Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Παράθυρο» για αύξηση των στεγαστικών δανείων

«Παράθυρο» για αύξηση των στεγαστικών δανείων

Η Τράπεζα της Ελλάδας θέσπισε «μακροπροληπτικά μέτρα σχετικά με τη δανειακή επιβάρυνση που εφαρμόζονται σε επίπεδο δανειολήπτη για δάνεια και λοιπές πιστώσεις προς φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο στην Ελλάδα» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Τράπεζα της Ελλάδας. Και επειδή η φράση δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή ως προς τη σημασία της από τον μέσο πολίτη, το δια ταύτα είναι το εξής: ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση μεγαλύτερων στεγαστικών δανείων ειδικά σε νέους δανειολήπτες ώστε να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική άνοδος των τιμών που ουσιαστικά θέτει εκτός μάχης όσους θέλουν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι. 

Τα νέα μέτρα της Ττε θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2025. Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν δάνειο η δόση του οποίου θα φτάνει και στο 50% του μηνιαίου εισοδήματος αν κάποιος είναι καινούργιος δανειολήπτης ή στο 40% του εισοδήματος (όπως συμβαίνει και σήμερα) για όλους τους υπόλοιπους. Η αύξηση της αναλογίας για τους νέους αγοραστές (σ.σ ουσιαστικά μιλάμε για αγοραστές πρώτης κατοικίας) επιτρέπει την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου δανείου κάτι που βέβαια δυσχεραίνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η αύξηση της δεύτερης παραμέτρου. Για όσους λαμβάνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο, το ποσό θα μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και στο 90% της αξίας του ακινήτου (από περίπου 70% που είναι σήμερα) ενώ για όλους τους υπόλοιπους η αναλογία θα διαμορφώνεται στο 80%. 

Είναι προφανές ότι η μεγαλύτερη αναλογία του δανείου ως προς την αξία του ακινήτου αλλά και η μεγαλύτερη αναλογία της δόσης ως προς το εισόδημα, αυξάνει το ρίσκο για την τράπεζα αλλά και για τον ίδιο τον δανειολήπτη. Είναι όμως μια προσαρμογή που καθίσταται αναγκαία από την στιγμή που εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ακινήτων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ