Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική EDITOR'S PICKS Το όνομά μου είναι Λιζ. Λιζ Τρας- Γράφει ο Λάμπης Τσιριγωτάκης

Το όνομά μου είναι Λιζ. Λιζ Τρας- Γράφει ο Λάμπης Τσιριγωτάκης

0
Το όνομά μου είναι Λιζ. Λιζ Τρας- Γράφει ο Λάμπης Τσιριγωτάκης
Γράφει από το Λονδίνο
ο Λάμπης Τσιριγωτάκης

Σε «αστέρι» της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, με εξαιρετικά μεγάλη δημοτικότητα, αναδεικνύεται η Υπουργός για το διεθνές εμπόριο της χώρας, Λιζ Τρας. Και αυτό οφείλεται, κυρίως, στην «εντυπωσιακή» δουλειά που έχει κάνει για την μετα-Brexit οικονομία της Αγγλίας.

Δουλεύοντας… αθόρυβα και περιοδεύοντας τον κόσμο, η Λιζ Τρας έχει κατορθώσει να συνάψει σημαντικές διμερείς οικονομικές συμφωνίες με πενήντα οχτώ (58) χώρες. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες η Τραζ προχώρησε σε συμφωνίες με το Βιετνάμ, την Σιγκαπούρη, το Μεξικό και σε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Ιαπωνία. Παράλληλα, βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει  συμφωνία και με την Ινδία. Ένα deal εκατό δισεκατομμυρίων λιρών. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε πως οι συγκεκριμένες εμπορικές συμφωνίες έχουν ενισχύσει σε μέγιστο βαθμό τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, παρα την ύφεση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα, η Λιζ Τρας είχε ταχθεί επισημά εναντίον του Brexit και υπερ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, σε συνέντευξή της στην Daily Mail είχε χαρακτηρίσει τον Μπόρις Τζόνσον, ως έναν «πλαδαρό, χωρίς συγκεκριμένες πολίτικες και πολύ κατώτερο της Τερέζα Μέι».

Συνεπώς, ήταν μεγάλη η έκπληξη όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Τρας αναλαμβάνει έναν τόσο σημαντικό ρολό στην υλοποίηση του Brexit. Οι συμφωνίες της Υπουργού, που έγιναν… αθόρυβα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, υπολογίζονται στα 200 δισεκατομμύρια λίρες. Κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει στην βρετανική αγορά και στα σούπερ μαρκετ, όπου όλο και λιγοστεύουν τα προϊόντα από τις χώρες της ΕΕ, τα οποία, όμως, αντικαθίστανται από προϊόντα προερχόμενα από άλλες χώρες, κυρίως από χώρες της κοινοπολιτείας. Τα αποτελέσματα των συμφωνιών με αυτές τις 58 χώρες έχουν επηρεάσει θετικά και τον δείκτη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος για πρώτη φορά μετα τον περασμένο Μάρτιο, ξεπέρασε τις 6.600 μονάδες, όπως επίσης διαπιστώνει κανείς και την άνοδο στην τιμή της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο επιτυχημένος Υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, για να “ανατρέψουν” την ύφεση και να “κινήσουν” την αγγλική οικονομία ετοιμάζονται να υλοποιήσουν ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων, πολλών δις λιρών σε έργα υποδομής και σε κατασκευαστικά έργα, σε όλη την Αγγλία και την Σκωτία.