don't even ask

don't even ask

spot_img

Η εξαΰλωση της First Republic, τα “γεράκια” και η Κριστίν, και ο Σταθάκης τα… γνωστά, η αμκ…Οδύσσεια της Attica Bank, το πείραμα της Apple (Bank), η κουβέντα για νέα stability pact και το “γύρισε” το ματσάκι η Εθνική

*Νέο sell off στην μετοχή της First Republic, εξαΰλωση καθώς χάνει 95% από την αρχή του έτους. Οι πωλήσεις έγιναν επιθετικές όταν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα παρέμβει στην διάσωση. Θυμίζω η νέα κρίση πυροδοτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι το πρώτο 3μηνο οι εκροές καταθέσεων έφθασαν τα 100 δισ.$. It’s priviledge to serve you, το σύνθημα της τράπεζας, όμως δεν το βλέπω… Ωστόσο, η διαφαινόμενη κατάρρευση της μεγάλης (για την Καλιφόρνια) τράπεζας συντηρεί στο προσκήνιο τις συνέπειες των υψηλών επιτοκίων στην αγορά. Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως, αυτό θα “μετρήσει” και ο Τζερόμ Πάουελ, ενδεχομένως να υποχρεωθεί να βάλει τέλος στον κύκλο (14μηνών) ποσοτικής σύσφιξης νωρίτερα απ’ ότι προγραμμάτιζαν στην Fed. Λίγες μέρες υπομονή, FOMC την Τετάρτη 3 Μαΐου, θα φανεί.

*Το ερώτημα (και μας αφορά) είναι τι γίνεται στην Ευρώπη, τι θα ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ μία μέρα μετά, Πέμπτη 4 Μαΐου. Το ενδεχόμενο η νέα αύξηση να είναι και αυτή των 50 μ.β ενισχύεται μετά τις συντονισμένες δηλώσεις των “γερακιών” του δ.σ της ΕΚΤ.

*Από το Φόρουμ των Δελφών ο ντε Γκιντός προειδοποίησε για επίμονο υψηλό πληθωρισμό.

*“Βόμβες” Γιώργου Σταθάκη (συνέντευξη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο). Κρατικοποίηση Εθνικής και ΔΕΗ, φόρος 10%-15% σε μερίσματα, ανώτατο περιθώριο κέρδους 5% στις ενεργειακές. Καταλαβαίνω ότι δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά οι δηλώσεις Γιάννη Δραγασάκη, Θεοδώρας Τζάκρη κ.α. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε. Και ο καθένας να ξέρει ποιες επιλογές θα κάνει, ανάλογα με τα συμφέροντα του, εννοείται. Νέα δημοσκόπηση (πόσες ακόμη…) αυτή την φορά της MARC για τον ΑΝΤ1: ΝΔ 32,1%, ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ 9%, ΚΚΕ 6,1%, Εθνικό Κόμμα “Έλληνες” 3,9%, Ελληνική Λύση 3,7% και 3,6% ΜέΡΑ25. 7κομματική Βουλή.

*Ολοκληρώθηκε η αμκ… οδύσσεια της Attica Bank. Μέχρι την επόμενη… “Ιστορική εξέλιξη”, την χαρακτήρισε η CEO Ελένη Βρεττού. Ό,τι πείτε…

*Θα επανέλθω στο πείραμα της Apple (Bank) που σε συνεργασία με την Goldman Sachs προσφέρει επιτόκιο 4,15%. Θα αργήσει-δεν θ’ αργήσει να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα δεν το ξέρω, αλλά με επιτόκια…ψίχουλα, κάποια στιγμή θα γίνει. Δεν πάει αλλιώς. Πάντως για VIVA-JPMC, που μου έλεγε προ ημερών γνωστός δεν το βλέπω…

*Ανοίγει η συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, με τις προτάσεις της Κομισιόν να παρουσιάζονται από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο των Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Αύριο και μεθαύριο οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών με τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών συνεδριάζουν (άτυπα) στην Στοκχόλμη. Θυμίζω ότι η βασική παράμετρος του (δημοσίου) χρέους ως προς το ΑΕΠ της ΕΕ είναι στο 84%, δηλαδή 20% περισσότερο απ’ ότι πριν 20χρόνια. Χρέος/ΑΕΠ μεγαλύτερο του 100% έχουν-πλέον- Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος και Βέλγιο. Το θετικό (για εμάς) το ότι μέχρι και χθες στον Γερμανικό Τύπο σημειωνόταν πως ο υπ.Οικ Κριστιάν Λίντνερ δεν είχε καταφέρει να επιβληθεί στη διαμάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Για να το γράφει (χθες) η Die Welt, είμαστε σε σωστό δρόμο, προσώρας. Και δεν είναι η Ελλάδα-πλέον- το πρόβλημα, με λόγο χρέους/ΑΕΠ μειούμενο, αλλά τα μεγέθη Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας που συνδυαστικά με την χρηματοπιστωτική κρίση, συντηρούν τους εφιάλτες στην Φρανκφούρτη.

*Τελικά το 3 στα 3 δεν έγινε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 1.079,13 στις 1.096,42 ο ΓΔ με τον ΤΡΔ από τις 779,90 στις 817,51 μονάδες, αμφότεροι στα “υψηλά ημέρας”. Το ματσάκι το “γύρισε” η Εθνική, από τα 4,471 στα 4,768 το “κάρφωσαν” στο υψηλό ημέρας το “χαρτί” στο κλείσιμο. Ακολούθησαν Alpha Bank με “γύρισμα” και άνοδο 2,88%, Πειραιώς με 1,88% και με 1,06% η Eurobank. Όμως για ακόμη μία συνεδρίαση σε μόλις 3-4 μετοχές το 50% της αξίας συναλλαγών. Το ξαναλέει η DeA (αλλά ποιος ακούει…), αυτό δεν είναι αγορά, που οι ιθύνοντες θέλουν-κάποια στιγμή- το 2024 να επανέλθει στην κατηγορία των αναπτυγμένων.

*Από τα…Άγραφα, 30 ευρώ για διανυκτέρευση δίνει η εταιρεία που διοργανώνει το Φόρουμ (και οι βενζίνες πήγαινε-έλα Δελφούς και πως θα την βγάλεις με…πιτόγυρο; ). Να το κοιτάξουν…γιατί έτσι ούτε σε στάνη στην γειτονική Άμφισσα.

*Ενδιαφέρον το ειδικό εκλογικό report- με οδηγίες προς επενδυτές- που εξέδωσε η ΑΧΙΑ Research. Έξυπνο του Γιώργου Λινάτσα, τα έχει όλα, από ποσοστά, σενάρια, εναλλακτικές, όπως και το ενδεχόμενο να προκύψει 7κομματική Βουλή. Εάν πέσει στα χέρια σας ρίξτε του μια ματιά. Κράτησα και σας μεταφέρω το “δια ταύτα” (που αφορά την αγορά) “ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τα ποσοστά τους την δεύτερη Κυριακή, όμως η ΝΔ έχει πιθανότητες να πετύχει το 38%-38,5% που απαιτείται για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία…”, συμπεραίνει καταλήγοντας η χρηματιστηριακή. Εάν υποψιαστώ πως μία ΑΧΕΠΕΥ θα “βάλει τα γυαλιά” στις εταιρείες δημοσκοπήσεων…

*Κέρδισε χάνοντας, ο λόγος για τον Μάριο Ηλιόπουλο ο οποίος μπορεί να μην πήρε το παιχνίδι με την Πειραιώς, αλλά και προβολή κέρδισε και (το κυριότερο) μερικές δεκάδες εκατ. αποκτώντας το 10% της MIG έναντι peanuts για να το πουλήσει (το μπλοκ του συνολικά το 13%) Χ 40 φορές περισσότερα. Case study η περίπτωση του suis generis ακτοπλόου, την αναφέρω γιατί κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων όπου υπάρχουν “παραθυράκια” να παρεισφρήσει ένας επιθετικός παίκτης. Περιπτώσεις επενδυτικού ακτιβισμού αρκετές…θα επανέλθω γιατί κάτι έχει πάρει το αυτί μου.

*Αξίζει να δει κάποιος τα αποτελέσματα της Loulis Mills. Ειδικά να κοιτάξει “αποθέματα” και “απαιτήσεις”, να ξαναδεί την σύνθεση του δ.σ, και αρκεί. Ένα μόνο θα πω, η διοίκηση επιβάρυνε τον ισολογισμό του 2022 με έξοδα (και θα περάσουν έσοδα  στο 2023) γιατί όμως, τι ετοιμάζουν. Και η τιμή των αλεύρων παραμένει 8 λεπτά το κιλό κάτω από τα υψηλά, όταν είχε ανέβει κατά 35 λεπτά. Θα μου πείτε: ανακατεύεσαι με τα αλεύρια…εδώ σας θέλω. Όπως τότε που η DeA επέμενε για ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ δηλαδή EXALCO, εκεί είναι τα λεφτά. Τέσσερα στοιχεία μόνο: κύκλος εργασιών 231,22 εκατ. (2022) από 187,29 εκατ., ebitda 21,88 από 14,84 εκατ., καθαρά κέρδη μτφ 9,13 από 4,26 εκατ. και η έκπληξη εξαγωγές 135,68 από 98,23 εκατ. Το εμβληματικό Tadawul Tower ήταν που “έβαλε στην πρίζα” τους Σαουδάραβες. Αλλά τον Γιάννη Καντώνια δεν τον βλέπω να αφήνει τον κάμπο του (θεσσαλικό) τώρα που έχει ξεκινήσει τις business και με τα φωτοβολταϊκά.

*Παρασκευή βράδυ, ετοιμάζεται party με mezzanines.

*Austrian Card (ex Inform Lykos) OK μπήκε στο χρηματιστήριο της Βιέννης, ε και; Σε 21 συνεδριάσεις οι 17 με απώλειες και οι 4 με κέρδος κάτι ψιλά. Εισαγωγή στην τιμή των 13,42 ευρώ χθες κάποια στιγμή την είδα στα 11,30 ευρώ.

*Ανακοινώνει μέρισμα ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ σήμερα. Προβλέπω μεγαλεία…

*Ό,τι και να πει κάποιος, χαμένο θα πάει. ΔΟΥΡΟΣ: Τα μέλη του ΔΣ λαμβάνουν χαμηλές ή μηδενικές αμοιβές και η μετοχή οδηγείται σε αναστολή. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ γίνεται πάρτι, αμοιβή προέδρου και CEO 980.000 από 386.000 ευρώ, μάλιστα. Και το άλλο, το 7% των ιδίων δεν αναφέρει τι θα το κάνει. Αυτή την έρμη την Εταιρική Διακυβέρνηση τι την έχετε και δεν την εφαρμόζετε. Round Trip, για δημοσιογράφους και bloggers/influencers ετοιμάζουν οι Μινωικές Γραμμές, για Κρήτη, την προσεχή εβδομάδα.

*StrangeZero-Ospheron, ελληνικό και αξίζει. Ακούστε το.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask