Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠως η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο στο ΝΑΤΟ

Πως η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο στο ΝΑΤΟ

Για ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην ΕΡΤ ο στρατιωτικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης εκτιμώντας επίσης οτι με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανοίγεται ένα πεδίο συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Ο κ. Ερντογάν διαφαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κρατήσει στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Ελλάδα και μέσα στο ΝΑΤΟ, μια ήπια πολιτική για να δει τι θα κάνει με το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή», ανέφερε αρχικά προσθέτοντας πως «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανάγονται εδώ και 36 χρόνια είναι μια προσπάθεια υποκατάστατο όταν υπάρχει απουσία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Περισσότερο γίνονται για να κρατάνε διαύλους ανοιχτούς και για να αποφεύγεται η κρίση» ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Όπως δήλωσε, τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων είναι απτά παραθέτοντας ως παράδειγμα μια σειρά από συναντήσεις στρατιωτικών στα σύνορα.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι στρατιωτικές ασκήσεις και πτήσεις «υπάρχουν λεπτά σημεία τα οποία υποκρύπτουν την προσπάθεια της Τουρκίας να έχει κρυφή ατζέντα και να προωθήσει καταστάσεις, όπως ήταν η πρόταση να μην πετάνε οπλισμένα αεροσκάφη και, να θεωρούνται τα αεροσκάφη της Τουρκίας φιλικά που βρίσκουν ένα έδαφος στη Συμμαχία».

Μιλώντας για το πώς αντιμετωπίζει τις δύο χώρες που είναι μέλη της η ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία δήλωσε: «Για το ΝΑΤΟ όλο το Αιγαίο και οι χώρες μέλη και οι σύμμαχοι είναι σε ένα πλαίσιο διαλειτουργικότητας. Άρα το “θέατρο πολέμου” στο Αιγαίο το βλέπουν ότι πρέπει να είναι χωρίς τέτοιες τριβές και κρίσεις, με τη συμμετοχή βέβαια κάθε χώρας στη Συμμαχία».

Ποιος ο ρόλος των ΜΟΕ

Αναφερόμενος στον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας ο κ. Θεοδωρακίδης τόνισε ότι έχει αναβαθμιστεί χάρη στα λιμάνια της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης καθώς και τη συμμετοχή της στην ενίσχυση της Ουκρανίας, μέσω ενεργειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Συγκρίνοντας την ελληνική στάση με την τουρκική, που πρόσφατα απαγόρευσε και τη χρήση του εναέριου χώρου της για επιχειρήσεις του Ισραήλ, δήλωσε ότι έχει μια επαμφοτερίζουσα στάση. «Σε αυτές τις τριβές εμφιλοχωρούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που η συζήτηση μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση στρατιωτικής κρίσης».

«Παγώνουν αναλόγως του υψηλού πολιτικού διπλωματικού διαλόγου» δήλωσε για τα ΜΟΕ ο κ. Θεοδωρακίδης επισημαίνοντας ότι είναι ένα καλό υπόβαθρο για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και είναι ένα υποκατάστατο επαφής.

Η Τουρκία έχει κρυφή ατζέντα

Σχολιάζοντας την στάση της γειτονικής χώρας ο στρατιωτικός αναλυτής εκτίμησε ότι «η Τουρκία έχει κρυφή ατζέντα και επιδιώξεις σε λεπτά σημεία συζήτησης» ενώ η Ελλάδα, «έχοντας το χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ισχυρού ΝΑΤΟϊκού συμμάχου που δεν αμφιταλαντεύεται, προσπαθεί μέσο να κρατάει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς σε χαμηλής έντασης πολιτικά και διπλωματικά θέματα».

Όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλο περιθώριο διεύρυνσης γιατί μετά τους στρατιωτικούς θα εμπλακούν και άλλοι φορείς, όπως τα αρχαιολογικά πάρκα. «Καλός είναι ο διάλογος. Η επιφυλακτικότητα όμως πρέπει να υπάρχει πάντοτε», συμπλήρωσε. Ειδικότερα, όπως τόνισε οι συνεννοήσεις Ελλάδας και Τουρκίας βοηθούν στο να αποφεύγονται μεθοριακά επεισόδια στο πλαίσιο ελέγχου και των μεταναστευτικών ροών.

Ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή εκτίμησε ότι «προσπαθεί να λειάνει τις σχέσεις του με το Ιράκ και να πείσει το Ιράκ να κυνηγήσει τους Κούρδους στο βόρειο τμήμα του». Όπως είπε θέλει να δείξει ότι έχει ρόλο στη Μέση Ανατολή και «έχει υιοθετήσει μία ατζέντα ενδο-νατοϊκή ατζέντα σε σχέση με την Ελλάδα». Ο κ. Θεοδωρακίδης, δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στα αντισταθμιστικά οφέλη που συζητά η χώρα μας για να παράσχει εξοπλιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ