Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΠοια τρόφιμα είναι “ασπίδα” προστασίας για τον υποθυρεοειδισμό

Ποια τρόφιμα είναι “ασπίδα” προστασίας για τον υποθυρεοειδισμό

Γνωρίζετε ότι κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;  Παρ΄ολο που καμία δίαιτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο θεράπων γιατρό σας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό.

«Μαζί με μια υγιεινή διατροφή, καλό είναι να διασφαλίσετε ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο και σελήνιο καταναλώνονται για να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων αυτών των βασικών θρεπτικών ουσιών», λέει η Kristi L. King, MPH, RDN , διαιτολόγος Children Hospital στο Χιούστον του Τέξας και εθνικός εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Όχι μόνο το σελήνιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism αποκάλυψε ότι η εμφάνιση υποθυρεοειδισμού, υποκλινικού υποθυρεοειδισμού, αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και διευρυμένου θυρεοειδούς ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με χαμηλές συγκεντρώσεις σεληνίου στο έδαφος και τις καλλιέργειες.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Journal of Medical Nutrition & Nutraceuticals , το ιώδιο είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη σύνθεση της θυρεοειδικής ορμόνης, ακολουθούμενο από σελήνιο – καθώς και σίδηρος, βιταμίνη Α και ψευδάργυρος, που όλοι βοηθούν στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Ενώ δεν υπάρχουν τρόφιμα που αυξάνουν πραγματικά την πρόσληψη φαρμάκων με θυρεοειδή, το ιώδιο παραμένει κρίσιμο σε μια διατροφή φιλική προς τον υποθυρεοειδισμό.

Επίσης τροφές πλούσιες σε σελήνιο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στους ιστούς του θυρεοειδούς και η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη του θυρεοειδούς.

Έξι προτεινόμενες ανταλλαγές τροφίμων για υποθυρεοειδισμό:

Για βελτιωμένη πρόσληψη ιωδίου:  Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Γραφείου Συμπληρώματος Διατροφής, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο περιλαμβάνουν ψάρια, αυγά και απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Τα τρόφιμα που μπορεί να αποτρέψουν την πλήρη απορρόφηση του ιωδίου περιλαμβάνουν καρύδια, αλεύρι σόγιας και χρένο, οπότε ο περιορισμός της πρόσληψης αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει.

Για αυξημένη πρόσληψη σεληνίου: Αντικαταστήστε τα φιστίκια με καρύδια. Έξι έως οκτώ καρύδια έχουν 777% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής σεληνίου. Τα φιστίκια έχουν 2 τοις εκατό.  Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο περιλαμβάνουν κιτρινόπυρο τόνο, ιππόγλωσσα, γαρίδες, τυρί cottage και καστανό ρύζι.

Για την ενίσχυση της πρόσληψης βιταμίνης Α: Σύμφωνα με τον King, πάρα πολλές φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του θυρεοειδούς φαρμάκου σας, οπότε τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε περισσότερες από πέντε ουγγιές την ημέρα σταυρανθών λαχανικών, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο. Αντ ‘αυτού, αντικαταστήστε αυτά τα λαχανικά για όσους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, όπως καρότα, γλυκοπατάτες και σπανάκι.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου: Αντί για λευκά ζυμαρικά προτιμήστε το ψωμί ολικής αλέσεως και επιλέξτε καστανό ρύζι αντι για λευκό. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν οστρακοειδή, όπως στρείδια, καβούρια και αστακό.

Για να αποφύγετε τη φλεγμονή (και να ελέγξετε το βάρος): Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως αυτά στο βούτυρο, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στον θυρεοειδή ιστό. Θα πρέπει επίσης να αντικαταστήσετε τα ανθρακούχα ποτά όπως σόδα με νερό.

Για τον έλεγχο του βάρους και της χοληστερόλης: Αντικαταστήστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το λιπαρό κόκκινο κρέας, με άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα ή ψάρια. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας και να μειώσετε την πρόσληψη χοληστερόλης. Ως πρόσθετο μπόνους, ο τόνος, ο ιππόγλωσσος και οι γαρίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο.

Επίσης μπορείτε να τρώτε πέντε έως έξι μικρότερα γεύματα όταν έχετε υποθυρεοειδισμό, αντί για τρία μεγάλα, για να βοηθήσετε στη διαχείριση της όρεξης και του βάρους.