don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι επενδυτές στρέφονται στην τεχνολογία, το deal Alpha Bank- UniCredit, ο… ευχαριστημένος Χρυσικός και οι αναφορές Watsa (One & Only), η αποτίμηση της Eurobank, το spotακι της Jumbo και η αφύπνιση του Κέκροπα

*Νέα απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Για 2 άτομα έκανε λόγο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρονται σε συμφωνία ΗΠΑ-Κατάρ.

*Στην Wall Street, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά επτά μονάδες στο 4,85% ενώ νωρίτερα είχε φτάσει νέο υψηλό 16 ετών στο 5,02%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 5,08%. Η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη και στους τεχνολογικούς κολοσσούς των Alphabet, Amazon, Meta και Microsoft που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου εντός της εβδομάδας.

*Ο Mπιλ Άκμαν της Pershing Square αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι αποχώρησε από τις short θέσεις στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, καθώς εκτιμά ότι οι επενδυτές μπορεί να στραφούν ολοένα και περισσότερο σε ασφαλή καταφύγια όπως το κρατικό χρέος εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών ρίσκων. Υπάρχει πολύ ρίσκο στον κόσμο για να παραμείνει κανείς short με τις υφιστάμενες μακροπρόθεσμες επιδόσεις έγραψε στο X.

*Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 90,3% του ΑΕΠ και στην ΕΕ στο 83,1% του ΑΕΠ. Οι υψηλότεροι δείκτες του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (166,5%), στην Ιταλία (142,4%), στη Γαλλία (111,9%), στην Ισπανία (111,2%), στην Πορτογαλία (110,1%) και στο Βέλγιο (106,0%) ενώ οι χαμηλότεροι στην Εσθονία (18,5%), στη Βουλγαρία (21,5%), στο Λουξεμβούργο (28,2%), στη Δανία (30,2%) και στη Σουηδία (30,7%).

*Για το ΧΑ, τρίτη σερί διόρθωση μετά από ισάριθμες αναβαθμίσεις. Η πρώτη φορά ήταν μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, η δεύτερη μετά την διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s και τρίτη τώρα με την Standard & Poor’s.

*Mega deal Alpha Bank-Unicredit, συμφωνία- που αφορά συνεργασία των 2 πλευρών σε διάφορα μέτωπα- από την Ρουμανία μέχρι την Ελλάδα. Διθυραμβική η υποδοχή από σύμπαντες, πρωθυπουργό, κεντρικό τραπεζίτη, οικονομικό επιτελείο και ξένους οίκους. Να δούμε τώρα ποιο είναι το τίμημα που προσφέρει ο Ιταλικός κολοσσός για το 9% της Alpha και εάν θα υπάρξει άλλη υψηλότερη προσφορά. Επίσης αναμένεται να φανεί εάν η διαγωνιστική διαδικασία που ανακοινώθηκε από το ΤΧΣ θα έχει χαρακτηριστικά συγκρισιμότητας με εκείνη της Eurobank και ποιο θα είναι το premium. Η συμφωνία πάντως φαίνεται ότι είχε προετοιμαστεί και “στεγανοποιηθεί” καταλλήλως ώστε να αποφευχθούν διαρροές. Να υποθέσουμε σήμερα, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα άρει την προσωρινή αναστολή δια της διαπραγμάτευσης της μετοχής.

*Άνθρωπος της DeA παρευρέθηκε στην χθεσινή εκδήλωση της Grivalia Hospitality για την πρώτη-επίσημη του ultra luxury One & Only. Πιο πολύ θα πρέπει να το ευχαριστήθηκε ο Γιώργος Χρυσικός. Δεκαεπτά φορές αναφέρθηκε σε αυτόν- με το μικρό του όνομα- ο Prem Watsa. Παλαιόθεν γνωστή η άριστη σχέση των 2 ανδρών. Άκουσε-ο άνθρωπος της DeA- τον ισχυρό άνδρα του Fairfax να εξυμνεί τα επιτεύγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και OK… Όμως, θυμάμαι τον ΙνδοΚαναδό πόσο κολακευτικά εκφραζόταν παλαιότερα για τον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπήκα στον κόπο να ανατρέξω, μικρό χωριό είμαστε, γνωριζόμαστε. Θα επανέλθει η στήλη και σε αυτά και στα της Alpha Bank…

*Το λέγαμε, έγινε…η Eurobank πέρασε στην δεύτερη θέση με αποτίμηση 5,630 δισ. αφήνοντας τον ΟΤΕ στην τρίτη με 5,613 δισ. Το είπε και το έκανε, νέα άνοδος 4,71% για τη μετοχή της Jumbo, στα 3,507 δισ. Στα 3,568 δισ. η Πειραιώς. 

*Αλήθεια το spotάκι της Jumbo, που μετρά αντίστροφα τις ημέρες για το Χριστούγεννα γιατί δεν έχει “ανέβει” ακόμη; Ξέρει κάτι παραπάνω για τις Εορτές ο Απόστολος Βακάκης, και μας περνάει…υποδόρια το μήνυμα;

*Η αφύπνιση του Κέκροπα, με άνοδο 14,75% στα 1,245 ευρώ και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές 49.100 τμχ να σχετίζεται με τις εξελίξεις στην ΑΕΕΑΠ της Intracom Holdings;

*Η “κόκκινη” κάρτα που “βλέπει” η Reggeborgh από την κυβέρνηση- και είναι η δεύτερη φορά, σας διαβεβαιώ- περιορίζεται στο πρόσωπο του Hendrickus Holterman ή αφορά και την πλευρά Βαρδινογιάννη; Οι σχέσεις των 2 πλευρών, Μαξίμου-Βαρδινογιάννη;

*Intralot: Προτεραιότητα η περαιτέρω μείωση δανεισμού. Εφόσον η εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί πλήρως, ο καθαρός δανεισμός θα υποχωρήσει σε 340 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός προς EBITDA 2,6x). Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της διετίας 2023-24 θα κατευθυνθούν για περαιτέρω μείωσή του. Η χαμηλή μόχλευση αποτελεί προαπαιτούμενο, ώστε η Intralot να διεκδικήσει, με αξιώσεις, νέες συμβάσεις διαχείρισης λοταριών στις ΗΠΑ και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς Αυστραλίας και Ν. Αφρικής. Πρόκειται για συμβάσεις που απαιτούν εμπροσθοβαρές capex και επομένως δανεισμό με καλούς όρους.

*ΟΚ να καταλάβω το STOP της Κεφαλαιαγοράς στην διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha Bank, άντε και… Όμως γιατί το ίδιο δεν ισχύει σε περιπτώσεις που μία εξέλιξη “στέλνει” στο limit down ένα “χαρτί”. Μήπως θα είχαν πρόβλημα κάποιοι short traders από ενδεχόμενο “άλμα” της μετοχής χθες; Οι κωδικοί που κυρίως έχουν τις μεγαλύτερες short θέσεις εδρεύουν στο Λονδίνο;

*Γράφει ο Απόστολος Μάνθος (στο economico.gr/του Θοδωρή Καλούδη). Από το 2009 που η Ελλάδα κατέβαινε δραματικά τα σκαλιά της αξιολόγησης έως και το 2011 όπου έχασε και τη τελευταία αχτίδα της επενδυτικής βαθμίδας παίρνοντας βαθιά ανάσα για τη βουτιά στα απόλυτα κρύα βάθη της χρεοκοπίας και της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ούτε τόσο δα ανοδικά τις υπόλοιπες αγορές σε ότι έκαναν τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτά τα 14 χρόνια λοιπόν που η Ελλάδα βρέθηκε στο ίδιο δωμάτιο με τη χρεοκοπία και κατάφερε το ακατόρθωτο μιας που ΚΑΜΙΑ χώρα παγκοσμίως που αντιμετώπισε τη χρεοκοπία δεν πλησίασε ποτέ ξανά την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται ακόμα και σήμερα δίχως χρηματιστηριακή επιβράβευση στο πάτο με συντριπτικές απώλειες της τάξεως του -77% την ίδια ώρα που ο S&P 500 βρίσκεται με ένα +188%. Για ποια σύγκριση μιλάμε; Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Μυτιληναίος έχει αποδώσει ένα +162% που φυσικά είναι ακόμα πάρα πολύ λίγο μιας που ο σημερινός όμιλος έχει γίνει πλέον ένας γίγαντας που φέρνει ένα 1 δισ. ευρώ EBITDA και όπως λέει και ο ίδιος “Τα νέα μεγέθη ήρθαν για να μείνουν, ΔΕΝ κοιτάμε πίσω“. Ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου  ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 30,3% έναντι του 80,9% στην Ευρώπη και του 103% στις ΗΠΑ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask