Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕκλογικό θρίλερ στην Τουρκία- Αλλάζουν οι συσχετισμοί μετά την παραίτηση Ιντζέ

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία- Αλλάζουν οι συσχετισμοί μετά την παραίτηση Ιντζέ

Για το τεταμένο κλίμα διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά την αιφνίδια απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου μίλησε στην ΕΡΤ ο διδάκτωρ Παντείου, νομικός και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

«Η Τουρκία είναι ένα πεδίο μάχης και των άλλων δυνάμεων -δηλαδή της Δύσης και της Αμερικής- οι οποίοι καταφανώς στηρίζουν και με τον έντυπο Τύπο την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, την ώρα που η Ρωσία στηρίζει τον πρόεδρο Ερντογάν», ανέφερε αρχικά.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, όποιος και αν είχε αντίπαλο απέναντί του, ερχόταν στις δημοσκοπήσεις δεύτερος. Θεωρώ ότι το σύστημα Ερντογάν ήταν προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο. Σαφώς έγινε προσπάθεια με τον Ιντζέ να αποσπάσει ένα κομμάτι από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» σημείωσε.

Αναφορικά με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση ο κ. Σταθακόπουλος τόνισε ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν υπό την έννοια ότι 1% – 1,5% που φαινόταν ότι παίρνει το Ιντζέ τώρα πάει στον Κιλιτσντάρογλου, αλλά εφόσον δεν πιάνει καταφανώς το 50% θεωρώ ότι είναι σφόδρα πιθανό να πάμε στον δεύτερο γύρο υπό τον όρο ότι ο Ογάν να παραμείνει τρίτος υποψήφιος» εκτίμησε ο δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν αποσυρθεί και ο Σινάν Ογάν, ο τέταρτος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές τότε «δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε δεύτερο κύκλο την Κυριακή στις 28 Μαΐου».

Όσον αφορά στην στρατηγική της αντιπολίτευσης που στοχεύει στους αναποφάσιστους και στη λεγόμενη «χαμένη ψήφο» ο κ. Σταθακόπουλος δήλωσε ότι έχουν περάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι και η μία ψήφος μετράει, προσθέτοντας ότι «η ψυχολογία θα παίξει έναν τεράστιο ρόλο στην ψήφο της τελευταίας στιγμής».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ