Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΙΣΜΟΙΠώς λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για σεισμό

Πώς λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για σεισμό

“Μιλάμε για έναν άλλο κόσμο που έχει κάνει άλματα” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιαπωνία ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος περιγράφοντας το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για τον σεισμό που λειτούργησε χθες στην Ιαπωνία.

“Μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε” ήταν το μήνυμα που λάβαμε στα κινητά μας ανέφερε ο κύριος Παπαδόπουλος. “Ήμασταν κάπου έξω σε μία καφετέρια όταν πήραμε το μήνυμα. Ο κόσμος που είναι εξοικειωμένος αντέδρασε με απόλυτη ηρεμία και έλαβε τα μέτρα του” πρόσθεσε.

“Χθες σταμάτησαν αμέσως πέντε με έξι τρένα υψηλής ταχύτητας σε τρεις περιφέρειες της χώρας δηλαδή σε πολύ μεγάλη έκταση γιατί το σύστημα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα λειτουργίας των ιαπωνικών σιδηροδρόμων ανέφερε” ο Γερ. Παπαδόπουλος διευκρινίζοντας ότι: “Τα τρένα σταματάνε αυτομάτως μόνα τους και δεν δινει εντολή κανένας σταθμάρχης.”

Οπως εξήγησε όλο αυτό το σύστημα προειδοποίησης λειτουργεί από το 2007 και εξελίσσεται συνεχώς. Στα πρώτα ένα έως δύο δευτερόλεπτα που καταγράφεται ένας σεισμός από δύο σεισμογράφους αμέσως το σύστημα μπαίνει σε λειτουργία και ενημερώνει τόσο την τοπική κοινωνία, στην περιοχή όπου εκδηλώνεται ο σεισμός, αλλά και τους πολίτες σε μιά πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική απόσταση. Δηλαδή μόλις ξεκινά σεισμός το σύστημα κινητοποιείται και ενημερώνει τον κόσμο.

Επίσης έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει το μέγεθος του μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και λειτουργεί μόνο από ένα μέγεθος και πάνω π.χ τα 5 ρίχτερ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ