Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠώς θα πάει στην Κρήτη το φυσικό αέριο;

Πώς θα πάει στην Κρήτη το φυσικό αέριο;

“Σήμα’ για ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόνησο δίνει η Enaon EDA εντάσσοντας την κατασκευή των σχετικών έργων στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για την περίοδο 2024-2028 και έχει ήδη αναρτηθεί προς διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ. 

Ήδη, για το εν λόγω έργο είχε προϊδεάσει ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο  Γκάλο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα για τη μετονομασία της ΔΕΠΑ Υποδομών σε Enaon-EDA, που πλέον ως ενοποιημένη εταρεία πλέον είναι υπεύθυνη για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας διαχειρίστρια εταιρεία 

Αναλυτικά, σύμφωνα με το  Πρόγραμμα Ανάπτυξης που υπέβαλε η Enaon στη   Ρυθμιστική Αρχή, η ενοποιημένη πλέον και υπεύθυνη για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας διαχειρίστρια εταιρεία σχεδιάζει, βάσει του προγράμματος ανάπτυξης, συνολικές επενδύσεις της τάξης των 769 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία με την ανάπτυξη 2.625 χιλιομέτρων νέων δικτύων και 113.663 νέες συνδέσεις.

Οι επενδύσεις αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, έργα ασφάλειας και ενίσχυσης του δικτύου, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, έργα ψηφιοποίησης καθώς και άλλες επενδύσεις, στο σύνολο των περιφερειών της χώρας με τα περισσότερα κεφάλαια να διατίθενται στην Αττική (175.2 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (129.1 εκατ. ευρώ) και η Θεσσαλία (105.5 εκατ. ευρώ).

Ας σημειωθεί ότι τμήμα του κόστους των επενδύσεων, καθώς ένα μέρος τους, όπως αναφέρει ο σχεδιασμός της Εnaon EDA, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, προγραμματίζεται να ενταχθεί στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρείας, πράγμα που θα σημάνει αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου.

Οι επιπτώσεις στα τιμολόγια βασικής δραστηριότητας του δικτύου διανομής όπως και ο τρόπος χρηματοδότησης και ανάκτησης των αντίστοιχων επενδύσεων, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα του επενδυτικού προγράμματος, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΡΑΑΕΥ και περιλαμβάνονται στους φακέλους που έχει υποβάλει η εταιρία για κάθε περιοχή.

Η Κρήτη

Αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου στην Κρήτη προβλέπεται για το  2028 την κατασκευή των δύο πρώτων απομακρυσμένων δικτύων στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων.

Τα δύο δίκτυα θα τροφοδοτούνται μέσω δύο σταθμών  Υγροποιημένου Αερίου μικρής κλίμακας (LNG),  έναν σε κάθε περιοχή. Η εγκατάστασή τους θα συνοδευτεί με την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης περιορισμένου μήκους για την εξυπηρέτηση των πρώτων πελατών.

Η κυρίως ανάπτυξη του δικτύου διανομής στις δύο πόλεις σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τα αμέσως επόμενα έτη και η αναλυτική περιγραφή του θα γίνει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025-2029.

Για το 2028, η εταιρεία προβλέπει επενδύσεις της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν στις προκαταρκτικές  εργασίες και στις μελέτες δημιουργίας των δυο σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακος στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Σημειώνεται ότι η  επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες πόλεις και σε μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Σάμος και  η Χίος προβλεπόταν και στο πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2018-2022 της τότε Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, με στόχο την τροφοδοσία περισσότερων από 32.000 καταναλωτών, κυρίως οικιακών.

Για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Κρήτη, η εταιρεία, πρόκειται να υποβάλει αίτηση στη ΡΑΑΕΥ για τη λήψη της σχετικής άδειας διανομής.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ