Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚρ. Χατζημηνάς (Theon): Στόχος η εισαγωγή της EFA Group στο Χ.Α. το...

Κρ. Χατζημηνάς (Theon): Στόχος η εισαγωγή της EFA Group στο Χ.Α. το επόμενο 18μηνο

Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά και την περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου εντός των επόμενων δώδεκα έως 18 μηνών. Μετά την εισαγωγή της θυγατρικής μας Theon International στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, στόχος είναι να συγκεντρώσουμε και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια, οπότε θα ψάξουμε όλες τις δυνατότητες, με το χρηματιστήριο της Αθήνας να μας ενδιαφέρει πολύ για την εισαγωγή της μητρικής μας εταιρείας.

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της EY για τον επιχειρηματία της χρονιάς, όπου ο ίδιος βραβεύτηκε ως «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής και κύριος μέτοχος του EFA Group, που δραστηριοποιείται στους τομείς αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και βιομηχανικών συνεργασιών, έχοντας σημαντικές συνεργασίες με τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο.

Θυμίζουμε πως στις 7 Φεβρουαρίου, η Theon International εισήχθη στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, σηκώνοντας 154 εκατ. ευρώ. Η Theon International είναι διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία, κατασκευάστρια ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια με δραστηριοποίηση σε περισσότερες από 68 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Χατζημηνάς επισήμανε πως «το μεγάλο στοίχημα είναι ότι όπως φέραμε ιδιωτικά κεφάλαια στη Theon θέλουμε να φέρουμε κι άλλα κεφάλαια σε αυτή τη βιομηχανία που είναι η μόνη βαριά υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία που έχουμε στην Ελλάδα γι’ αυτό το λόγο θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες του ομίλου με άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων γιατί υπάρχουν φοβερές ευκαιρίες να επαναλάβουμε την επιτυχία της Theon»

Όπως σημείωσε ο επιχειρηματίας, η EFA Group που αποτελείται από πέντε εταιρείες που ασχολούνται με drones, αισθητήρες, logistics στο defence και αντιπροσωπεύει το 40% του τζίρου ομίλου, ενώ η Theon International είναι πλέον το 60% των πωλήσεων.

Από εκεί και πέρα, μιλώντας για τη στόχευση των κεφαλαίων που σήκωση η Theon από το χρηματιστήριο της Ολλανδίας, τόνισε ότι τα 100 εκατ. ευρώ θα πάνε σε εξαγορές, πιθανότατα σε Γερμανία και ΗΠΑ, ώστε να μεγαλώσει γρηγορότερα το αποτύπωμά της και να εδραιώσει τη θέση της παγκόσμια στα αμυντικά συστήματα. «Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε τον κόσμο στον τομέα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η Theon International

Το Theon Group ιδρύθηκε το 1997 και έκτοτε έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά στον τομέα της. Διαθέτει διεθνή παρουσία με γραφεία στην Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη, καθώς και με τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αθήνα, το Wetzlar (Γερμανία) και το Plymouth (ΗΠΑ).

Η κύρια παραγωγή συστημάτων γίνεται στην Αθήνα, ενώ έχει συνάψει μεγάλα συμβόλαια με τα υπουργεία άμυνας δεκάδων χωρών, υλοποιώντας σημαντικά projects. Κατέχει ηγετική θέση στις διεθνείς αγορές στους τομείς της αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και βιομηχανικών συνεργασιών, συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες Ένοπλες Δυνάμεις στον κόσμο, ενώ το 2023 υπέγραψε σημαντικά συμβόλαια με στρατούς αναφοράς, μεταξύ άλλων του γερμανικού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Το Group EFA (μαζί με την Theon) έκανε το 2023 κύκλο εργασιών 310 εκατ. ευρώ ενώ το 2024 αναμένεται να καταγράψει αύξηση από 30% έως 50%. «Έχουμε 95% της παραγωγικής μας διαδικασίας στην Ελλάδα αλλά μόνο 2% είναι οι πωλήσεις μας εδώ» τόνισε ο ιδρυτής του Group, ενώ γνωστοποίησε πως πολλές φορές έχει δεχτεί προτάσεις εξαγοράς, όμως έχει αποφασίσει να συνεχίσει το ταξίδι, έχοντας ήδη φτάσει να ελέγχει το 60% της αγοράς στον τομέα του.

Στη χρήση του 2022 πέτυχε την ιστορικά υψηλότερη κερδοφορία της με πολύ χαμηλά επίπεδα δανεισμού. Είχε κύκλο εργασιών 142,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας επαναλαμβανόμενη αύξηση, η οποία την τριετία 2020 έως 2022, ανήλθε στο +62% ανά έτος, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) για το 2022 έφτασε το 27,8%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ