Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Μίνα Γκάγκα στο FinUpnews.gr: ''Μεγαλύτερες οι πιθανότητες θρομβώσεων από τα αντισυλληπτικά παρά...

Μίνα Γκάγκα στο FinUpnews.gr: ”Μεγαλύτερες οι πιθανότητες θρομβώσεων από τα αντισυλληπτικά παρά από τα εμβόλια”

Ρεπορτάζ: Ρ.Μελά

«Περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πάθουμε θρόμβωση  από τα αντισυλληπτικά, παρά από τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca» είπε στο FinUpnews.gr η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα και  πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Σύμφωνα με τη γιατρό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έχει ανακοινώσει για τα δυο παραπάνω εμβόλια ότι το όφελος είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από τις σπάνιες θρομβώσεις που εμφανίζονται σε πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων: «Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ζωή καθημερινά έχει κάποιο ρίσκο, όπως να πάθουμε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα ή να χτυπήσουμε άσχημα ακόμα και μέσα στο σπίτι μας. Άλλωστε δεν υποχρεώνεται κανένας να κάνει το εμβόλιο. Όμως είναι λάθος αυτός που θέλει να εμβολιαστεί να μην μπορεί. Έχω ένα συνάδελφο μου, στην Ολλανδία που θέλει να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και δεν του το επιτρέπουν και μου λέει ότι με ενοχλεί που δεν με αφήνουν να διαλέξω το Astrazeneca».

Σημειώνεται ότι σε σύνολο επτά εκατομμυρίων δόσεων που έγιναν στις Η.Π.Α, θρόμβωση παρουσίασαν έξι γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών εκ των οποίων η μια γυναίκα πέθανε. Οι πιθανότητες θανάτου δηλαδή είναι σχεδόν 1 στα 7 εκατομμύρια δόσεις.

Παράλληλα τα συμβάντα θρομβώσεων της AstraZeneca είναι 222 σε 43 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Δηλαδή 1 περιστατικό θρόμβωσης προς 155.000 εμβολιασμούς και 1 θάνατος ανά 1 εκατομμύρια δόσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει πολύ καλή ενημέρωση των πολιτών ως προς  στις παρενέργειες των εμβολίων. Πρέπει όλοι γνωρίζουν ότι με το παραμικρό πυρετό ή οίδημα που θα εμφανίσει ένας άνθρωπος που έχει πρόσφατα εμβολιαστεί, τότε πρέπει αμέσως να επικοινωνήσει με το γιατρό του και εκείνος γνωρίζει πολύ καλά τι θα κάνει» είπε στο FinUpnews.gr η κυρία Γκάγκα και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς με αυτές τις ανακοινώσεις από τον FDA και το CDC ο κόσμος έχει τρομάξει πολύ, η εμπιστοσύνη του στα εμβόλια έχει κλονιστεί. Η ζημιά έχει γίνει και νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει και το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Είδατε πως αλλάζει γνώμη ο κόσμος. Στην αρχή με το εμβόλιο της Pfizer που παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση δεν ήθελε να εμβολιαστεί κανείς. Τώρα το ίδιο γίνεται και με το Astra Zeneca και το Johnosn &Johnson. Όμως τονίζω για πολλοστή φορά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και είναι το δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο και αυτό το βλέπουμε την Αγγλία που δεν είναι πλέον σε καραντίνα, η αγορά άνοιξε ο κόσμος ξεχύθηκε στα μαγαζιά και όλα αυτά γιατί έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca”.

Οικονομικοί λόγοι

Σύμφωνα με ανθρώπους απο το χώρο του φαρμάκου, εκτός από την ίδια τεχνολογία τα εμβόλια της Astra Zeneca (1,78 ευρώ) και της Johnson & Johnson,(6,95 ευρώ) είναι φθηνότερα από τα εμβόλια της Moderna (14.70) και της Pfizer (19.50) που σημαίνει ότι οι φτωχές χώρες μπορούν να τα προμηθευτούν πιο εύκολα.

Γι΄ αυτό ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού μας να έχουμε και τους οικονομικούς λόγους που μπορεί να «βάλλονται» αυτά τα εμβόλια, αφού οι πιθανότητες θανάτου όσων εμβολιαστούν με αυτά είναι μια στο ένα εκατομμύριο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ