Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΖεστό χρήμα 2 δις. ευρώ στην αγορά μέσα στο 2021 από το...

Ζεστό χρήμα 2 δις. ευρώ στην αγορά μέσα στο 2021 από το «εξοικονομώ»-Γράφει ο Ε.Νότης

Πατάνε γκάζι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ώστε να πέσει χρήμα της τάξεως των 2 δις. ευρώ στην αγορά μέσα στο 2021 μέσω του προγράμματος «εξοικονομώ – αυτονομώ».

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ θα αρχίσουν να διοχετεύονται στην αγορά από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων στο πλαίσιο του γύρου που ολοκληρώνεται την Παρασκευή με τις πολυκατοικίες. Θα ακολουθήσει ο επόμενος γύρος μέσα στο καλοκαίρι -και μάλιστα με αρκετές διορθωτικές κινήσεις ώστε τα χρήματα να φτάσουν σε περισσότερα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη- ώστε οι πόροι του να χρηματοδοτήσουν δράσεις που θα γίνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το εξοικονομώ-αυτονομώ αποδεικνύεται ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία στα χέρια της κυβέρνησης για να στηρίξει την οικονομία σε μια περίοδο που η ανάκτηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι το ζητούμενο.

Η ταχύτητα με την οποία απορροφήθηκαν τα κονδύλια στην πρώτη φάση, δείχνει πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της αγοράς. Μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των αιτήσεων με τις πολυκατοικίες -έχουν μείνει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα- και από την επόμενη εβδομάδα και για έναν μήνα όσοι έχουν ήδη πάρει αριθμό πρωτοκόλλου θα κληθούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που προβλέπει το πρόγραμμα.

Με την κατάθεσή τους, θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των τελικών δικαιούχων, θα επιλεγεί το ποιοι θα χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες και ποιοι όχι και στη συνέχεια, από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων.

Για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προγραμματίζεται και η ανακοίνωση του επόμενου γύρου ο οποίος θα έχει δύο βασικές διαφορές:

1.Θα επιδοτούνται περισσότερο τα ακίνητα σε περιοχές που επικρατούν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες ώστε να το ενεργειακό αποτύπωμα του προγράμματος να μεγαλώσει. Γι’ αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθεί έρευνα της ΕΜΥ η οποία χρησιμοποιήθηκε και για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης

2. Θα δοθεί έμφαση στο να επιδοτηθούν με μεγαλύτερα ποσοστά τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα καθώς ο προηγούμενος γύρος έδειξε ότι σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων κατέληξε στα «γεμάτα πορτοφόλια». (σ.σ για πρώτη φορά, τα εισοδηματικά κριτήρια χαλάρωσαν τόσο με αποτέλεσμα να μπορούν να ενταχθούν και ιδιώτες με οικογενειακά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ). 

Ε. Νότης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ