές πωλήσεις. Στα 95,8 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα. Εισροές-αυξημένος τζίρος δεν σταμάτησαν ούτε την εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών, ούτε των Ορθοδόξων που ακολούθησε.

*Είδα την συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα (στην ΕΡΤ), by the book ο “κεντρικός” μας. “Επενδυτική βαθμίδα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης…”, είπε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, εδώ και καιρό βλέπει ως πιθανότερη περίοδο κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Ενδιαφέρουσες και οι εκτιμήσεις του για τα επιτόκια: “είμαστε κοντά στο τέλος της διαδρομής, κοντά στην ολοκλήρωση αυτού του ανοδικού κύκλου, θυμίζοντας πως είναι ο μεγαλύτερος μετά τον Β’ΠΠ…”. Θα μείνω λίγο σε αυτό, γιατί όπως σημειώνει η Gillian Tett (στους Financial Times) τους τελευταίους μήνες, η φράση “κρίση του κόστους διαβίωσης” αναφέρεται παντού, από παράγοντες των αγορών. Τελευταία και από την επικεφαλής του ΔΝΤ, τι σημαίνει αυτό; πρακτικά το Σύστημα συνειδητοποιεί το ανελαστικό των αντοχών κοινωνίας-οικονομίας. Το “όριο θραύσης”, που συνηθίζει να ονομάζει “κοινωνιστής” παράγων, που αλίμονο και εάν διαρραγεί. Ειδικά στην Ευρώπη, που είμαστε επί “ξυρού ακμής”.

*Σήμερα είναι η αποκοπή μερίσματος 0,65/μτχ της Autohellas. Στα 13,16 ευρώ την Παρασκευή, με υψηλό ημέρας τα 13,20 και νέο all time high. Έχει βαλθεί να “σπάσει τα κοντέρ” ο Ευτύχης Βασιλάκης, στα 385 εκατ. η αξία της μετοχικής θέσης του (ελέγχει το 60% του μ.κ). Για φέτος και με την αγορά της Πορτογαλίας στο portfolio, προβλέπω μεγαλεία. Και να σκεφτεί κάποιος πως η HR Automoveis δεν στοίχισε πάνω από 35 εκατ. Θυμάμαι, πριν 6 ή 7 χρόνια όταν είχε αποκτηθεί το πλειοψηφικό πακέτο των Hyundai-KIA (εισαγωγές- αντιπροσωπεία που είχε η Π&Ρ Δάβαρης) έναντι 20 εκατ. (μέσω δανείου) “κουρέματος” υποχρεώσεων συν άλλα 20 εκατ., η πιάτσα δεν είχε πάρει στα σοβαρά την κίνηση Βασιλάκη. Ακολούθησε η απόκτηση του συνολικού πακέτου, η δραστηριότητα της Autohellas διευρύνθηκε, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν ο Βασιλάκης αποδείχθηκε πως έκανε κίνηση-ματ.

*Την ώρα που έγραφα για την ΟΤΟΕΛ, πέρασε η πληροφορία πως αποχώρησε η πρώτη ομάδα Ελλήνων από το Σουδάν, εξέλιξη που πιστώνεται προφανώς στον υπ.Εξ Νίκο Δένδια, συνακόλουθα στην κυβέρνηση. Και με την βούλα της ΠτΔ σε προεκλογική περίοδο, νέοι υπηρεσιακοί υπουργοί κ.λ.π. Είχα δει και την δημοσκόπηση της Metron Analysis (στο Βήμα) που κατέγραφε σημαντική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το 33,8% στην εκτίμηση ψήφου, που δίνει ο Στράτος Φαναράς είναι ποσοστό που “αρέσει” στην αγορά, όπως και το 26,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δω σήμερα, πως θα αποτιμήσει τα δείγματα ο Νίκος Ελευθερόγλου και ακόμη 3-4 του σιναφιού μας, τους οποίους θεωρώ σηματωρούς, μιλώ και με τους επιχειρηματίες που εμπιστεύομαι και γενικά τους βλέπω ήσυχους. Σε αρκετά διαφορετικό mood απ’ ότι προ 2-3 εβδομάδων. Να ισχύει, εν τέλει ο κανόνας για τον πανδαμάτορα χρόνο; θα δείξει. Ο χρόνος είναι πολύς μέχρι την 21η Μαΐου. Και έπεται συνέχεια.

*Συνεχίζει να χάνει από την λάμψη του ο Sarantis. Από τις μετοχές-εξαιρέσεις του δείκτη FTSELarge Cap με θετική μεταβολή μόλις 4,01% έναντι 19,52% της αγοράς. Απόρροια σταθερών πωλήσεων από την πλευρά μεγάλου ξένου παίκτη. Χαμηλότερα του 5% η συμμετοχή της Goldman Sachs. Επώδυνο το 2022, έτος-διαζυγίου από την Estee Lauder. Μετά από 21ετή συνεργασία με την ξένη πολυεθνική. Στοίχισε στην εισηγμένη. Με αποτίμηση στα 471,8 εκατ. δυσοίωνη η παραμονή στον FTSELarge Cap. Με την Cenergy Holdings των 842,4 εκατ. επελαύνουσα, ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση.

*Προσώρας περνά κάτω από το ραντάρ των αναλυτών, αλλά… παρακολουθώ την Intertech από την περίοδο που πέρασε στην Eurobank (μέσω της απόκτησης της συμμετοχής του εκλιπόντος Δημήτρη Κοντομηνά- έναντι εγγυήσεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Και τα προσεκτικά βήματα, που στην συνέχεια ακολουθεί ο Σπύρος Γιαμάς (CD Media). Η εν λόγω διαθέτει αξιόλογη παρουσία στα Βαλκάνια, που στοχεύει να διευρύνει. Απλά το αναφέρω, στα υπόψη.

*Σ’ ένα άλλο μέτωπο: πλευράς Βαρδινογιάννη- NOVA όπου όλο και γίνονται στενότερες οι σχέσεις. Όχι, δεν θεωρώ πως το “γρανιτένιο” θα ασχοληθεί ενεργότερα με τα telecoms, δεν βλέπω τον λόγο, ούτε τα περιθώρια κέρδους είναι τέτοια… Πλην όμως στο ICT κομμάτι, δουλεύουν-ήδη- μαζί, προσβλέποντας και σε κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

*Eteron.org, Institute for Research and Social Change. Πρόσφατα είδα μία ενδιαφέρουσα έρευνα του, σε μεγάλο δείγμα για την γνώμη των πολιτών περί δημοκρατίας κ.λ.π. Τα ποσοστά με παραξένεψαν, έκανα μία αναφορά στην DeA. Έκτοτε το παρακολουθώ, είδα το όνομα του Ανδρέα Γαβριηλίδη-φίλος μου είπε ότι συνδράμει ο Δημήτρης Μάρης. Στα υπόψη, για διαφορετικούς λόγους.

*ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Αντλησιοταμίευση Ι ΜΑΕ, η εταιρεία που συστάθηκε και θα αποτελέσει όχημα ειδικού σκοπού για την κατασκευή και λειτουργία των έργων στην Αμφιλοχία, ισχύος 680MW. Η αγορά περιμένει και την ανακοίνωση μεγεθών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Πέμπτη.

*Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα 2022 η ΕΛΑΣΤΡΟΝ. Έχει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη.

*Στα υπόψη και: η έκτακτη γ.σ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με θέμα την πώληση της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (στην Intrakat). Ξανά θυμίζω ο κλάδος “Παραχωρήσεων” μένει σε Holterman/Βαρδινογιάννη. Επίσης στα υπόψη: η ενημέρωση αναλυτών από την διοίκηση της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ. Βλέπω να πετυχαίνει τον στόχο του ο Πάρης Κυριακόπουλος, μόλις 6,4 εκατ. λείπουν για να πιάσει το όριο των 100 εκατ. ευρώ. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα να μην τα πιάσει αυτή την εβδομάδα.

*Τέλος μήνα την Παρασκευή, συνεκτιμώντας πως την προσεχή εβδομάδα-πρώτη του Μαΐου είναι οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις της Fed (FOMC)-ECB. Για να δούμε…*Μάιο ανοίγει το Isla Brown Chania, το δεύτερο 5άστερο της Brown (μετά τα Ίσθμια). Άλλη Κρήτη σε μία 5-10ετία, τάχουμε πει. Με νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι/Ηράκλειο και ΒΟΑΚ: «Παρακαταθήκη μου»…, δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράφοντας την σύμβαση. Σε ανάλογο κλίμα και ο Γιώργος Καραγιάννης-υφ. Υποδομών και Μεταφορών. Θυμάμαι από παλαιότερη συνέλευση της Mytilineos πως τον είχε προσφωνήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης. Ακούω τα καλύτερα από ανθρώπους του κλάδου, την γνώμη των οποίων μετρώ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask