Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟικουμενικές αναζητήσεις

Οικουμενικές αναζητήσεις

Η καλύτερη επικοινωνιακά εικόνα του Ερντογάν στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη, ήταν η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Ελπιδοφόρου, ο οποίος κατόρθωσε να εξοργίσει άπασα την ομογένεια και τα εθνικά κέντρα.

Παρά τις ”προειδοποιήσεις” να συνεννοηθεί με την Αθήνα και τη Λευκωσία  δεν το έκρινε σκόπιμο.
Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν καν ενημερωμένος ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το κάδρο του με τον Ερντογάν και τον Ταράρ μόνο ερωτηματικά δεν ήγειρε για εκείνους που του καταλογίζουν άκρατη φιλοδοξία.
Στο βάθος, λένε, διαβλέπει τον εαυτό του ως τον νέο Οικουμενικό, καθότι πληροί τις τυπικές…προυποθέσεις που θέτει το Τουρκικό κράτος και η θητεία του στην Κωνσταντινούπολη ήταν άκρως εναρμονισμένη με τα ειωθότα.

Παρέστη στα εγκαίνια στοιχιζόμενος με τον αυτοαποκαλούμενο πρόεδρο του ψευδοκράτους, το οποίο θα διαθέτει πλέον για την προπαγάνδα του έναν όροφο στο επιβλητικό κτίριο που απέκτησε η Άγκυρα στην Αμερικανική μεγαλούπολη. 
Δεν θέλει ιδιαίτερες ικανότητες να σταθμίσει κάποιος τι είναι εθνικά επιτρεπτό και τι είναι διπλωματικά ανεκτό.
Πολλώ δε μάλλον όταν διακονεί την Ομογένεια της Αμερικής, όπου οι ισορροπίες και οι προσπάθειες να αναχαιτιστεί η άκρατη προπαγάνδα της Άγκυρας είναι δεδομένες σταθερές.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ήδη ανέβαλε την καθορισμένη συνάντηση με τον κ. Ελπιδοφόρο επικαλούμενος βεβαρυμένο πρόγραμμα. Πάντως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα ξεναγηθεί, την Παρασκευή, από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στον ελληνοορθόδοξο ναό, στο Σημείο Μηδέν.

H ζημιά ωστόσο έχει γίνει. Το Φανάρι είναι εκ των πραγμάτων σε δύσκολη θέση εάν δεν αποδοκιμάσει την ενέργεια του και το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα και την Κύπρο  διάκειται πλέον αρνητικά προς το πρόσωπο του. 
Οι ιεράρχες πρωτίστως διακονούν, δευτερευόντως μετέρχονται της διπλωματίας-ειδικά όταν τα πόστα είναι υψηλά- και κατά τρίτον οφείλουν να αποδεικνύουν την…σοφία τους. Το έσχατον έσεται πρώτον.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ