Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑνοίγει εντός των επόμενων ωρών η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα 6»-Γράφει ο...

Ανοίγει εντός των επόμενων ωρών η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα 6»-Γράφει ο Ε.Νότης

Εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα my business support προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των τελικών αιτήσεων για την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τους περίπου 720.000 αιτούντες, χρήματα εκτιμάται ότι θα λάβουν περίπου οι μισοί. Δικαιούχοι της 6ης φάσης θα είναι όσοι εμφάνισαν μείωση εσόδων κατά τουλάχιστον 20% μέσα στον Ιανουάριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (σ.σ το ένα τρίτο του τζίρου που καταγράφηκε κατά το περυσινό πρώτο τρίμηνο για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία). Αναμένεται το τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης για να φανεί αν θα υπάρχουν και άλλα κριτήρια (όπως για παράδειγμα αν θα ζητηθεί οι επαγγελματίες να έχουν κλείσει με μείωση εσόδων ολόκληρο το 2020 συγκριτικά με το 2019).

Το υπουργείο Οικονομικών έχει να διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για την έκτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα βασικά χαρακτηριστικά της 6ης φάσης όπως θα αποτυπώνονται και στο τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης θα είναι τα εξής:

  1. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμφανίζουν σημαντική μείωση εσόδων (άνω του 20%) κατά τον μήνα Ιανουάριο και συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020. Η σύγκριση μήνα-μήνα θα γίνει μόνο για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία ενώ οι επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία θα κάνουν τη σύγκριση με βάση τα έσοδα του Ιανουαρίου και του 1ου τριμήνου του 2020. Μεγάλη μείωση αναμένεται να παρουσιάσουν κυρίως επιχειρήσεις εστίασης αλλά και επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας που ουσιαστικά είχαν μηδενικό τζίρο μέσα στον Ιανουάριο.
  2. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ (ενώ το μέγιστο ποσό θα διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ).
  3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους, θα λάβουν από 500 έως 1000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους
  4. Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (και για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) το κατώτατο όριο θα διαμορφώνεται στα 1000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, στα 2000 ευρώ για επιχειρήσεις με έναν έως πέντε εργαζόμενους, στα 4000 ευρώ για επιχειρήσεις με έξι έως 20 εργαζόμενους και στα 8000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
  5. Και η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα είναι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 50%
  6. Eπεκτείνεται χρονικά η δέσμευση των επιχειρήσεων στο να μην προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2021.

Ε.Νότης

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ