Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ οίκος DBRS επιβεβαίωσε το investment grade για Ελλάδα

Ο οίκος DBRS επιβεβαίωσε το investment grade για Ελλάδα

Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας με ΒΒΒ (low) προχώρησε χθες το βράδυ ο καναδικός οίκος DBRS, διατηρώντας σταθερές προοπτικές. Ο συγκεκριμένος οίκος θυμίζουμε ήταν από τους πρώτους που τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσαν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Πλέον, ο μόλος οίκος που διατηρεί τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα είναι η Moody’s, η οποία έχει προγραμματισμένη «κρίση» την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου.

H σταθερή τάση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι τα ρίσκα για την αξιολόγηση είναι ισορροπημένα. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με τα πρωτογενή πλεονάσματα θα βοηθήσουν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να παραμείνει σε πτωτική τροχιά. Μετά την ισχυρή ανάπτυξη 5,6% το 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης μετριάζεται περίπου στο 2% και αναμένεται να μείνει σε αυτά τα επίπεδα την περίοδο 2024-5.

Η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αναμένεται να κινηθούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, από 1,1% το 2023 θα βοηθήσουν το χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025, από 160% πέρυσι. Επιπλέον, η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων κερδίζει δυναμική, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες επενδύσεις με τη στήριξη και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενισχύουν τις προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ωστόσο, τα αυξανόμενα γεωπολιτικά ρίσκα επηρεάζουν το εμπόριο και μια πιο ισχυρή του αναμενόμενου επίπτωση στην οικονομία από τις σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση και πιο αδύναμα δημόσια οικονομικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ