Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕΛΠΕ: Με νέο όνομα και «καινούριο» brand στη νέα εποχή

ΕΛΠΕ: Με νέο όνομα και «καινούριο» brand στη νέα εποχή

Μπροστά σε μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τον όμιλο στη νέα εποχή καθιστώντας τον έναν ολιστικό ενεργειακό οργανισμό που δε θα δεσμεύεται μόνο από τη λέξη «Πετρέλαια» βρίσκεται ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Έτσι λοιπόν, μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα υλοποιηθούν μεγάλες τομές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας, με αλλαγή ονόματος και εταιρικού brand, διαχωρισμός προτεραιοτήτων και σημαντική διαφοροποίηση του μείγματος παραγωγής ενέργειας με άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές.

Πρόκειται για τις κομβικότερες αλλαγές που θα έχουν γίνουν στη λειτουργία του ομίλου από την ίδρυσή του και θα «χτίσουν» τον όμιλο της νέας εποχής. Σύντομα θα έχουμε και το καινούριο όνομα, το νέο brand που θα συμβαδίζει με τη στροφή στις «πράσινες» μορφές ενέργειας και δεν θα περιχαρακώνει τον όμιλο μόνο στα πετρέλαια, άρα αυτή η λέξη θα λείπει από το νέο όνομα.

Η επίσπευση των αποφάσεων σ’ ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και μάλιστα πέντε χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς από το 2030 μπαίνει τέλος στα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, επισπεύδει και τις αλλαγές στα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας.

Αλλάζει εκ βάθρων η εταιρική δομή καθώς ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα μετασχηματιστεί από έναν αμιγώς πετρελαϊκό όμιλο σε ενεργειακή εταιρεία Συμμετοχών, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των assets, το καλύτερο management και την ισχυροποίηση του brand σε Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα, θα γίνει απόσχιση του κλάδου διύλισης.

Σύμφωνα με το σχέδιο της διοίκησης, η νέα οργανωτική δομή θα προσφέρει καλύτερη ευελιξία για συγχωνεύσεις, εξαγορές και πωλήσεις θυγατρικών, ενώ θα φέρει και καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, καθώς με άλλους όρους χρηματοδοτούνται οι «πράσινες» επενδύσεις και με άλλους οι παλαιού τύπου επενδύσεις.

Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και το mega project της Κοζάνης

Στο νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον, ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητές του και το μείγμα των επενδύσεών του, καθώς πλέον μοχλός ανάπτυξης θα είναι η δραστηριότητά του στις ΑΠΕ όπου και προορίζει το 50% των επενδύσεών του. Η ανάπτυξη αυτή θα γίνει με ένα συνδυασμό οργανικής ισχυροποίησης και εξαγορών για επιτάχυνση στόχων.

Κορυφαίο project που «τρέχει» ο όμιλος αυτό το διάστημα είναι το μεγάλο φωτοβολταικό πάρκο της Κοζάνης, ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί άνω του 70% και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.

Πιο αναλυτικά, τα 14 από τα 18 πάρκα ισχύος 166 MW έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η σύνδεσή τους με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Συνάμα, μονάδες ΑΠΕ ισχύος 670 μεγαβάτ βρίσκονται σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο και άλλο 1 γιγαβάτ σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ