Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΙκτίνος Μάρμαρα: Οι νέες στρατηγικές κινήσεις που αλλάζουν τα δεδομένα

Ικτίνος Μάρμαρα: Οι νέες στρατηγικές κινήσεις που αλλάζουν τα δεδομένα

Προοδευτική μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, άνοιγμα στη μεγάλη και πολλά υποσχόμενη αγορά της Ινδίας, αλλά και επικέντρωση σε άλλες αγορές όπως η Βόρειος Αφρική, οι ΗΠΑ κ η Σαουδική Αραβία αποτελούν τις στρατηγικές κινήσεις του management της εταιρείας Ικτίνος Μάρμαρα για τη νέα εποχή.

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην Αθήνα η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης κα Ιουλία Χαϊδά (φωτό κάτω) τονίζοντας ότι πλέον έχει περιοριστεί η εξάρτηση από την αγορά της Κίνας που από το 65% των πωλήσεων, πλέον έχει πέσει στο 35%. Άλλωστε, τα περιοριστικά μέτρα έχουν πλήξει ολόκληρο των ελληνικό κλάδο μαρμάρου αφού μέχρι και το 2020 το 80% της ελληνικής παραγωγής κατευθυνόταν στην Κίνα.

Στόχος είναι η μεγαλύτερη διασπορά αλλά το άνοιγμα σε αγορές με καλύτερα περιθώρια κέρδους, καθώς πλέον η παγκόσμια αγορά μαρμάρου απαιτεί πιο αναβαθμισμένης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Όπως τόνισε η κα Χαϊδά, στην Ινδία τριπλασιάστηκαν οι πωλήσεις της εταιρείας το 2023, όμως ξεκινούσαν από πολύ χαμηλή βάση, φτάνοντας το 1 εκατ. ευρώ περίπου, οπότε έχουν τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, η αγορά της Ινδίας είναι πολύ μεγάλη, ικανή να απορροφήσει ποσότητες αντίστοιχες με αυτές της κινεζικής αγοράς, όταν ωριμάσει, ενώ ήδη μάρμαρα της εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί στα ιερά τεμένη της Μέκκα και της Μεδίνα, λειτουργώντας ως «διαφήμιση» για τα προϊόντα της.

Η εταιρεία λειτουργεί τέσσερα νέα λατομεία τα οποία προστίθενται στα δέκα που ήδη λειτουργεί, αυξάνοντας τη δυνατότητα παραγωγής και εμπλουτίζοντας τη γκάμα των προϊόντων της. Δύο από τα νέα λατομεία βρίσκονται στη Δράμα (έδρα της εταιρείας) και δύο στη Λιβαδειά, ενώ η λειτουργία των τεσσάρων νέων λατομείων θα αυξήσει το 2024 την παραγωγή κατά 20%, ή κατά 20 χιλ. τόνους. Ήδη το ξεκίνημα του 2024 καταγράφει αύξηση πωλήσεων κατά 11%.

Για φέτος η εταιρεία εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία πιάνοντας έναν κύκλο εργασών 32 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ το 2023.

Τα εμβληματικά έργα και το άσπρο «διαμάντι» του Βώλακα

Η Ικτίνος έχει στο χαρτοφυλάκιό της εντυπωσιακά έργα ανά την υφήλιο, από τα μάρμαρα της Μέκκας και της Μεδίνας, μέχρι το αεροδρόμιο Las Palmas στην Ισπανία και εντυπωσιακά πρότζεκτ στο Ντουμπάι, ξενοδοχεία στο Μακάο, το Λας Βέγκας και τη Βοστόνη, αλλά και έργα σε Σιγκαπούρη, Ρωσία και Ινδία. Έχει «ντύσει» το Dubai Mall, το Emirates Palace στο Αμπού Ντάμπι, το κτίριο της Γαλλικής Tηλεόρασης στο Παρίσι, το δημοτικό θέατρο στη Λίμα του Περού και πολλά άλλα.

Δέκα είναι τα ενεργά λατομεία της Ικτίνος σήμερα, τα οποία βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα: του Βώλακα, το “Marvelous” και το “Kάλλιστον” στον νομό Δράμας, τα τρία λατομεία της Θάσου (στη Θάσο εξορύσσεται το κυανόλευκο μάρμαρο, περιζήτητο σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία και αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη Μέκκα και τη Μεδίνα), τρία της Καβάλας (μεταξύ των οποίων αυτό της Χρυσής Αράχνης με το οποίο έχουν επενδυθεί ξενοδοχεία στο Λας Βέγκας και το λατομείο Νέστος, το λευκό ριγωτό μάρμαρο του οποίου είναι περιζήτητο στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και τον Αραβικό Κόλπο) και ένα στην Πελοπόννησο (Βλαχέρνα).

Στο λατομείο Βώλακα είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο λατομείο της εταιρείας, ενώ με την επέκταση των εξορύξεων θα ανεβάσει πολύ το capacity για τα επόμενα πολλά χρόνια. Το λατομείο του Βώλακα έχει συνολική έκταση 68,4 στρέμματα ενώ η ετήσια παραγωγή του φτάνει τα 30.000 m3, ενώ από εκεί εξορύσσεται το περιζήτητο παγκοσμίως λευκό δολομιτικό μάρμαρο και εξαρτάται το 70% της παραγωγής της.

Η Ικτίνος αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα, ενώ πλην των δέκα εν ενεργεία λατομείων, διαθέτει και τρεις μονάδες κοπής και επεξεργασίας στην Αθήνα και τη Δράμα.

Ιστορικό

Η Ικτίνος Ελλάς ΑΕ ιδρύθηκε το 1974 από τον Ευάγγελο Χαϊδά και φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, έχοντας επιτύχει να αποτελεί μια από τις πλέον εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας, εξάγοντας τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες και πλέον απαιτητικές αγορές του πλανήτη.

Η Ικτίνος έχει ισχυροποιήσει ιδιαίτερα τη θέση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, κατέχοντας μερίδιο αγοράς άνω του 15% μέσω ενός ιδιαίτερα αναπτυγμένου δικτύου πωλήσεων.

Εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες το 95% της παραγωγής, με κυριότερο προορισμό την Κίνα, ενώ ακολουθούν αγορές όπως η Αμερική, οι χώρες του Αραβικού κόλπου και της Άπω Ανατολής. Η αγορά των ΗΠΑ , το Dubai και η Σ. Αραβία αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για την εταιρεία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ