Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα… καλά νέα της Δευτέρας (και αυτής και της επόμενης)

Τα… καλά νέα της Δευτέρας (και αυτής και της επόμενης)

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο άνοιγμα των αγορών και στην πορεία της τιμής του πετρελαίου μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν η εβδομάδα (και αυτή και η επόμενη) να ξεκινήσουν με καλά νέα τουλάχιστον από το δημοσιονομικό… μέτωπο.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο. Ο Μάρτιος δεν έχει σοβαρές φορολογικές υποχρεώσεις αλλά είναι ο μήνας που δεν… χρωστάει στην προηγούμενη χρονιά σε αντίθεση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που φέρνει ταμειακά λεφτά στα ταμεία αλλά μεγάλο κομμάτι αυτών μεταφέρεται δημοσιονομικά το προηγούμενο έτος.

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, και για τον συγκεκριμένο μήνα θα ανακοινωθεί υπέρβαση έναντι του στόχου τουλάχιστον στο σκέλος των δημοσίων εσόδων. Οι ενδείξεις σε ταμειακό επίπεδο είναι πολύ καλές αλλά πρέπει να φανεί πως έχει αποτυπωθεί αυτό και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Οι ελπίδες επικεντρώνονται κυρίως στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στον ΦΠΑ όπου οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τη… δουλειά φέρνοντας περισσότερα έσοδα. Αθόρυβα μεν, αποτελεσματικά δε αποδίδουν και οι φόροι εισοδήματος καθώς οι αυξήσεις από τις αρχές του χρόνου και στο δημόσιο και στις συντάξεις έχουν προσθέσει έσοδα από την παρακράτηση φόρου.

Την επόμενη εβδομάδα θα είναι η ώρα της αποκάλυψης των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2023. Εκεί περιμένουμε πολύ καλά νέα. Ποιο πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ; Τα στοιχεία δείχνουν -και η Τράπεζα της Ελλάδας συμφωνεί- ότι ο πήχης μπορεί να ανέβει προς το 2% πλησιάζοντας τον φετινό στόχο. Θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα προς τις αγορές ενόψει και της ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας στο τέλος του μήνα καθώς θα δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη και εν μέσω αναταραχών να εξασφαλίσει τους πολυπόθητους δημοσιονομικούς στόχους. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ