don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τα πρακτικά που δεν μελετήθηκαν, η… νηνεμία των Αθηνών, η κίνηση του ΟΔΔΗΧ, η 21η Μαΐου και το “κοκκίνισμα”, το… καρέ, στον Επόπτη τα στοιχεία των συστημικών και περί επενδυτικής βαθμίδας

*Σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β προεξοφλούν στην Wall Street πως θα προχωρήσει η Fed στην επόμενη συνεδρίαση της. Παραμονές της Εθνικής Εορτής μας, η συνεδρίαση της “Επιτροπής Βασιλείας ΙΙΙ” υπό το βάρος των εξελίξεων στα χρηματοπιστωτικά συστήματα ΗΠΑ και Ευρώπης. Στην (έκτακτη) συνεδρίαση που δεν έγινε ευρέως γνωστή, τα δε πρακτικά της είναι ζήτημα εάν μελετήθηκαν/ αναλύθηκαν από τους επαγγελματίες της αγοράς, μόνο εφησυχασμό δεν δικαιολογούν… “Καθώς οι κεντρικές τράπεζες στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια τους-προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός- οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα βάρη εξυπηρέτησης χρέους. Η ανατιμολόγηση ευρείας βάσης στις αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε, επίσης, να εκθέσει τις τράπεζες σε επιπλέον κινδύνους…”, αναφέρεται ενδεικτικά (στα πρακτικά), αποτυπώνοντας εύγλωττα την κρίση, που έχει πυροδοτηθεί τον Μάρτιο. Οι 1-2 εβδομάδες που ακολουθούν θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την εξασφάλιση (ή μη) της δυνατότητας υλοποίησης της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, τη διαχείριση του προβλήματος της Deutsche Bank, την ώρα που ο Τζερόμ Πάουελ παραδέχεται πως αυτή η κρίση μπορεί να έχει “πιστωτικό χαρακτήρα” με σημαντικές παρενέργειες ακόμη και δημιουργία ύφεσης. Αναλυτές κάνουν λόγο για φαύλο κύκλο αύξησης επιτοκίων-πληθωρισμού, που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να λύνει τον γρίφο του επίμονα υψηλού “δομικού πληθωρισμού”. Σημειωτέον, πως από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων οι εκροές “χρήματος” έχουν ξεπεράσει τα 600 δισ.$, συνεχίζονται δε με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Μάρτιο. Πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνον τραπεζικό ή επενδυτικό/χρηματιστηριακό καθώς ζητήματα χρέους (και εξυπηρέτησης) “ακουμπούν” τις αγορές ομολόγων (κρατικών/εταιρικών) συνακόλουθα ασφαλιστικών/συνταξιοδοτικών ταμείων. Κατ’ ουσία του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος, με νωπές ακόμη τις μνήμες από την παρ’ ολίγον κατάρρευση του στο Ηνωμένο Βασίλειο, που “υποχρέωσε” σε παραίτηση την Λιζ Τρας.

*Σε αυτή την συγκυρία που διεθνώς κυριαρχούν αβεβαιότητα/ρευστότητα, στην αγορά “ελληνικού χρέους” επικρατεί νηνεμία, που μάλιστα έχει κεντρίσει την προσοχή (και τον θετικό σχολιασμό) των ξένων. Αιφνίδιος “έρωτας” των ξένων για το ελληνικό χρέος, με πρόσφατη την εκδήλωση του από το Bloomberg και τον Matthew A. Winkler. “Οι επενδυτές έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος”, προχωρώντας μάλιστα στην εκτίμηση ότι “όλα αυτά αποτελούν σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic…”. Kαι αυτά πριν “σκάσουν” οι εξελίξεις στην Deutsche Bank. Για την JPMC οι εκδόσεις 7-10ετίας είναι αρκούντως ελκυστικές συστήνοντας τες για επενδυτές που θέλουν να είναι overweight στην Ελλάδα. Mε αυτά τα εύσημα ανά χείρας ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε (μεσημέρι Τρίτης) στην ανακοίνωση εντολής σε 6 τράπεζες για νέα 5ετούς διάρκειας ομολογιακή έκδοση (ωρίμανση 15 Ιουνίου 2028). Το mandate δόθηκε σε Citigroup, BNP Paribas, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς με την διοίκηση του Οργανισμού να τηρεί τις ισορροπίες (σε αμερικανικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά σπίτια). Εξέλιξη, που ήρθε λίγες ώρες μετά την προκήρυξη των εκλογών (για 21 Μαΐου) από τον Πρωθυπουργό και σε μία συγκυρία ευνοϊκή- συγκριτικά πάντα- με το διεθνές περιβάλλον. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα έχουν αντληθεί 3,5 δισ. μέσω εκδόσεων και δη της 10ετούς διάρκειας (λήξη 15 Ιουλίου 2033), με τον Οργανισμό να πετυχαίνει την κάλυψη του 50% του funding plan για φέτος.

*Η επενδυτική βαθμίδα είναι αναγκαία για την ελληνική οικονομία, αλλά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, καθώς η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των κορυφαίων και για να αντέξει το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις-κυρίως στην εκπαίδευση- εκτιμά ο Στέλιος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (με τίτλο η Ελληνική Οικονομία “Κοιτάζοντας το μέλλον”) ο senior country officer της JPMorgan Chase συμπλήρωσε ότι με το investment grade δεν σταματάει η διαδρομή, αλλά σημαντικό είναι πως θα προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια και δη ασφαλιστικών/συνταξιοδοτικών ταμείων (που σύμφωνα με το καταστατικό τους δεν μπορούν να επενδύσουν σε οικονομίες/αγορές ΕΜΕΑ). Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγήσει σε επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα- μετά την πολυετή κρίση- σύμφωνα με τον Chris Allen (μόνιμος σύμβουλος στην Αθήνα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ο ίδιος επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις αν και-ακόμη- υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η πολιτική παράμετρος- εκ των πραγμάτων- έχει υπεισέλθει και στα οικονομικά/επενδυτικά που όμως-προσώρας- δεν φαίνεται να ανησυχεί τους ξένους. Ενδεικτική η θέση του Alex Muscatelli-διευθυντής Sovereign Group της Fitch Ratings-πως ο πολιτικός κίνδυνος είναι μικρός καθώς όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αναμένεται συνέχιση της ίδιας πολιτικής στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.  

*Πάντως 5′ μετά την κυκλοφορία της είδησης για εκλογές στις 21 Μαΐου ξεκίνησε ένα… πυροβολητό σε τραπεζικά χαρτιά, blue chips, “κοκκίνισμα” mid & small caps. Mε 12 εκατ. τζίρο όποιος ήθελε να προκαλέσει contra αίσθηση, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα, σε τόσο “ρηχή” αγορά το πέτυχε εύκολα. Και τύποις, ωστόσο, σε προεκλογική περίοδο με συγκεκριμένη, πλέον, την πρώτη κάλπη-21 Μαΐου- και όπως διάβαζα χθες με επικρατέστερη δεύτερη στις 2 Ιουλίου. Από χθες στα τηλέφωνα με παράγοντες και ανθρώπους, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, εκτιμώ ότι από πρωί Πέμπτης η DeA θα έχει συνεχή ροή πληροφοριών, σεναρίων κ.λ.π

*Η κυβέρνηση…κουρελού, όπως ανέλυε χθες ο Νίκος Ελευθερόγλου. Έχουμε να δούμε… Στα 72,1 εκατ. η αξία συναλλαγών, σε μόλις 4 μετοχές: ΔΕΗ, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική τα-περίπου- 35 εκατ. ευρώ.

*Με αυξημένες συναλλαγές και διόρθωση 2,73% στα 7,47 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Για πολλούς το πιο “πολιτικοποιημένο” χαρτί της αγοράς θα επηρεαστεί ανάλογα το επόμενο διάστημα…

*Σε συνέχεια όσων σημειώναμε χθες για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (με πληροφορίες από το radar), η μία από τις μόλις τέσσερις του FTSELarge Cap με θετικό πρόσημο. Στα 18,70 (1,63%) η μετοχή. Οι άλλες 3 του “καρέ”: Eurobank (1,2285), OΠΑΠ (14,88) και Sarantis (6,67).

*Kατά πάσα βεβαιότητα σήμερα η ανακοίνωση της συμφωνίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat για την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Βάσει όσων είχαν αναφερθεί από την στήλη, η διευθέτηση της “ειδικής σχέσης” όσον αφορά στις “Παραχωρήσεις”.

*Τρίτη σερί συνεδρίαση με απώλειες για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 6,46 ευρώ (-1,97%) νέα χαμηλά 2ετίας. Από την ημέρα, που διευκρινίστηκε το θέμα της “μη ιδιωτικοποίησης” των νερών.

*Ο Σαββίδης “χτυπά” και άλλα λιμάνια, σύμφωνα με την Handelsblatt. Κατά κανόνα έγκυρη η γερμανική εφημερίδα, αλλά στο συγκεκριμένο, είτε δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις (“παραίτηση” του Artur Davidian/ceo Dimera), είτε είναι εντελώς εκτός κλίματος…

*Χθες εστάλησαν στον Επόπτη τα τελικά στοιχεία των 4 συστημικών τραπεζών για την αξιολόγηση τους στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών stress tests. Μεθαύριο, Παρασκευή και τα στοιχεία για την επάρκεια των κεφαλαίων τους. Σε αυτή την συγκυρία η εικόνα που δίνεται στον Επόπτη εμφανίζεται με δύο ισχυρά πλεονεκτήματα για το εγχώριο banking. Αυξημένη επάρκεια κεφαλαίων και βελτιούμενη διάρθρωση ρευστότητας.

*Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο, που σχεδίαζε επιθέσεις “σημειολογικού” χαρακτήρα. Ώρα είναι…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask