Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΚινητικότητα στις μικροζυθοποιίες - Η Beverage εξαγόρασε τη σερραϊκή Voreia

Κινητικότητα στις μικροζυθοποιίες – Η Beverage εξαγόρασε τη σερραϊκή Voreia

Επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται στο χώρο της μπύρας και ειδικά στις μικρές ζυθοποιίες που κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης βγήκαν στο προσκήνιο λόγω του ότι οι καταναλωτές στράφηκαν σε εγχώρια προϊόντα στηρίζοντας τις μικρές επιχειρηματικές προσπάθειες, χθες η Beverage World, που ανήκει στον κυπριακό όμιλο Photos Photiades ανακοίνωσε την εξαγορά της σερραϊκής μικροζυθοποιίας Siris Microbrewery που παράγει τη γνωστή μπύρα Voreia.

Πρόκειται για μια σημαντική αγορά για το χώρο της μικροζυθοποιίας καθώς η Voreia έχει σημαντικά μερίδια ιδίως στη Β. Ελλάδα ενώ αρκετά καλή διείσδυση έχει και στην Αθήνα, τόσο στη λεγόμενη «ζεστή» αγορά (σούπερ μάρκετ κ.λπ.) όσο και στα μπαρ και στην κατηγορία HORECA.

Με έδρα τις Σέρρες, η Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος παράγει από το 2014 φρέσκες και μη παστεριωμένες μπύρες, με πιο γνωστό σήμα την premium craft μπύρα Voreia. Δημιουργός της Μικροζυθοποιίας Σερρών είναι ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε χθες θα συνεχίσει να ασκεί τη διοίκηση και να ελέγχει την παραγωγική διαδικασία της Voreia, με στόχο να μην αλλαχτεί τίποτα από το προϊόν.

Η Μικροζυθοποιία Σερρών ιδρύθηκε το 2013 και ολοκλήρωσε τις εγκαταστάσεις της τον Φεβρουάριο του 2014. Η αρχική παραγωγική ικανότητα ήταν 100 εκατόλιτρα (hl) τον μήνα, ενώ ξεκίνησε με τρία άτομα προσωπικό αρχικά, ούσα από τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας κερδοφόρα. Πλέον, η παραγωγή έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί.

Αρχικά η μικροζυθοποιία ξεκίνησε με δύο προϊόντα, τις Voreia pils, Voreia I.P.A., ενώ πλέον παράγει εφτά μπύρες με το brand Voreia. Σε σταθερή βάση η Siris Microbrewery παράγει πλέον έξι προϊόντα (Voreia wit, Voreia stout, Voreia smoked, Voreia summer ale) αλλά και προϊόντα one off όπως τις Voreia imeperial porter και Voreia stout barel aged.

Όπως τόνισε χθες ο κ. Μαρμαρέλλης, «δική μου ιδέα ήταν η εξαγορά ώστε να εξασφαλίσω μια συνέχεια ευημερίας για την επιχείρησή μου», ενώ σημείωσε πως οι λόγοι δεν ήταν οικονομικοί. «Στόχος ήταν μια στρατηγική συνεργασία με έναν ισχυρό εταίρο για να εξασφαλιστεί το μέλλον της εταιρείας».

Παράλληλα, έκανε αναφορά και στη νέα τάξη πραγμάτων σ’ ό,τι αφορά τα κόστη, σημειώνοντας πως «πέρυσι αγοράζαμε βύνη για 440 ευρώ τον τόνο, τώρα έχει φτάσει στα 630 ευρώ ο τόνος, ενώ οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα για το τέλος του χρόνου, βλέπουν τιμές ακόμη και στα επίπεδα των 950 ευρώ ο τόνος».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Photos Photiades, Παύλος Φωτιάδης τόνισε πως «έχω δει πολλές μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, αλλά λίγες με εντυπωσίασαν όσο η Siris». Τόνισε πως μέσω αυτής της εξαγοράς ο όμιλος εδραιώνει την παρουσία του στην Ελλάδα, όπου έχει σειρά δραστηριοτήτων με αντιπροσωπείες οινοπνευματωδών ποτών, καφέ κ.α.

Οι τρεις πυλώνες της Βeverage World στην Ελλάδα

Ο κυπριακός όμιλος Photos Photiades έχει σημαντική παρουσία στη χώρα μας, όπου δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους και συγκεκριμένα στα αλκοολούχα ποτά, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά. Παρά την πρωτοφανή κρίση, η αύξηση κατανάλωσης του καφέ και των ποτών σε οικιακό επίπεδο, έφερε ρεκόρ 10ετίας στα αποτελέσματα του 2021 για την Beverage World.

Πιο αναλυτικά, ο τζίρος του 2021 διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ για το 2022 η εκτίμηση είναι για κύκλο εργασιών αντίστοιχο με τον περυσινό. Αναφορικά με τις ανατιμήσεις, ο γενικός διευθυντής της Beverage World, Γιώργος Μακρυγιαννάκης σημείωσε ότι «τόσο στον καφέ, όσο και στα ποτά, καταγράφονται ανατιμήσεις της τάξης του 5-6%».

Η Beverage World (100% θυγατρική του ομίλου Photos Photiades) ιδρύθηκε το 2005 έχοντας διαμορφώσει ένα σημαντικό portfolio αντιπροσωπειών και προϊόντων που διανέμει στην Ελλάδα αποτελώντας έναν δυναμικό partner στο λιανικό εμπόριο. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων που αντιπροσωπεύει η Beverage World στη χώρα μας περιλαμβάνει παγκοσμίως γνωστά προϊόντα, όπως Lavazza, Gin Mare, Angostura, Appleton Estate, Frangelico, Crodino, AXIA κ.α.

Ο όμιλος Photos Photiades ιδρύθηκε το 1942 ενώ πλέον κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμφιάλωση ποτών, στην εμπορία ποτών και άλλων προϊόντων, στην ανάπτυξη γης και στον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ δραστηριοποιείται σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία. Ο όμιλος έχει συνάψει ένα ευρύ δίκτυο διεθνών συνεργασιών και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες εταιρειών κολοσσών παγκοσμίου φήμης, όπως Carlsberg, Diageo, Jose Cuervo, Danone, Gruppo Campari, Moet Hennessy, Osotspa, Lanson, Lavazza, Ασφαλιστικό κολοσσό ΑΧΑ και πολλές άλλες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ