Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΜετράνε απώλειες τα ελληνικά ξενοδοχεία

Μετράνε απώλειες τα ελληνικά ξενοδοχεία

Με κατεβασμένα ρολά παρέμεινε το 51% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ ακόμα κι αυτά που έμειναν ανοιχτά δεν είχαν πελάτες. Αυτό επισημαίνει η πρόσφατη έκθεση της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων GBR Consulting για την εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης των ξενοδοχειακών εσόδων κατέγραψε για το πρώτο τρίμηνο του έτους πτώση της τάξης του 89,5% εν συγκρίσει με το 2019.

Η εικόνα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα

Η εικόνα αυτή παρατηρήθηκε και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και ήταν ακόμη εντονότερη στις περιφέρειες. Συγκεκριμένα στην Αθήνα μόνο το 53% του συνόλου των δωματίων ξενοδοχείων λειτουργούσαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την πληρότητά τους να φτάνει το 14,5%. Με βάση μάλιστα τη συνολική δυναμικότητα των ξενοδοχείων (TRI), το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 7,7%.

Μικρότερο ήταν το ποσοστό των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που παρέμειναν ανοιχτά την ίδια περίοδο στην συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με την GBR Consulting, το ποσοστό των διαθέσιμων δωματίων των ξενοδοχείων που ήταν διαθέσιμα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους στη Θεσσαλονίκη έφτασε μόλις το 46% με την πληρότητά τους να κυμαίνεται στο 17,7%, 8,2% αν αντιστοιχιστεί στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της συμπρωτεύουσας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι διεθνείς αφίξεις στα βασικά αεροδρόμια της χώρας κατέγραψαν πτώση της τάξης του 85,7% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ. Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας ο αριθμός των εισερχόμενων ταξιδιωτών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατέγραψε πτώση της τάξης του 87,9%, εν συγκρίσει με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έπεσαν κατά 88,6% την ίδια περίοδο.

Τα υγειονομικά δεδομένα τροχοπέδη για την ανάκαμψη

Οι αργοί εμβολιασμοί, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα υγειονομικά δεδομένα τα οποία δεν καταγράφουν καμία βελτίωση το τελευταίο διάστημα μάλιστα δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες επανεκκίνησης των ταξιδίων και έναρξης της φετινής σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αρχικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός δεν πραγματοποιήθηκε με τον ρυθμό που αναμενόταν. Η εταιρεία αναλύσεων Airfinity προέβλεπε τον Δεκέμβριο ότι σε Γερμανία και Γαλλία το ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων θα έφτανε τον Απρίλιο στο 75% του πληθυσμού, κάτι που πλέον εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα μόνο δύο από τις σημαντικές αγορές τροφοδότες της Ελλάδας αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο το καλοκαίρι, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την αεροπορική βιομηχανία αναμένοντας πλέον ανάκτηση του 43% . Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 αναμενόταν ότι η πληρότητα το 2021 θα έφτανε το 51% των επιπέδων του 2019, τον Απρίλιο του 2021 το ποσοστό αυτό προσαρμόστηκε στο 43%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ