Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤο πλάνο για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι προβλέπει η κυβέρνηση;

Το πλάνο για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα – Τι προβλέπει η κυβέρνηση;

O φετινός λογαριασμός των προγραμματισμένων μέτρων στήριξης,  ανέρχεται πλέον στα 8,44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνντας το πακέτο για τα καύσιμα.

Κυρίαρχη θέση, βέβαια, μέσα σε αυτές κατέχει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Πυλώνες των ενισχύσεων αυτών αποτελεί τόσο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όσο και ο κρατικός προϋπολογισμός. Βέβαια, το “μπαζούκας” για την επόμενη μέρα είναι ο ο νέος μηχανισμός, που θέτει πλαφόν στις τιμές, ανά τεχνολογία παραγωγής και που όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εγκρίθηκε χθες από την Κομισόν.

Με τον μηχανισμό αλλά και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις αναμένεται να απενεργοποιηθεί, προς ώρας η ρήτρα αναπροσαρμογής, που “δοκιμάζει” τις αντοχές τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Οι πόροι

Πάντως με βάση το σχεδιασμό φέτος προβλέπεται ένα συνολικό ποσό ανέρχεται στα 6,038 δισ. ευρώ για το ρεύμα. Από αυτά τα 850 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρακτικά, κάθε μήνα από τον Ιούλιο και μετά, ο κρατικός προϋπολογισμός θα εκταμιεύει περί τα 150 εκατ. ευρώ ανά μήνα για να στηρίζει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Αυτοί οι πόροι θα φτάσουν υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα κινείται στην περιοχή των 100 ευρώ και ότι η τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα ξεπερνά σε μέσο όρο τα 225 ευρώ. Προς το παρόν, το φυσικό αέριο είναι πάνω από το όριο επιφυλακής, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα κινείται λίγο χαμηλότερα από το ποσό που προαναφέρθηκε. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ