Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέες εξαγορές σε τρόφιμα και βιομηχανία ανακοινώνει το fund SMERC του Ν....

Νέες εξαγορές σε τρόφιμα και βιομηχανία ανακοινώνει το fund SMERC του Ν. Καραμούζη

Νέες σημαντικές εξαγορές που θα απλώσουν περαιτέρω το αποτύπωμα του ομίλου θα ανακοινώσει εντός των επόμενων τριών – τεσσάρων εβδομάδων το fund SMERemediumCap (SMERC), το Επενδυτικό Ταμείο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην τραπεζίτης και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εξαγορές θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και θα αφορούν στον κλάδο των τροφίμων και του πρωτογενή τομέα, ενώ μια ακόμη εξαγορά θα αφορά εταιρεία στο βιομηχανικό κλάδο. Στα τρόφιμα, επιλέχθηκε να γίνει τριπλό… χτύπημα, ώστε να γίνει και άμεσα «πάντρεμα» και ενοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών, με στόχο τις καθετοποιημένες λειτουργίες, με οικονομίες κλίμακος, αλλά και πιο άρτια προϊόντα.

Την ίδια ώρα, νέες προοπτικές ανοίγονται για τον όμιλο facility management που ελέγχει το fund, τον Cordia, ο οποίος μέσω εξαγορών στο χώρο των υπηρεσιών ασφάλειας και καθαρισμού, αποτελεί πλέον την πιο μεγάλη και πιο καθετοποιημένη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα. Χθες τα στελέχη του SMERemediumCap και οι νέοι συνεργάτες του ομίλου Cordia παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τους νέους στόχους της εταιρείας στον τομέα του facilitymanagement, ο οποίος παραμένει κατακερματισμένος στην Ελλάδα, ευρισκόμενος σε αρκετά πιο ανώριμο στάδιο συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα.

Πλέον ο όμιλος Cordia απασχολεί 4.500 εργαζόμενους, το 2023 έκανε κύκλο εργασιών 107 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ένα πελατολόγιο από 250 μεγάλες ελληνικές εταιρείες και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Όπως ελέχθη χθες, η εταιρεία δρομολογεί πολύ σύντομα μεγάλη συμφωνία για την αγορά των συναγερμών, όπου και εκεί θα κάνει δυναμική διείσδυση στη συγκεκριμένη αγορά που παραμένει άναρχη και κατακερματισμένη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συνεργαστεί με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο για την καλύτερη πρόσβαση στη λιανική (κατοικίες). Θα παρέχει τον εξοπλισμό, θα τον εγκαθιστά και σε συνεργασία με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο θα έχει και την παρακολούθηση του συστήματος.

Η δημιουργία του ομίλου Cordia

Ο όμιλος Cordia ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να καταστεί ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος όμιλος facility management στην Ελλάδα. Ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου, SMERemediumCap αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά, προχώρησε σε στρατηγικές επενδύσεις.

Με αφετηρία την εξαγορά της Cordia (πρώην Engie Hellas), ηγέτιδας στον τομέα της τεχνικής συντήρησης και ενεργειακής απόδοσης, ο όμιλος μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε διευρύνοντας τις υπηρεσίες του μέσα από την εξαγορά της ESA Security Solutions, την μεγαλύτερη πλέον εταιρεία στον κλάδο παροχής Υπηρεσιών Φυσικής Ασφαλείας στην Ελλάδα, τόσο στις επανδρωμένες φυλάξεις όσο και στα προηγμένα ηλεκτρονικά «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας.

Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο του και υπηρεσίες καθαρισμού μέσα από την εξαγορά της SKYMAR Cleaning Services, τομέα στον οποίο επένδυσε περαιτέρω με την πρόσφατη εξαγορά της IMAGIN.

Στο χαρτοφυλάκιο πελατών του ομίλου Cordia συγκαταλέγονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, το Hellinikon Experience Center, ο ΟΠΑΠ, η HelleniQ Energy, η Vodafone, η Σκλαβενίτης, η Τιτάν, η Fraport, το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, το Ίδρυμα Νιάρχος, τα Attica Πολυκαταστήματα κ.α.

O κλάδος του facility management στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αγορά του facility management αγγίζει ήδη τα 1,4 δισ. ευρώ με τις υπηρεσίες καθαρισμού, ασφάλειας και τεχνικής συντήρησης να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες καθαρισμού ανέρχονται στα 650 εκατ. ευρώ, όπου έξι εταιρείες ελέγχουν το 36% της αγοράς, οι υπηρεσίας ασφάλειας είναι 450 εκατ. ευρώ, όπου πέντε εταιρείες κατέχουν το 60% της αγοράς, ενώ οι υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης είναι 300 εκατ. ευρώ.

Το εκτόπισμα της αγοράς facility management στην Ευρώπη

Μπορεί στην Ελλάδα αυτή η αγορά να είναι ακόμη ανώριμη, όμως στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες δεσπόζουν μεγάλες εταιρείες, με τον κλάδο του facility management να φτάνει σε αξία τα 321 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ετησίως κατά 3,2%. Πρόκειται για μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, με την αγορά να αγγίζει τα 364 δισ. δολάρια έως το 2027.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ