don't even ask

don't even ask

spot_img

Προβλέψεις ΙΟΒΕ, οι ξένοι “πήραν τα χαρτιά”, ιστορικά υψηλά για Mytilineos, η ενημέρωση Βακάκη και Motor Oil, έκλεισε η τρίτη θέση του “καρέ”, τα “πακέτα” σε Morgan Stanley και η Πάρος κάνει τη διαφορά

*Σε τροχιά “ομαλής προσγείωσης” η παγκόσμια οικονομία το 2023, εκτιμά το ΔΝΤ. Στο 0,8% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης. Αντιθέτως για την ελληνική οικονομία ανεβάζει την πρόβλεψη στο 2,6% από 1,8% (που εκτιμούσε τον Οκτώβριο 2022). Τι άλλο “βλέπει” το Ταμείο; Πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%, χρέος/ΑΕΠ στο 166%, ανεργία στο 11,20% κ.ο.κ., σύμφωνα με την έκθεση Word Economic Outlook. ΙΟΒΕ: ρυθμός ανάπτυξης 2,4% (από 1,4% στην προηγούμενη έκθεση), με ισχυρή ώθηση από την κατανάλωση. Σε χαμηλά 5ετίας η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα τον Μάρτιο. Κύρια πηγή με διαφορά το LNG, τομέας όπου η οικονομία παίζει “εντός έδρας”.

*Σήμερα (12/4) δημοσιεύονται τα στοιχεία τιμών του δείκτη καταναλωτή μηνός Μαρτίου στις ΗΠΑ. Αύριο, τιμές παραγωγού. Δύο μετρήσεις που θα δώσουν περισσότερες ενδείξεις για το πως θα μπορούσε να ενεργήσει η Fed, αρχές Μαΐου.

*Διαψεύσθηκαν όσοι (κυρίως) Έλληνες προεξοφλούσαν πως οι 3 συνεδριάσεις αυτής της Μεγάλης Εβδομάδας, θα ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα. Τους “πήραν τα χαρτιά”- ως είθισται (κυρίως) ξένοι άρτι αφιχθέντες από το Πάσχα (των Καθολικών) έχοντας ως γνώμονα τις αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Mytilineos και της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 των Jumbo, Motor Oil. Mytilineos: εισροές από την πρώτη μέχρι και την τελευταία εντολή, στο εύρος των 27,80-28,34 ευρώ. Άνοδος 2,33%, νέο ιστορικό υψηλό και αποτίμηση 4,02 δισ. Πλέον μπαίνει για τα καλά στο monitoring των funds που “βλέπουν” μετοχές του FTSE100 στο City/Λονδίνο. Jumbo: Πωλήσεις 949,38 εκατ., καθαρά κέρδη 248,6 εκατ. plus, προχωρά σε αποπληρωμή ομολογιακού ύψους 200 εκατ. (λήξη Μάιος 2026). Υπολογίστε το όφελος… Δεδομένου ότι οι πωλήσεις Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν 33%, αλλά με την διοίκηση να εκτιμά πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα πιεσθεί, υπολογίζει σε αύξηση 15% για το σύνολο 2023. Κέρδη στα 270-275 εκατ. για φέτος. Παράγων γνώστης των τεκταινόμενων στα κεντρικά της οδού Κύπρου/Ταύρο με προέτρεψε να παρακολουθήσω σήμερα (14.30′, διαδικτυακά) την ενημέρωση του Απόστολου Βακάκη. Θεωρώ πως, θα “βγάλει ειδήσεις” που θα συζητηθούν.

*Γεμάτη ημέρα η σημερινή, καθώς ακολουθεί η ενημέρωση αναλυτών από το team της Motor Oil. Προβλέπεται Πέτρος Τζαννετάκης σε… πιένες. Και πως να μην…, ανακοίνωσε μεγέθη 2022 χθες ο Όμιλος: Έσοδα 16,6 δισ., κέρδη 967,2 εκατ. και μέρισμα-όπως είχε εκτιμήσει η DeA- ενισχυμένο. Θα διανεμηθούν 177,2 εκατ. ή 1,6 ευρώ ανά μετοχή. 

*Είπα να απαντήσω- χθες- στον Εμμ. Νότη: γιατί δεν θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα στις 21/4. Πρόλαβε ο κεντρικός μας: “Σχεδόν το έχουμε πάρει, το investment grade”, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “το GPS της Επικαιρότητας” με τον Θάνο Σιαφάκα. “Οι αγορές το έχουν τιμολογήσει ήδη στις τιμές των ομολόγων”, εξήγησε ο Γιάννης Στουρνάρας. Πρόσεξα και το άλλο, που επισήμανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος: “πριν από μερικά χρόνια αναφέραμε ως παράδειγμα επιτυχίας την Πορτογαλία που είχε εξαγωγές στο 40% του ΑΕΠ της. Σήμερα η Ελλάδα περίπου 40%, ένα 20% σε αγαθά και άλλο ένα 20% σε υπηρεσίες…”. Είναι κυρίως οι εξαγωγές, έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη από την στήλη που καθιστούν ανθεκτική την ελληνική επιχειρηματικότητα, που το ΑΕΠ αυξάνεται πολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ακόμη και για 70 δισ. προβλέπει φέτος ο ΠΣΕξαγωγέων. 

*Για το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με First Sentier για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η θέση της DeA είναι ξεκάθαρη και σταθερή- ακόμη και όταν άλλοι… καλοπροαίρετοι έβλεπαν “ναυάγια” κ.λ.π”. Μαθαίνω πως “έκλεισε” και η τρίτη θέση του “καρέ”. Εύλογο συνεπώς το 7,05% στα 11,84 ευρώ για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 2,67% στα 20,02 ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. 

*Το είδα χθες μετά το τέλος της συνεδρίασης: Motor Oil αποτίμηση 2,77 δισ. αφήνοντας πίσω με 2,75 δισ. την Alpha Bank. Αυτές είναι ανατροπές…

*Στάση εργασίας, προχθές Δευτέρα, των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σιγά μην την πήραν είδηση στην κυβέρνηση, εδώ δεν ασχολούνταν τις μη εκλογικές ημέρες με τα ουσιώδη προβλήματα της υποστελέχωσης, των υποαμοιβών, των…των…κατά τα άλλα το investment grade και οι φιέστες για την επάνοδο του χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναπτυγμένων. Πως μωρέ… χωρίς τον στοιχειωδώς επαρκή ελεγκτικό, εποπτικό μηχανισμό; 

*Σερί 8 συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο. Στις 1.092,75 μονάδες ο Γενικός Δείκτης-υψηλότερο σημείο 24 συνεδριάσεων, 8Χ8 σερί 21 μηνών, από την περίοδο 20/7/2021 έως 2/8/2021 ( ! ).

*Απογειώθηκε η κίνηση της AEGEAN και από το “Μακεδονία”/Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο μεγαλύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο με θεαματική αύξηση και νέους προορισμούς εξωτερικού. Δικαιολογημένο το χθεσινό 6,47% στα 7,90 ευρώ για την μετοχή, με αυξημένες συναλλαγές.

*ΕΧΑΕ: Σε ξένο μου είπαν πως πήγαν τα “πακέτα” που άλλαξαν χέρια χθες, μου “έδειξαν” προς Morgan Stanley. Δεν το επιβεβαίωσα, το μεταφέρω (σχεδόν σίγουρος ως προς το πρώτο).

*Πως την πήραν την προεκλογική εξαγγελία Μητσοτάκη, πως με κυβέρνηση ΝΔ ξανά, τα “νερά” περνούν στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, στο Υπερταμείο; Εάν σας έλεγαν πως θα χάσετε μόνο από έσοδα μερισμάτων 80 εκατ. ευρώ και ως αξία περιουσίας κοντά το ένα δισ. τι θα κάνατε; ότι και στο Υπερταμείο… την ανάγκη φιλοτιμία. Ενδεικτικά: την 3ετία 2019-2021 τα έσοδα (μερισμάτων) ήταν 59,5 εκατ. από την ΕΥΔΑΠ και 11,4 εκατ. από την ΕΥΑΘ.

*Αυτά είναι…, ο λόγος για τις διανομές της Autohellas προς μέλη δ.σ υψηλόβαθμα στελέχη αλλά και εργαζόμενους. Είδα την ανακοίνωση και…

*Επιστρέφει στο τραπέζι των συζητήσεων με Συνατσάκη ο Κούτρας για την Δομική Κρήτης; Το είδα (νομίζω στο DarkRoom/newmoney) ρώτησα έναν γνώστη, ο οποίος μου επιβεβαίωσε (τουλάχιστον) μία συνάντηση των δύο.

*Στα 105,6 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, τα περίπου 40 εκατ. σε μόλις 3 χαρτιά: Πειραιώς, Εθνική και Eurobank.

*EKΤΕΡ: Σε υψηλά 4ετίας η μικρή του κλάδου. Η Πάρος κάνει-φέτος- την διαφορά. 

*Οι εξελίξεις στο τραπεζικό “μέτωπο”, το “πάγωμα” επιτοκίου (συν bonus) στα δάνεια των ενήμερων δανειοληπτών ενισχύουν την ανακτησιμότητα αξίας, εξέλιξη που ευνοεί τα μέγιστα τα mezzanines και δη τα πιο “ώριμα” ως προς την απόδοση (28/4), δηλαδή Sunrise, GalaxyCosmos. 

*Ημέρα πληροφορικής η χθεσινή, πολύ καλά αποτελέσματα η Profile, ισχυρό πρώτο 3μηνο η Entersoft. Στα 3,21 ευρώ (7%) η μετοχή της Profile και στα 4,05 (9,16%) της Entersoft. 

*Προσοχή: σήμερα ανοίγει η αυλαία ανακοίνωσης μεγεθών πρώτου 3μηνου στην Wall Street: Εκκίνηση με BlackRock και First Republic Bank, ακολουθούν JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup μεθαύριο Παρασκευή (αργία στο Χρηματιστήριο Αθηνών). 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask