Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική EDITOR'S PICKS Ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να ανοίξουν γραφεία στο Λονδίνο-Γράφει ο Λ. Τσιριγωτάκης

Ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να ανοίξουν γραφεία στο Λονδίνο-Γράφει ο Λ. Τσιριγωτάκης

0
Ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να ανοίξουν γραφεία στο Λονδίνο-Γράφει ο Λ. Τσιριγωτάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράφει από το Λονδίνο
ο Λάμπης Τσιριγωτάκης

Αρκετά είναι τα «χαμόγελα» για τους υποστηρικτές του Brexit, καθώς βλέπουν ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις, όσων ήθελαν την παραμονή της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλλον διαψεύδονται. Αυτό διότι βλέπουν ότι η Αγγλία και ειδικότερα το Λονδίνο, εξελίσσονται, μετά το Brexit, σε ευνοϊκό μέρος για business.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα στοιχεία που γνωστοποίησε η υπηρεσία ελεύθερης πληροφόρησης, με 1400 εταιρείες, που λειτουργούν σήμερα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν κάνει αίτηση στις αγγλικές οικονομικές αρχές με σκοπό να ανοίξουν γραφεία στην Αγγλία. Πρόκειται για ένα στοιχείο, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθεί και μετά το Brexit, να πρωταγωνιστεί στη διεθνή οικονομική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δοθήκαν στη δημοσιότητα, μέσα στις εταιρείες που έκαναν αίτηση για να «ενεργοποιηθούν» στη Βρετάνια, είναι 100 τράπεζες. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές επιθυμούν να ανοίξουν για πρώτη φορά γραφεία στην Αγγλία, ενώ άλλες επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στη χώρα. Ενδιαφέρον για παρουσία στο Λονδίνο, έχει επίσης εκδηλωθεί και από εταιρείες ασφαλιστικές, δικηγορικές και διαχείρισης κεφαλαίων.

Ο Michael Johnson, στέλεχος στην μεγάλη εταιρεία συμβούλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Bovill, σημείωσε πως: «Τα στοιχεία αυτά αποτελούν σαφή ένδειξη ότι πολλές εταιρείες στην Ευρώπη βλέπουν τη Βρετανία ως τον πρώτο προορισμό για τις οικονομικές τους υπηρεσίες. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για την αγγλική οικονομία. Έχει γραφτεί ότι κάποιες εταιρείες εγκαταλείπουν την Αγγλία και μεταφέρουν τα γραφεία τους σε χώρες της ΕΕ, αλλά όπως “μαρτυρούν” τα εν λόγω στοιχεία, σημαντικός αριθμός εταιρειών κινούνται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τις περισσότερες από αυτές που επιθυμούν “βρετανική παρουσία” να είναι από την Γερμάνια, την Γαλλία και την Κύπρο».

Ισχυροί οικονομικοί δεσμοί με την Αφρική

Παράλληλα και όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, ένας βασικός λόγος που εταιρείες από την Ευρώπη επιθυμούν παρουσία στην Αγγλία, είναι η πολιτική της αγγλικής κυβέρνησης να αναπτύξει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Αφρική, στο πλαίσιο της κοινοπολιτείας. Και υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από την Αφρική για να δεχθεί ξένες επενδύσεις.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι Βρετανικές και Αφρικάνικες εταιρείες σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους επτά δισεκατομμυρίων λίρων στην Αφρική. Αξιοσημείωτο είναι πως οι οικονομίες των χωρών της Αφρικής αναπτύσσονται σε πολύ «γρήγορο» ρυθμό.