Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το κλίμα στην οικονομία τον Μάρτιο

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το κλίμα στην οικονομία τον Μάρτιο

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο, λόγω ισχυρής ανόδου στη βιομηχανία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, στην οποία και σημειώνεται ότι αντίστοιχα παρατηρήθηκε και ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάρτιο στις 111,9 μονάδες από τις 101,6 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο και υψηλότερα από τις 109,2 μονάδες που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση στη βιομηχανία διαμορφώνεται πλέον σε θετικό, ενώ έντονη άνοδο καταγράφει ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή, ενώ θετικό είναι και το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των βασικότερων δεικτών της ελληνικής οικονομίας
• Οριακή αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο, στο 11,7% σε σχέση με ένα έτος πριν.
• Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, λόγω ισχυρής ανόδου στη Βιομηχανία. Ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
• Έντονη βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 111,9 μονάδες τον Μάρτιο, από 101,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (109,2 μον.).
• Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Αύξηση 1,5% στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 5,4% στην ΕΕ 27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 2,0%.
• Νέα υποχώρηση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 15,5% τον Ιανουάριο. Μείωση και για το εμπορικό έλλειμμα στα 3,2 δισεκ. ευρώ, από €3,5 δισεκ. ευρώ, ένα έτος πριν.
• Ήπια υποχώρηση της απασχόλησης στη Βιομηχανία το δ’ τρίμ. του 2023, κατά 1,5%, έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,2%).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ