don't even ask

don't even ask

spot_img

Το IMF για τα επιτόκια, τα επίχειρα της “μεταπολίτευσης”, η βοήθεια των… ενήμερων, ο στόχος για Mytilineos, τα μεγέθη της Motor Oil, την… άγουσα και η Dionic, η κυκλαδίτικη φιλοξενία και όσοι μείνετε Αθήνα…

*Προσγείωση χθες στην Wall Street. Μετά την τριήμερη αργία (Πάσχα των Καθολικών) επανήλθαν οι ανησυχίες για ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Απώλειες για μετοχές των Apple, Alphabet (μητρική της Google), Microsoft, ενώ “βουτιά” σημείωσε η Tesla. Αφορμή η ανακοίνωση της εταιρείας του Elon Musk για νέα μείωση στις τιμές στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που κατασκευάζει. Πλέον η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου, στις ΗΠΑ. Κοινή εκτίμηση πως θα καθορίσουν την πολιτική της Fed, όσον αφορά στα επιτόκια. Θυμίζω, αρχές Μαΐου οι κρίσιμες (μέχρι την επόμενη) συνεδριάσεις Fed και ECB (διαδοχικά).

*Στο “επιτοκιακό” η έκπληξη ήρθε αργά χθες βράδυ από το ΔΝΤ, καθώς στην Έκθεσή του (για την Παγκόσμια Οικονομία) προβλέπει επιστροφή στα προ πανδημίας, λόγω Covid-19, επίπεδα. Δηλαδή προς μηδενικά- και πάλι- επιτόκια ( ! ). Πρόβλεψη ευθέως αντίθετη με του Lawrence Summers (πρώην υπ.Οικ των ΗΠΑ). Θεμελιώδης αντιπαράθεση που σε εύθετο χρόνο (μετά το Πάσχα) θα αναλυθεί ενδελεχώς. Η ουσία της αφορά (και) στην στεγαστική πίστη (δηλαδή την αδυναμία των δανειοληπτών να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις δόσεις) σε μία συγκυρία που οι αναταράξεις είναι έντονες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι πρώτοι τριγμοί είναι-ήδη- αισθητοί.

*Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, εντός η κατάσταση είναι-συγκριτικά πάντα- καλύτερη. Πρόβλεψη για ΑΕΠ 2,2% ανάπτυξη μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ιστορικά υψηλά στις εξαγωγές, ελλείμματα, κάλυψη δανειακών αναγκών Δημοσίου κ.λ.π. Ωστόσο, ενδεικτικό το ερώτημα “Τι τρέχει με τη δικαιοσύνη;”, του Νίκου Ελευθερόγλου. Ο προβληματισμός όσων “βλέπουν” βαθύτερα- στην ρίζα του- το ζήτημα: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Eteron Institure και της AboutPeople ένα 13,3% (σε δείγμα 4.182 ερωτηθέντων) δεν συμφωνεί με την άποψη πως “παρά τα προβλήματα της, δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία”. Να προσθέσω πως, ένα 69% εμπιστεύεται “λίγο έως καθόλου την ίδια την Δικαιοσύνη, πάνω από 70% για την λειτουργία της δημοκρατίας”, κ.λ.π ΑΛΛΑ και οι ειδήμονες ας ρίξουν μία ματιά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Φινλανδία.

*Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Αντώναρος. Μετά τους ΑΝ.ΕΛ κ.ο.κ, για να έχουμε εξήγηση, όπως και για τους… Πάτσηδες κ.α. Αυτό το 13,3% είναι ΥΠΑΡΚΤΟ, είτε συμμετάσχουν, είτε όχι οι “Έλληνες”, ούτως ή άλλως… έλλειμμα αξιοπιστίας του συστήματος και μάλιστα τεράστιο. Τα επίχειρα της “μεταπολίτευσης”… τα έχει μυθιστορήσει ο Πέτρος Μάρκαρης. Εξαιρετικός.

*“Εκτιμάται ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες, την Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις του τραπεζικού συστήματος για τη βοήθεια ενήμερων δανειοληπτών…”, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας- σύμφωνα με όσα είδα στο finupnews– απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

*Άσχετο ( ; ) ερώτημα, με τα δάνεια των ΝΔ-παλιού ΠΑΣΟΚ κ.λ.π καιρό έχω να δω κάποια ενημέρωση, ΟΚ…

*Σχετικό ερώτημα, οι μη συστημικές τράπεζες ΔΕΝ έχουν συμμετάσχει-μέχρι τώρα- στις συζητήσεις για το “πάγωμα” των επιτοκίων. Το πιθανότερο να αναμένουν το πως ακριβώς θα ενεργήσουν οι συστημικές. Ρώτησα παράγοντα του κλάδου, ποια μη συστημική ΔΕΝ πολυαφορά η εν λόγω συζήτηση, για να μου απαντήσει με 2 λέξεις: Optima Bank- αυτή την στιγμή η τράπεζα με τον υγιέστερο ισολογισμό και την αρτιότερη σύνθεση δανειοληπτών. ΟΚ, κατάλαβα, για αυτό και οι διοικούντες (προφανώς και ο βασικός μέτοχος) αναθεώρησαν τον στόχο του ΙΡΟ στα 130 εκατ. ευρώ. Κατά το τέταρτο 3μηνο η Δ.Π και η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

*Και μιας ο λόγος για αναθεώρηση στόχων: Στα 40 ευρώ (από τα 25) η νέα ανώτατη τιμή για αγορές ιδίων μετοχών της Mytilineos, από τα θέματα που εγκρίθηκαν στην χθεσινή (10/4) έκτακτη γενική συνέλευση. Και πως να μην…, όταν την Πέμπτη η τιμή της μετοχής έφθασε έως τα 27,78 ευρώ. Στα 4 δισ. η αποτίμηση. Ήδη η εισηγμένη διαθέτει ένα 3,04% σε ίδιες. Στα 6,12% η “βαρύτητα” στάθμισης της μετοχή, στα 6,78% της δεύτερης (Πειραιώς), μιλάμε για overdrive καταστάσεις. Αλλά και το άλλο, στην έκτη θέση της κατάταξης- με βάση την χρηματιστηριακή αξία- μόλις 270 εκατ. λιγότερα από την πέμπτη Εθνική. Η 5άδα: Coca Cola στα 9,663 δισ., OTE στα 5,854 δισ., ΟΠΑΠ στα 5,522 δισ., Eurobank στα 4,575 δισ. και “μάχη” για την πέμπτη θέση μεταξύ Εθνικής vs Mytilineos.

*Και μιας οι συγκριτικές αποτιμήσεις: Alpha Bank με 2,703 δισ. στην όγδοη θέση και Motor Oil με 2,696 δισ. αμέσως χαμηλότερα στην ένατη. Η Motor Oil ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2022 σήμερα-Τρίτη 11/4- με την Optima Bank να προβλέπει ebitda (αναπροσαρμοσμένα) στα 430 εκατ. και καθαρά κέρδη (αναπροσαρμοσμένα) στα 278 εκατ. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Optima Bank, η Motor Oil θα διανείμει μέρισμα 1,1 ευρώ/μετοχή. Συν 0,40 ευρώ/μτχ προ μέρισμα, συνολικά 1,50 ευρώ/μετοχή. Συν μεταβολή 11,55% από την αρχή του έτους.

*Με αφορμή την πρόβλεψη για τα μεγέθη του Ομίλου, σημειώνω την εξής λεπτομέρεια: με βάση τα IFRS τα ebitda θα διαμορφωθούν στα 400 εκατ., ενώ η εταιρεία θα εμφανίσει καθαρές ζημίες 44 εκατ. συνυπολογίζοντας την αρνητική επίδραση 298 εκατ. από τον φόρο αλληλεγγύης. Γιατί την αναφέρω; φιλικά προς τους φίλους της rive gauche, όταν “πετούν” διάφορα για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, όποτε αναφέρονται σε υπερκέρδη των “καπιταλιστικών” ομίλων της εγχώριας “πλουτοκρατίας”, ας διαβάζουν λίγο και τα “ψιλά γράμματα” των ισολογισμών. Εύκολα θα αντιληφθούν πόσο συν-εισφέρουν στο ΑΕΠ, στα “δημόσια έσοδα” κ.λ.π οι μετρημένοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν απομείνει στην χώρα.

*Είδα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, νέο “φρένο” στις πληθωριστικές πιέσεις τον Μάρτιο. Στο 4,6% ο δείκτης τιμών καταναλωτή από 6,1% τον Φεβρουάριο. Βέβαια ο “πληθωρισμός καθημερινότητας” (κυρίως τρόφιμα) “ίπταται”. Μπορεί οι τιμές στην ενέργεια/ηλεκτρισμό να έχουν μειωθεί 25,8% (θετικό για την παραγωγή) με το πετρέλαιο θέρμανσης 22,1% (ανακουφιστικό για τα νοικοκυριά), αλλά “ψωμί-δημητριακά” ακριβότερα 15,6%, “κρέατα” 19,8%, “γαλακτοκομικά-αυγά” 23,1%, “έλαια-λίπη” 17,5% , “λοιπά τρόφιμα” 13,5% και “καφές-κακάο-τσάι” 14%. Για τον καφέ δεν το συζητάμε, ανελαστική η ζήτηση/κατανάλωση του.

*Άλλη μία έξοδος από το ΧΑ: την άγουσα και η Dionic. Ακόμη περιμένουν οι επενδυτές τις “νέες εισαγωγές” στις οποίες αναφερόταν ο διευθύνων της ΕΧΑΕ.

*Είδα τα στοιχεία της Alpha Trust για το portfolio επενδύσεων-επιλογών. Απλά in Φαίδων Ταμβακάκης we trust. Από την εποχή των “Τοπίων της Φιλομήλας”.   

*Και μιας ο λόγος για “ελεύθερη διασπορά”. Προϋπόθεση για την διεύρυνση της για την Cenergy Holdings η επίτευξη (ή όχι) του deal με την Orsted. Δυσκολεύονται πάντως οι Δανοί με το State του Maryland, τα έλεγε τελευταία η DeA πως με IRA, αντιπληθωριστικά μέτρα και δασμούς δύσκολα. Ξανά υποψήφιος ο Joe Biden. Ασχολίαστο.

*Άκουσα τον κεντρικό μας (στον ΣΚΑΪ): Υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθούν τα έσοδα χωρίς να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας και εύλογα. Λ.χ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δίνουν δυνατότητες.

*Avant Mar: η νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Grivalia Hospitality στη Νάουσα της Πάρου, στη θέση Πιπέρι έρχεται να αναβαθμίσει τον τουριστικό και ξενοδοχειακό χάρτη του νησιού και των Κυκλάδων. Το νέο project της Grivalia Hospitality θα καλωσορίσει- για πρώτη φορά- τους επισκέπτες του το καλοκαίρι του 2023 συστήνοντας τους μία νέα εποχή κυκλαδίτικης φιλοξενίας αλλά και την γαστρονομική κουλτούρα του Nobu Matsuhisa. Cycladic Air: ενδο-νησιωτική αεροπορική σύνδεση με αξιώσεις. Δρομολόγια και από Μύκονο για Αθήνα. Avanti Air: seasonal charter για Πάρο από Αυστρία (Κλάγκενφουρτ).

*Για όσους μείνουν Αθήνα… Πασχαλινές συνθέσεις δώρων και εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά στο GB Corner Gifts & Flavors. Για τα Πασχαλινά δώρα επισκεφθείτε το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και το GB Corner Gifts & Flavors. Τα νέα εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά που έχει σχεδιάσει ο ταλαντούχος Pastry Chef του ξενοδοχείου Αλέξανδρος Κούφας θα συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους και είναι διαθέσιμα σε απίθανες γεύσεις.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask