Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο νέο μετοχικό status quo της Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου

Το νέο μετοχικό status quo της Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σημαντικές αλλαγές στο status quo του μετοχολογίου της Πειραιώς Financial Holdings θα φέρει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, καθώς θα αυξηθεί το ποσοστό των τριών ισχυρών ιδιωτών επενδυτών, ενώ συνάμα θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπως αναφέρει η τράπεζα στο ενημερωτικό της δελτίο που χθες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι τρεις ξένοι μέτοχοι θα αποκτήσουν συνολικά ποσοστό 26,74%, σχεδόν όσο θα διαθέτει πλέον και το ΤΧΣ, το ποσοστό του οποίου θα μειωθεί από 61,4% σε 27%.

Μεγαλύτερος επενδυτής δηλαδή θα παραμείνει το ΤΧΣ, όμως δεύτερος τη τάξει και νέος ισχυρός μετοχικός παράγοντας της τράπεζας αναδεικνύεται ο επενδυτής Τζων Πόλσον, ο οποίος θα κατέχει το 18,6% του μετοχικού κεφαλαίου καθώς θα επενδύσει 265 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Helikon Investment με 5,22% και o Αριστοτέλης Μυστακίδης με 2,90%.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδύσει κάθε Cornerstone Επενδυτής έχουν ως εξής: Paulson & Co. Inc.: 265 εκατ. ευρώ, Investment Limited: 75 εκατ. ευρώ και Αριστοτέλης Μυστακίδης: 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με επιστολή του προς τον Εκδότη, το ΤΧΣ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ενημέρωσε για την απόφασή του να εγγραφεί για την απόκτηση μετοχών που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 27,0%, κατ’ ελάχιστον, και 33,0% κατά το μέγιστο στην Πειραιώς.

Για την κατανομή Νέων Μετοχών στο ΤΧΣ, κατά τα ανωτέρω, ο Εκδότης θα λάβει υπόψη του, σε συνεννόηση με τους Γενικούς Συντονιστές, μεταξύ άλλων κριτηρίων, το μέγεθος της συνολικής ζήτησης από ιδιώτες επενδυτές, την τιμή διάθεσης και άλλα ποιοτικά κριτήρια.

Ο αριθμός των Νέων Μετοχών που θα κατανεμηθεί σε Ιδιώτες Επενδυτές και σε Ειδικούς Επενδυτές θα καθοριστεί στο τέλος της Δημόσιας Προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση που θα έχουν εκδηλώσει αυτοί οι επενδυτές.

Τουλάχιστον 15% των Νέων Μετοχών (που αντιστοιχεί σε 180.000.0000 εκ των Νέων Μετοχών) και τουλάχιστον 85% των Νέων Μετοχών (που αντιστοιχεί σε 1.020.000.000 εκ των Νέων Μετοχών) έχει κατ’ αρχάς επιμεριστεί στους επενδυτές που εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά και στη Διεθνή Προσφορά, αντίστοιχα. Οποιαδήποτε κατανομή Νέων Μετοχών στο ΤΧΣ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Προσφοράς.

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου έχει ως εξής

21.04.2021: Έναρξη Δημόσιας Προσφοράς

23.04.2021: Λήξη Δημοσίας Προσφοράς

23.04.2021: Ανακοίνωση σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

29.04.2021: Δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

05.05.2021: Έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών

05.05.2021: Ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Η.Δ.Τ. του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

07.05.2021: Έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ