Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚυρ. Μητσοτάκης: Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα- ΕΥΔΑΠ...

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα- ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο

«Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα». Αυτό τόνισε επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι αυτή θα καθορίσει τι θα γίνει εάν χρειαστεί και δεύτερη κάλπη. «Διεκδικώ την αυτοδυναμία», πρόσθεσε.

«Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019», επισήμανε. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα γεγονότα στον Έβρο. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε να συνεννοηθούμε με δύο άλλα κόμματα», είπε.

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η στροφή της τουρκικής πολιτικής θέλει να έχει και συνέχεια. Υπάρχει σαφέστατη στροφή στην ΕΕ ότι θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας. «Δεν ήταν δεδομένο, δεν ήταν η κατάσταση που υπήρχε όταν αναλάβαμε», είπε.

Φράκτης στον Έβρο

Επίσης, ανέφερε ότι ο φράκτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς ή με ευρωπαϊκούς πόρους, αφήνοντας αιχμές για την τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε εξωτερικούς φράκτες. Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει η φύλαξη των συνόρων και η εργαλειοποίησή τους για να καταλάβουν τι σημαίνει να φυλάει μια χώρα τα σύνορά της.

ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. «Νόμος ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Έκανε μάλιστα λόγο για ψέματα μετά μουσικής, όσον αφορά στη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

Για τη δήλωση Θεοδωρικάκου

«Ο κ. υπουργός είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποιες παρατάξεις έχουν μία αλλεργία στο να αναγνωρίσουν την αποστολή της Αστυνομίας στη διαφύλαξη της τάξης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στη χώρα μας. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που θα θέλαμε» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Η Αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται αλλά πρέπει να λογοδοτεί μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής βίας όπως και γίνεται. Υπάρχει ανάγκη με σωστή εκπαίδευση η Αστυνομία να μπορεί να προσαρμοστεί σε νέους ρόλους όπως η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Και για το ίδιο θέμα συμπλήρωσε: «Δεν θέλω οι όποιες αστοχίες να αμαυρώσουν ένα συνολικό έργο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν περιοριστεί τα φαινόμενα του κοινού εγκλήματος. Η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πολίτη».

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Για το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «το υγειονομικό σύστημα εξαντλήθηκε από την πανδημία. Η δημόσια υγεία είναι μια από τις τρεις πρώτες προτεραιότητες για την επόμενη 4ετία, με προσλήψεις γιατρών, εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και ο προσωπικός φάκελος του ασθενούς (MyHealth) είναι σημαντικές τομές, όπως και πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού. Μπορούμε να έχουμε μια καλή πρωτοβάθμια υγεία και καλύτερο σύστημα αεροδιακομιδών.

Για τον προσωπικό γιατρό, είπε ότι αρχίζει να λειτουργεί καλά ο θεσμός, όπως και ο προσωπικός φάκελος υγείας. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. «Έχουμε εντοπίσει πάνω από 5.000 γυναίκες που έμαθαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού, δεν το γνώριζαν, λόγω του προγράμματος. Και επειδή το έμαθαν νωρίς, έχουν καλές πιθανοτητες να γιατρευτούν», είπε.

Σχετικά με τα νησιά, εξήγησε ότι «αυτό που μπορεί να υπάρχει είναι ένα καλό πρωτοβάθμιο σύστημα, τηλεϊατρική και καλό σύστημα διακομιδών». Σχολίασε, δε, τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την Υγεία, μιλώντας για «απλούστευση». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλά για στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ την τσάκισε όταν ήταν κυβέρνηση.

Οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Ελλάδα δεν έχει από την περίοδο της κρίσης. «Έχουμε πετύχει 12 τέτοιες αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα επίπεδο κάτω. Θα το κατακτήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές, αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τα αντίθετα από αυτά που λέει τώρα. Το πακέτο παροχών του κοστίζει 45 δισ., δεν το ήξερε καν όταν τον ρώτησα».

Με νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Υλοποιείται σήμερα που μιλάμε», είπε. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άλλοι τρόποι μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων.

Κατώτατος μισθός, τριετίες και συντάξεις

Για τις τριετίες είπε ότι “προφανώς και θα το εξετάσουμε”, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Παράλληλα, μίλησε για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του.

“Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα”, είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι καλά πληρωμένες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων.

Αναφορικά με τις συντάξεις, επεσήμανε πως “για πρώτη φορά ξεπάγωσαν οι συντάξεις και είδαν αύξηση 7,75% όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς το δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας – εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους την έχουν. Όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, δεν θα πληρώνουν φάρμακα”.

Για την φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις για τις φορολογικές μειώσεις. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαίως και θα το εξετάσουμε υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση» είπε, ενώ σημείωσε ότι «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς ο κ. Τσίπρας το δημιούργησε».

Πρόγραμμα “Σπίτι μου”

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «θετική πρώτη ανταπόκριση, που είναι απολύτως λογικό«.

«Μιλούσα συχνά με νέα παιδιά και νέα ζευγάρια και μου έλεγαν τον πόνο τους, ότι δεν μπορούσαν να φύγουν από την οικογένειά τους. Δημιουργούμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, για παλαιότερα σπίτια έως το 2007, γιατί θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ανακαινιστούν παλαιά διαμερίσματα, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση του δανείου να είναι πολύ χαμηλότερη απ’ όσο θα πλήρωνε κάποιος για το ενοίκιο. Εφόσον εξαντληθούν οι πόροι και συμπληρωθεί ο αριθμός, είμαι απολύτως έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος, εφόσον τρέξει καλά και έχει τη θετική ανταπόκριση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ανέφερε ότι θα ξαναδούμε το πρόβλημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση των εργαλείων».

Πρώτη κατοικία

Για την πρώτη κατοικία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυνε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την πώληση των δανείων στα funds», συμπληρώνοντας: «Υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, έχουμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που αρχίζει και τρέχει, με κούρεμα οφειλών. Αναβιώνουν οι 120 δόσεις και διευκολύνσεις για όσους δημιούργησαν χρέος την περίοδο της πανδημίας. Η Ν.Δ. θέλει να διευκολύνει τους πολίτες, αλλά όχι να αναβιώσει το πρόβλημα του “δεν πληρώνω” και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Market Pass

«Το market pass ήταν μια στήριξη για το σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αντιστάθηκα στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει τον καταναλωτή», είπε.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Ερωτηθείς για την τροπολογία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο» για να μην εγκρίνει ο Άρειος Πάγος το κόμμα Κασιδιάρη, ανεξαρτήτως του ποιος παίζει τον ρόλο. «Αυτοί που γκρινιάζουν να έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και από εκεί και πέρα, η αρμοδιότητα περνά στον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Η τραγωδία στα Τέμπη

Για τα Τέμπη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει απολύτως καμία συγκάλυψη. Την αλήθεια θα τη μάθουμε από τη Δικαιοσύνη. «Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και από τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου», είπε για το δυστύχημα. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, μπορώ να εξασφαλίσω ότι η σύμβαση θα εφαρμοστεί. Αυτό το οποίο έγινε θα είναι μία αφορμή να συγκρουστούμε πιο τολμηρά με εστίες αναχρονισμού και ωχαδερφισμού που υπάρχουν στο Δημόσιο». Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε ότι απαιτείται αξιολόγηση παντού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ