Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέοι φόβοι για την τουριστική σεζόν – Απώλειες 12,30% για τη μετοχή...

Νέοι φόβοι για την τουριστική σεζόν – Απώλειες 12,30% για τη μετοχή της Aegean Airlines

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε περιβάλλον κινούμενης… άμμου εξακολουθεί να κινείται η τουριστική σεζόν, καθώς παρά την προσπάθεια που γίνεται με τα εμβόλια, φαίνεται πως οι σκόπελοι είναι αρκετοί και τουλάχιστον προς το παρόν δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Οι νέες συστάσεις προς τους Βρετανούς πολίτες από υπουργούς της κυβέρνησης να μην κάνουν κρατήσεις καλοκαιρινών διακοπών στο εξωτερικό, καθώς οι λοιμώξεις Covid-19 είναι σε έξαρση, οδηγούν σε μεγάλη πτώση τις μετοχές του τουριστικού και ταξιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, φαίνεται πως πηγαίνουν πιο πίσω την έγκαιρη εφαρμογή πανευρωπαϊκά του πιστοποιητικού «ελευθέρας», κάτι που επίσης προξενεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον.

Έτσι, επηρεάστηκε αρνητικά και η μετοχή της Αegean Airlines που στη συνεδρίαση της Δευτέρας δέχτηκε εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις, κλείνοντας τελικά με πτώση 12,30% στα 4,95 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 321.419 τεμαχίων μέσω τζίρου 1,64 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 353 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται πως οι αεροπορικές εταιρείες και ο τομέας των ταξιδιών της Ευρώπης είναι μπροστά στο φάσμα για ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι, καθώς οι ελπίδες ανάκαμψης αμφισβητούνται όλο και περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος Moody’s, σε ανάλυσή του επισημαίνει τον κίνδυνο διάψευσης των προσδοκιών για ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού κατά την φετινή σεζόν, με αφορμή αυτές τις καθυστερήσεις.

Ο αμερικανικός οίκος διαπιστώνοντας σοβαρές ατέλειες της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία εκθέτει σε ενδεχόμενες ισχυρές οικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις τις πλέον εξαρτημένες από τον τουρισμό και ευάλωτες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, με πρώτη την ελληνική.

Ειδικότερα, η Moody’s επισημαίνει τα προβλήματα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την αναζωογόνηση του τουρισμού μετά το καταστροφικό έτος 2020, υπογραμμίζοντας ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι αμφίβολο αν θα τεθεί σε εφαρμογή έγκαιρα. Ακόμη, όμως, και αν τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο, όπως σχεδιάζει η Κομισιόν, πιθανόν να αποδειχθεί αναποτελεσματικό για την επανεκκίνηση του τουρισμού, λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων στον εμβολιασμό του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ